sałatka z buraczków

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,388
744
113
Na te 4 kg do sałatki (1kg zużyłam na zakwas) zrobiłam łagodną zalewę z 2 szklanek (po 250 ml) wody, pół szklanki octu jabłkowego, pół szklanki cukru, 2 łyżek płaskich soli. Zagotowane z przyprawami i pokrojonym w plasterki czosnkiem, przecedzone do startych buraków. Pasteryzowałam krótko. Przetwór wyszedł łagodny, ale taki wolę, można go dosmaczać w razie potrzeby.Zaraz sobie zapiszę w kompie te uwagi.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,752
222
63
No tak, to bardzo łagodna zalewa. Też lubię takie buraczki. Jak mi dzisiaj dokupią, to zrobię już według twoich proporcji. Z tej wczorajszej (rzeczywiście dużo zostaje) był wspaniały barszcz do popijania przy kolacji. Trzeba było trochę rozcieńczyć, ale rodzina chwaliła, cóż to za taki dobry barszczyk?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,252
1,015
113
Mnie nawet łyżka zalewy nie zostaje, ale używam jednej porcji do wiaderka buraków. Nie ważyłam, ale na surowo wypełniają wielki, dziesięciolitrowy garnek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Koło 4, 5kg powiedziałabym. Ja swój woreczek gotuję na 1,5 raza w 8l ale kładę na wkładce i zostawiam nieco miejsca od góry.
Teraz dopiero widzę rozmowę o 3kg. Malizna. Dla mnie 10 to mus.
A ten wywar z szybkowara to jak koncentrat Krakusa
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif


przyjdzie kryska na barszcz z nowego zapasu, bo pory w końcu tańsze. Sama tarta to nieco za mało. Z barszczykiem z fasolą będzie w sam raz.
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,417
1,302
113
kermidt @ 4 Nov 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1684204Koło 4, 5kg powiedziałabym. Ja swój woreczek gotuję na 1,5 raza w 8l ale kładę na wkładce i zostawiam nieco miejsca od góry.
Teraz dopiero widzę rozmowę o 3kg. Malizna. Dla mnie 10 to mus.
A ten wywar z szybkowara to jak koncentrat Krakusa
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif


przyjdzie kryska na barszcz z nowego zapasu, bo pory w końcu tańsze. Sama tarta to nieco za mało. Z barszczykiem z fasolą będzie w sam raz.
Byłam dzisiaj w sklepie po buraki. Poprosiłam o jeden worek 5 kg, spojrzałam na niego i poprosiłam o drugi. 5 kg malizną było czuć
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Tak. Robię dwa, ale nie za jednym zamachem,

Wolę żeby poleżały w sklepie. W domu za ciepło.
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,417
1,302
113
A nie, to ja już wolę hurtowo, za jednym brudzeniem kuchni i sprzętu.

Edit: dzień później. Trwa przetwórstwo buraków. Pierwszy pięciokilogramowy worek buraków już w słoikach. Wyszło mi 9 półlitrowych i jeden dżemowy. I jedną porcję zalewy na to zużyłam. Drugi wór buraków właśnie się piecze, a kuchnia już wygląda jak miejsce zbrodni
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,806
422
83
Przetworzylam prawie 5 kg burakow. Przepis bardzo podobny tzn zalewa jest prawie taka sama ale w tej zalewie pogotowalam najpierw posiekana cebule i papryke. Do tego wrzucilam poszatkowane buraki, zagotowalam chwile i do sloiczkow. W tamtym roku dolewalam troche tej zalewy. Siostra radzila, zeby nie dolewac bo i po co. Ale trzymalam sie przepisu i dolewalam. Za kazdym razem jak otwieralam sloiczek to mnie ta zalewa draznila.
Dzisiejsze buraki kladlam do sloikow bez zalewy. I tu pytanie - jakie znaczenie ma zalewa ? Tylko smakowe czy moze konserwujace?
 

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,806
422
83
Dzieki Joanno. Dzisiaj sprawdzilam sloiczki przy odwracaniu i zauwazylam, ze jednak troche zalewy tam jest. Mam nadzieje, ze wystarczajaco.