Rogale marcinskie

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (duende @ 10 Nov 2009, 08:10 ) index.php?act=findpost&pid=909362czy w tym roku nikt poza mną nie robi rogali marcińskich?
Alez oczywiscie, ze robie - jutro
icon_biggrin.gif

Dzis przygotuje jedynie farsz i zostawie go na noc w lodowce.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
siedzą już w piecu, cudnie wyrosły. Miałam jednak problem z uzyskaniem kształtu pięknego rogala - jak Wy je zwijacie? Pilnowałam, aby rozmiary rozwałkowanego ciasta były jak podane przez bajaderkę, pocięłam je też zgodnie z instrukcją, ale przy zwijaniu wydawały mi się za krótkie te trójkąty. Próbowałam je nieco naciągać, ale nie jestem zadowolona z uzyskanego kształtu. Podpowiedzcie mi co i jak.

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
Rogale sa przepyszne robilam je po raz pierwszy, w tym roku z niebieskim makiem bo za pozno znalazlam sklep z bialym ale i tak pycha super przepis , dzieki Bajaderko
rogale_marcinskie.jpg

Załączniki

• rogale_marcinskie.jpg
    rogale_marcinskie.jpg
    273 KB · Wyświetleń: 5

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
duende @ 11 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=909782siedzą już w piecu, cudnie wyrosły. Miałam jednak problem z uzyskaniem kształtu pięknego rogala - jak Wy je zwijacie? Pilnowałam, aby rozmiary rozwałkowanego ciasta były jak podane przez bajaderkę, pocięłam je też zgodnie z instrukcją, ale przy zwijaniu wydawały mi się za krótkie te trójkąty. Próbowałam je nieco naciągać, ale nie jestem zadowolona z uzyskanego kształtu. Podpowiedzcie mi co i jak.
duende- moje też nie są piękne jeśli chodzi o kształt ale tym się nie przejmuj. Ten bok szerszy od którego zaczynam zwijanie, nacinam przez środek na szerokość ok. 1 cm i dopiero zwijam. Wtedy łatwiej uzyskać kształt moim zdaniem.
Piekłam po raz trzeci i jestem zadowolona.
Beato twoje są cudne,a to moje dzisiejsze.

Załączniki

• rogale_marci_skie.jpg
    rogale_marci_skie.jpg
    77.4 KB · Wyświetleń: 0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
A to moje
icon_smile.gif

yUbSs9sHRALKW1oMbB.jpg

UeihWHcv064xkCb2vB.jpg

PeqgIoGNnYEdaA86rX.jpg
CeexXYkzHtyObomJZX.jpg

Podwoiłam ilość ciasta i wyszły mi 52 rogale. Są chyba za małe, bo taki ortodoksyjny
icon_wink.gif
powinien zdaje się ważyć ok. 25 dkg, ale takie są wygodniejsze IMO w jedzeniu. W ogóle to biały mak jest IMO przereklamowany
icon_wink.gif
i najbardziej z tych rogali to smakuje mi ciasto
icon_smile.gif
Ach no i posypki żadnej nie dałam, zapomniałam kupić orzechy lub migdały w całości, a płatki tu nie pasują.

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,251
2,310
113
dziunia @ 11 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=909985A to moje
icon_smile.gif

Podwoiłam ilość ciasta i wyszły mi 52 rogale. Są chyba za małe, bo taki ortodoksyjny
icon_wink.gif
powinien zdaje się ważyć ok. 25 dkg, ale takie są wygodniejsze IMO w jedzeniu. W ogóle to biały mak jest IMO przereklamowany
icon_wink.gif
i najbardziej z tych rogali to smakuje mi ciasto
icon_smile.gif
Ach no i posypki żadnej nie dałam, zapomniałam kupić orzechy lub migdały w całości, a płatki tu nie pasują.
Dziunia
icon_eek.gif
daumen.gif

cudności napiekłaś
mniam.gif
lecker.gif

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
moje dzisiejsze
icon_smile.gif

rogale_marcinskie.JPG rogale_marcinske.JPG

male mi wyszły i bardzo pękate i niezbyt kształtne
icon_wink.gif
ale najważniejsze ze w smaku sa pyszne
lecker.gif

Załączniki

• rogale_marcinskie.JPG
    rogale_marcinskie.JPG
    36.9 KB · Wyświetleń: 5
  • rogale_marcinske.JPG
    rogale_marcinske.JPG
    42.6 KB · Wyświetleń: 5

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,960
5,010
113
Nikt przepisu nie wyciąga?!
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy