Neit @ 28 Dec 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1234512Co do wartości odżywczych: niby wszystko wygotowane itp, ale jak jestem chora (czy to przeziębienie czy jakieś zatrucie pokarmowe) rosół jest zwykle jedyną potrawą którą mogę przełknąć i której mi się wręcz chce. I zawsze pomaga. Nawet jeśli to efekt placebo to nie ma znaczenia. Ważne że działa i smakuje
Czytałam kiedyś, że rosół zawiera substancje rozgrzewające i baktriobójcze działające jak lek. Dlatego osoby przeziębione instynktownie mają na niego ochotę.
Behatka85 @ 5 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1251917Polecam kurę rosołową dostępną w sklepach typu selgros/makro - to oczywiście nie to samo co wiejska kura, ale uwierzcie, ze robi różnicę. Ale podkreślam raz jeszcze - każdy gotuje z czego lubi.Dokładnie. Zawsze korzystam ze sklepowego drobiu, a wczoraj ugotowałam "tęgi" bulion na takiej wiejskiej kurze (obranej ze skóry, bo była strasznie tłusta) i omal nie wylałam go do zlewu.
Nie smakuje mi zupełnie - ma jakiś ostry, intensywny posmak, który z trudem zamaskowałam suszonymi grzybami.
Joanna @ 6 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1252152Dokładnie. Zawsze korzystam ze sklepowego drobiu, a wczoraj ugotowałam "tęgi" bulion na takiej wiejskiej kurze (obranej ze skóry, bo była strasznie tłusta) i omal nie wylałam go do zlewu.
Nie smakuje mi zupełnie - ma jakiś ostry, intensywny posmak, który z trudem zamaskowałam suszonymi grzybami.A myślałam, że to tylko ja tak mamTez mi się zdarzyły podobne doświadczenia. A kura była "super ekologiczna" i nie sklepowa. Najwyraźniej za bardzo się przyzwyczaiłam do sklepowego mięcha.![]()
Za to nigdy nie używam żadnych kostek, jarzynek i podobnych wynalazków, czasem jedynie suszoną włoszczyznę (ale to czyste warzywa bez dodatków). Moja szwagierka gotuje na wsiowej kurze rosół i tonie "polepszaczy" i jej niby jest taki zdrowy. No ale co kto lubi. Jakby nie patrzeć rosół należy do potraw która ma tyle wersji ile gotujących i to jest super
I znowu sobie smaku na rosół narobiłam, ehh...
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.