sałatka z buraczków

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
572
113
Robiłam dziś z pamięci i nijak nie mogłam dosmakować. Sprawdziłam składniki - zapomniałam o oleju.
icon_lol.gif
 

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
W tym roku w słoikach mam najwięcej buraków. Robię najczęściej z tego przepisu. Choć mam też z papryką i cebulą.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
O, tak! Sprawdzony, zawsze wiem ile czego powinno być i wychodzi dokładnie takie jakie lubimy
lecker.gif


Kiedyś znajoma podała, że bierze trochę octu, trochę soli i cukru... Ale to trochę to inna miara była niż moja i wyszły nie te smaki.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
h-elen @ 29 Oct 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1683725O, tak! Sprawdzony, zawsze wiem ile czego powinno być i wychodzi dokładnie takie jakie lubimy
lecker.gif


Kiedyś znajoma podała, że bierze trochę octu, trochę soli i cukru... Ale to trochę to inna miara była niż moja i wyszły nie te smaki.
Tak, nam też tylko takie zestawienie odpowiada. To jest taki stary przepis, że aż strach, ale jakoś innego nie znalazłam, żeby był dla nas lepszy 😀
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,953
93
48
Ja też od lat robię te buraczki. Ostatnio z małą modyfikacją, bo ścieram na mniejszych oczkach i używam słabszego octu (z białego wina lub jabłkowego), bo ze spirytusowym były dla nas za kwaśne.
No i po zagotowaniu zalewy wyciągam z niej ziarna ziela i pieprzu, bo zdarzyło mi się nadgryźć ziele i to nie było fajne.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
hazo @ 29 Oct 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1683733Ja też od lat robię te buraczki. Ostatnio z małą modyfikacją, bo ścieram na mniejszych oczkach i używam słabszego octu (z białego wina lub jabłkowego), bo ze spirytusowym były dla nas za kwaśne.
No i po zagotowaniu zalewy wyciągam z niej ziarna ziela i pieprzu, bo zdarzyło mi się nadgryźć ziele i to nie było fajne.
O, mnie też się zdarzały takie niespodzianki 😀
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Kupiłam dziś 5 kg długich, jutro Pudliszki.
icon_wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Oj. To już późno na buraczki. Lepiej o tej porze jabłka. Nie ma różnicy jeśli chodzi o jakość surowca.
Ja jestem bardzo z "frytek" zadowolona.
Jak zwykle są w ogóle bez cukru, jeszcze zdążyłam!!, i prawie bez octu, ale my generalnie z octem bardzo mało jemy. Spirytusowego nawet nie mam w domu.
Myślałam nawet żeby z nich szybką zupę wczoraj popełnić, ale fasoli w domu, ugotowanej już, nie miałam.

Poprzednia zupa była super, ale żadnej frytki nie widać. Utopiły się . O... zdjęcie nie wchodzi...
W tym roku nie dodałam ani ziela ani liścia. Robiłam na łapu-capu przed pracą. Ale mam jeszcze kilka słoików z zeszłego roku z nasionami selera.
 

Załączniki

  • P_20210808_165658.jpg
    P_20210808_165658.jpg
    579.9 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Ale cuda. Napisał mi cin że plik nie został wysłany i żeby kliknąć przycisk wyślij. Ale właśnie mi ten przycisk zniknął!
I koniec końców widzę zdjęcie
gruebel_2.gif

Czuję że to mój tablet felerny...
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Inteligencja podpowiada Ci, że tyle jesteś w stanie zjeść, czy przerobić?
Moja mi podpowiada, że jeśli będzie nam się ten dobrobyt pogłębiał, to będę więcej tej zimy używała buraków niż np. pomidorów.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
Buka @ 3 Nov 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1684112Inteligencja podpowiada Ci, że tyle jesteś w stanie zjeść, czy przerobić?
Moja mi podpowiada, że jeśli będzie nam się ten dobrobyt pogłębiał, to będę więcej tej zimy używała buraków niż np. pomidorów.
icon_wink.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Tyle pewnie wystarczy - i przerobić, i zjeść, i pomieścić na regałach. Powinnam już tę działalność ograniczyć, ale jak tu zajrzę i poczytam, to się znowu porywam.
dump.gif
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Szczęśliwi słoików nie liczą, czy jak to tam szło.
fiesgrins.gif

Zgadzam się. Przepisy Cina działają wprost na podświadomość i mało można zdziałać tzw. trzeźwym spojrzeniem.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
Ula, któż jak Ty
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
Nooo, skończyłam. 3 kilo długasów, zalewa 4 szklanki wody, jedna octu. Wyszło 9 słoiczków dżemowych i zostało jeszcze dużo zalewy, na co najmniej kilogram buraczków więcej. Patrzę na nie i widzę, co widzę? Mało jakoś.
gruebel_2.gif
Nawet do obiadu szkoda mi było zostawić choć trochę. Czyli jutro do sklepu, bo dzisiaj już mi się nie chce, a jeszcze wino z drobnych winogron musimy nastawić.
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,079
976
113
A ićcie z tymi buraczkami.... Tak kusicie, że chyba w weekend zabiorę się też za buraczki, bo kupne to nie to. Spróbuję z tego przepisu, skoro tak chwalicie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: