Ja robie takie ogórki ale dae 5 szklanek wody a cukru 11/3 szklanki reszta tak samo, ogórki układam pionowo ściśle jeden kawałek obok drugiego i zalewam aby były przykryte całkowicie, musztarde dodaję do zalewy lekko studzonej i mieszam trzepaczka /nie ma wtedy farfocli/, a pasteryzuje 7 min. a malutkie słoiczki 5 min. nawet, tyle żeby tylko wieczko zassało się.cukru 1 i 1/3 szklanki oczywiście, bo wyszło jakby 11/3
w jaki sposób można jeszcze pasteryzować?można w piekarniku, ostatnio zrobiłam próbę temp.dałam 95 st. i 7 min. od czasu jak lampa zgasła - uznałam że wówczas piekarnik osiągnął właściwą temp.
niektórzy wszystko pasteryzuja w piekarniku ale nie wiem jakie sa zasady, robie to na tzw. nosa
Nie, wstawiam na blachę dużą, która jest na wyposażeniu piekarnika, bez żadnej wody, zimny piekarnik, chłodne słoiki, lub ciepły piekarnik to i słoiki też ciepłe.
Właśnie zakończyłam robić ogórki konserwowe. Piekarnik nastawiałam na 100st. blacha na IIp. od dołu, grzanie tylko dół /piekarnik elektryczny/ i 35 min. - słoiki 0,9 l. wyszło super. Słoje wkładałam do zimnego piekarnika.dziękiz jakiego przepisu robiłaś swoje ogórasy?
Nie, wstawiam na blachę dużą, która jest na wyposażeniu piekarnika, bez żadnej wody, zimny piekarnik, chłodne słoiki, lub ciepły piekarnik to i słoiki też ciepłe.
Właśnie zakończyłam robić ogórki konserwowe. Piekarnik nastawiałam na 100st. blacha na IIp. od dołu, grzanie tylko dół /piekarnik elektryczny/ i 35 min. - słoiki 0,9 l. wyszło super. Słoje wkładałam do zimnego piekarnika.dziękiz jakiego przepisu robiłaś swoje ogórasy?
robię tak:
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
do każdego słoika daję ; koper, 2 ząbki czosnku, ziele ang. kilka plasterków marchewki, plasterek cebuli, kilka ziaren pieprzu /można dać odrobinę majeranku - ja nie daję/
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.