Joanna @ 19 Oct 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1474822Robię na próbę z ok. 3 kg pieczonych buraków.
Na zalewę dałam 3 szklanki wody, 1 szklankę octu winnego, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, czubatą łyżkę soli, dużą główkę czosnku posiekanego w plasterki, 2 liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Zalewy wystarczyło idealnie.Tym razem zrobiłam z 2 kg pieczonych buraków. W zalewie zamieniłam ocet winny na jabłkowy, a cukier na ksylitol. Wyszło mi równo siedem słoiczków o pojemności ok. 350 ml.
Beata19 @ 20 Sep 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1613623Jak długo pieczecie i w ilu stopniach? Czy przykrywacie je folią?Bez przykrycia, 200* na termoobiegu, 1 godz.15 min. lub ciut dłużej, jesli buraki większe. Można nakłuć przed wyjeciem sprawdzając upieczenie. Lepiej jesli twardawe niż przepieczone, bo wtedy skórka grubo się obiera i traci się dużo miąższu.
Zalewy robię bardzo mało, tzn. na te 5 kg około 1 litra. Wodę z przyprawami i octem jabłkowym gotuję chwilę, przecedzam do utartych buraków, dosmaczam pieprzem i zmielonym kminkiem, mieszam, pakuję do słoików i krótko pasteryzuję.
qd @ 23 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1028459Sok cytrynowy nie nadaje sie do zapraw.Ojej, dlaczego?
Dostałam sporo buraczków i chcę zrobić do słoików, ale nie mogę spożywać octu, nawet winnego czy jabłkowego i wymyśliłam jako zastępstwo sok z cytryny...
EDIT:
W necie piszą, że można stosować sok z cytryny:![]()
http://jakpaczekwmasle.blogspot.com/2014/0...ny-przepis.html
EDIT2:
Zrobiłam z cytryną, wyszły pyszne i dobrze się przechowywały.
Joanna @ 19 Oct 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1474822Na zalewę dałam 3 szklanki wody, 1 szklankę octu winnego, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, czubatą łyżkę soli, dużą główkę czosnku posiekanego w plasterki, 2 liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dziś zamiast cukru ksylitol, 1/2 szklanki octu jabłkowego, 1/2 szklanki soku z cytryny, czubata łyżka soli, opakowanie pieprzu cytrynowego, reszta j/w.
Składniki zalewy zagotowałam, przecedziłam, dodałam do utartych buraków, wymieszałam i rozłożyłam do słoików, które krótko zapasteryzowałam.
Zalewy wystarczyło na 10 słoików półlitrowych.
EDIT 17.10:
Zrobiłam taką samą drugą porcję (tylko bez korzennych przypraw, bo o nich zapomniałam) i wczoraj otworzyłam słoik, by spróbować. Pyszne wyszły, wrąbaliśmy z mężem całą zawartość na raz.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.