Sałatka z cukinii i papryki

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Maraa, dziękuję za zdjęcie. Dopiero je odkryłam.
icon_mrgreen.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Z podobnego przepisu robię ogórki: (jeśli ten przepis jest już na cin cinie to proszę skasować mój wpis)

Ogórki w plasterkach w zalewie curry
2-3 kg ogórków
liście selera
cebula
ziarna gorczycy
Zalewa:
1 l wody
1 i 1/2 szklanki octu 10 %
1 i 1/2 łyżki soli
3 szklanki cukru
1 przyprawa Curry 20g
Składniki zalewy zagotować. Do każdego słoika włożyć pokrojone w plasterki ogórki ze skórką, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować 5 minut.

Żródło: wielkie żarcie (www.gotowanie.wkl.pl)

Do przepisu, który poleca joanna, proponuję dodać liście selera. Cudnie komponują się z curry, dodają aromatu i smaku. Z powyższego przepisu robiłam też cukinię i jest równie smaczna. Muszę wypróbować przepis joanny.

Pozdrawiam, Marta
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
zrobiłam z żółtej cukinii i żółtej papryki pół porcji (ocet dałam jabłkowy)

z zielonej cukinii i zielonej papryki pół porcji(dałam zamiast cukru tu miód)
patisona i czerwonej papryki pół porcji (octu dałam mniej tu )
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
zrobiłam w weekend ślicznie wygląda
anbetung.gif
, zapach też nieziemski, przypuszczam ze jeszcze jedną porcje zrobię (z tej ilości wyszło mi 9 słoików 0,5l). Oby tylko przetrwała mi do zimy i nie zepsuła sie w mojej blokowej piwnicy
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Dorotko, nie martw się, nie zepsuje się. Ja przechowuję zapasy w spiżarni mieszczącej się w bardzo ciepłym blokowym mieszkaniu i nic się z nimi złego nie dzieje.
Mnie tym razem wyszło dokładnie dziesięć półlitrowych słoików.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Cieszę się, że korzystacie z przepisu. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakować.

A to moja, drobniej krojona:

sa_atka_z_cukinii_i_papryki.jpg

sa_atka_z_cukinii_i_papryki1.jpg
 

Załączniki

  • sa_atka_z_cukinii_i_papryki.jpg
    sa_atka_z_cukinii_i_papryki.jpg
    30.3 KB · Wyświetleń: 2
  • sa_atka_z_cukinii_i_papryki1.jpg
    sa_atka_z_cukinii_i_papryki1.jpg
    30.8 KB · Wyświetleń: 2

mimi33

Member
Lut 24, 2011
2,489
0
0
sałatka jest rewelacyjna
icon_smile.gif
rano zrobiłam a wieczorem otworzyłam pierwszy słoik
icon_smile.gif
nie wiem czy dotrzyma do jesieni nie mówiąc o zimie
icon_smile.gif
POLECAM PYSZNA
 

mimi33

Member
Lut 24, 2011
2,489
0
0
wczoraj zrobiłam pierwszą partię tej sałatki po powrocie z wakacji będę robić kolejną porcję
 

marcychna

Member
Sie 6, 2006
1,050
0
0
A mozna robic bez oleju?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
1
0
Bez tej salatki nie ma u nas cukiniowego sezonu! Mam wlasnie wysyp tychze - wszelkie kolory, ksztalty i wielkosci. Bardzo smakuje mi na surowo moje nowe odkrycie - male ciemno-zielone patisony. Jadlam je rowniez ugotowane i pieczone i swietnie trzymaja ksztalt wiec moze i do solika sie nadadza.
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Robiłam tę sałatkę w zeszłym roku, teraz też mam już produkty zgromadzone- do sałatki daję zwykly olej rzepakowy z pierwszego tloczenia- myślę,że nie ujmuje jej to smaku.Cukinię szatkuję na szatkownicy w cienkie plastry,r
lecker.gif
esztę warzyw kroję w paski- bardzo fajnie wygląda to w słoikach. Ta sałatka w smaku nie jest ostra- w sam raz ma i slodkości i kwasku. Polecam . I dziękuję za przepis.
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Czytam przepis już kilka razy,a że cukinia w ogródku obrodziła się i znów jej pełno...nie ma co trzeba wypróbować.