- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Rolada z nadzieniem budyniowo-pomarańczowym
Na ciasto:
-4 jajka
-2 czubate łyżki mąki pszennej
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki cukru
"4 żółtka ubić z połową szklanki cukru na baaardzo puszytsą masę. Dodać 2 spore łyżki mąki pszennej i dwie płaskie ziemniaczanej 4 białka ubic na bardzo sztywno, domieszac 1/3 do masy zółtkowej zeby ja nieco rozluźnić, a potem domieszac resztę.
Wylac masę na duzą blachę, taka z piekarnika, wylożona papierem do pieczenia, piec ok 12 minut w 160 - 170 st.
Wyjąć ciasto z piekarnika, przewrócić na sciereczke wysypaną cukrem pudrem ,
zdjać papier, sciereczkę zwinąć razem z ciastem."
Autor: Kaczucholand, źródło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43378953,43378953.html
Na krem:
-budyń śmietankowy/waniliowy na 1/2l mleka
-aromat pomarańczowy
-2 pomarańcze
-kandyzowana skórka pmarańczowa
-łyżeczka żelatyny
Budyń gotujemy w 1 i 1/2 szklanki mleka. Zanim mleko sie zagotuje dodajemy aromat pomarańczowy i żelatynę, mieszamy. Gotowy bydyń studzimy, dodajemy skórkę pomarańczową i 2 pomarańcze pokrojone w kawałeczki.
Nakładamy masę na ciasto, zwijamy za pomocą ściereczki i wsadzamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Polecam, wyszła przepyszna
A autorce przepisu na ciasto bardzo dziekuję, bo wyszło idealne
Na ciasto:
-4 jajka
-2 czubate łyżki mąki pszennej
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki cukru
"4 żółtka ubić z połową szklanki cukru na baaardzo puszytsą masę. Dodać 2 spore łyżki mąki pszennej i dwie płaskie ziemniaczanej 4 białka ubic na bardzo sztywno, domieszac 1/3 do masy zółtkowej zeby ja nieco rozluźnić, a potem domieszac resztę.
Wylac masę na duzą blachę, taka z piekarnika, wylożona papierem do pieczenia, piec ok 12 minut w 160 - 170 st.
Wyjąć ciasto z piekarnika, przewrócić na sciereczke wysypaną cukrem pudrem ,
zdjać papier, sciereczkę zwinąć razem z ciastem."
Autor: Kaczucholand, źródło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43378953,43378953.html
Na krem:
-budyń śmietankowy/waniliowy na 1/2l mleka
-aromat pomarańczowy
-2 pomarańcze
-kandyzowana skórka pmarańczowa
-łyżeczka żelatyny
Budyń gotujemy w 1 i 1/2 szklanki mleka. Zanim mleko sie zagotuje dodajemy aromat pomarańczowy i żelatynę, mieszamy. Gotowy bydyń studzimy, dodajemy skórkę pomarańczową i 2 pomarańcze pokrojone w kawałeczki.
Nakładamy masę na ciasto, zwijamy za pomocą ściereczki i wsadzamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Polecam, wyszła przepyszna

