Red Velvet Cake

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
witam!
bussi.gif

ja "odkryłam" Red Velvet dzięki Buddy'emu Valastro
fiesgrins.gif
ze Słodkiego Biznesu...
jak dla mnie jest to najlepsze ciasto na świecie
anbetung.gif
jak na razie!
tylko, że ja nie używam masła do wyrabiania ciasta, a olej (ta wersja bardziej mi podeszła, a próbowałam przepisów i z masłem, i z olejem)
*
*
co do barwników: do tej pory używałam z Oetkera, ale od czasu, gdy zmienili "zwykły" barwnik na "naturalny" - podziękowałam! w jakimż byłam szoku, gdy po dodaniu "natural red food colour" uzyskałam ciasto w pięknym... złocistym kolorze
eek2.gif
eek2.gif
eek2.gif

w smaku nadal było to samo, czyli rewelacja
daumen.gif
jednak kolor nie taki!
dlatego też używam teraz barwników w żelu Wiltona - i dodaję łyżeczkę, co wystarcza zupełnie...

załączam foto "wersji" na domowy użytek wyłącznie ;) :

24012011076.jpg

Załączniki

• 24012011076.jpg
    24012011076.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 1
Lut 11, 2011
229
0
0
malena h @ 20 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1183872co do barwników: do tej pory używałam z Oetkera, ale od czasu, gdy zmienili "zwykły" barwnik na "naturalny" - podziękowałam!
malena, ja czesto pieke to ciasto w formie babki, bez kremu. Zawsze uzywam barwnika Oetkera, ale nigdy natural, bo po prostu ciasto bylo jedynie brazowe jak murzynek, nawet cienia czerwonosci nie mialo. Mam jeszcze zapas zwyklego barwnika, ale wydawalo mi sie, ze Oetker sprzedawal dwie wersje?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
niestety w uk w sprzedaży już tylko "natural"
icon_sad.gif

a na necie znalazłam info, że wychodzą ze sztucznego na rzecz natury... wielka szkoda!

Lut 11, 2011
229
0
0
malena, to rzeczywiscie szkoda:( Jak nie jestem zwollenniczka sztucznosci, to w tym przypadku naturalne nie jest lepsze. A mozez napisac, ktorego zelu uzywasz? Poszukalam na ebayu Wiltona, ale wybor jest dosc spory i nie chcialabym jakiegos knota kupic.
icon_biggrin.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
sorki, że tak późno... ja używam tego podstawowego zestawu ośmiu kolorów... a co za tym idzie czerwieni z tego zestawu właśnie
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
porażka - wyszło okropne, robiłam ze strony "Moje wypieki" z dodatkiem oleju zamiast masła,
olej przesiąkł przez całe ciasto i wylał się z tortownicy na dno piekarnika - smród koszmarny
icon_sad.gif

ale to nic to, całe ciasto jest nasączone olejem, piekłam 20 minut dłużej i nic to nie pomogło.
Kolor też kiszka, dałam łyżeczkę barwnika w żelu i ciasto jest bure.
Całość niejadalna jak na razie, jedząc gorące wycieka tłuszcz miedzy zębami
cry_1.gif

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
OMG! ciekawe co takiego było przyczyną, że aż tak się Ci zrobiło...?
ja piekę z olejem i jest ok.
ale nie piekę nigdy tak, że całe ciasto na jeden raz (tj nie daję ciasta do jednej formy), a rozlewam na trzy lub cztery foremki i piekę każdą warstwę osobno,
może dlatego nie przydarzyło mi się nic takiego??? nie wiem...

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Zrobiłam
icon_mrgreen.gif

Pierwsze wrażenia, chyba pozytywne.
Ciasto miękkie, delikatne, wilgotne.
Krem mmmmmhhhmmm wylizałam miskę
icon_mrgreen.gif

"przegryza" się w lodówce, jutro dalsza część wrażeń

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Wrażenia całkiem pozytywne. ciasto wilgotne, troszeczkę takie ciemne jest i można dodać mniej barwnika. W połączeniu z masą badzo dobre. Ciekawe .
Córka zrobiła mmmhhhmmm dobre i dołożyła sobie drugi kawałek ciacha.
icon_mrgreen.gif

Myślę, że do powtórzenia, zdjęcie później bo jakieś rozmazane wyszło.

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
icon_smile.gif

jak robię całkowicie bez barwnika, to smak nadal ten sam (mmmmhmmm!), a kolorek najczęściej taki karmelowy czy złotawy jest! ach - kolor w dużej mierze zależy od rodzaju dodanego kakao! raz wyszło mi red velvet w kolorze ciemnej czekolady
icon_mrgreen.gif
za dużo dałam ciemnego kakao!!!

ale obojętnie jakiego jest koloru - ja uwielbiam to ciasto!

Tuncia

Member
Kwi 24, 2008
25
0
0
Bardzo się cieszę, że podjęłyście przepis na Red Velvet Cake. Tak jak wspomniałam przepisów jest mnóstwo, same piszecie o różnych modyfikacjach. Moim zdaniem najlepszy tort jaki do tej pory jadłam
freu.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy