Sałatka z cukinii i papryki

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,475
1,257
113
Wyciągam, bo będę dziś robić. Działkowa cukinia produkuje jak stachanowiec.
icon_wink.gif

Dla odmiany zrobiłam z kurkumą i pokroiłam warzywa w słupki. Paprykę dałam zieloną i czerwoną, mniej więcej po połowie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

rybkaro

Well-known member
Contributor
Lis 11, 2006
1,330
144
63
Dzisiaj zapasteryzowałam ostatnie słoiki wyszło 9 szt. 500 ml .
wszystkie składniki w garnku sa_atka.JPG
a tu już zapasteryzowanas_oiki.JPG
 

Załączniki

  • sa_atka.JPG
    sa_atka.JPG
    103.7 KB · Wyświetleń: 1
  • s_oiki.JPG
    s_oiki.JPG
    87.7 KB · Wyświetleń: 1

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
cukinia dostała drugie życie i znów jej pełno w ogródku ,więc pokroiłam i będzie się robić
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Member
Kwi 9, 2009
2,802
3
38
ja właśnie zapasteryzowałam 6 słoików ok. 0,5 litra. Zmieniłam trochę proporcje, dałam więcej papryki a mniej cukinii, mam nadzieję, że znajdę wreszcie cukiniową sałatkę któa mi będzie smakowała
icon_smile.gif


Edit: jeden słoik mi się nie zassal, wiec otworzylam i.... EUREKA!!!! Mam przetwórstwa z cukinni który mi smakuje! Cukinia faktycznie jest b.chrupiaca, papryka nie, mogłam nie zmieniać proporcji
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sobotka

Member
Kwi 8, 2011
1
0
0
Fantastyczna sałatka:) Uwielbiana szczególnie przez mojego syna i zwana przez niego sałatką drobno krojoną
icon_smile.gif
Dziękuję za świetny przepis
icon_smile.gif

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,475
1,257
113
Cieszę się, że Wam smakuje. To ulubiona sałatka mojego męża. W tym roku dałam dodatkowo dwie papryczki chili dla zaostrzenia smaku, czerwoną i zieloną.

Dodam jako ciekawostkę, że w tamtym roku poczęstowałam tą sałatką znajomą z innego miasta i okazało się, że dostała ten przepis jakiś czas temu jako tajny łamany przez poufny od osoby pracującej w niewielkim zakładzie przetwórstwa owocowo -warzywnego, wysyłającego swoje wyroby wyłącznie na eksport.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gracha

Well-known member
Contributor
Mar 31, 2006
7,140
582
113
Zrobiłam kilka słoiczków, nie dodawałam curry ani kurkumy, jest przepyszna! Zrobię jeszcze!
 

MarthaB

Member
Kwi 9, 2009
2,802
3
38
Ja ten przepis wszystkim polecam. W zeszłym roku zrobiłam sporo, część - z patisona zamiast z cukinii, tak samo smaczne.
W weekend będę robić, cukinia czeka
icon_smile.gif
 

gracha

Well-known member
Contributor
Mar 31, 2006
7,140
582
113
Z tym, że ja nie kroiłam w kostkę tylko cukinię w półplasterki, paprykę w paski.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,475
1,257
113
Cieszę się.
icon_smile.gif



Dziś dostałam od znajomych świeżutkie ogórki prosto z działki. Sporo było dużych, więc je obrałam, wypestkowałam, pokroiłam w kostkę, dodałam czosnek, papryczkę chili i pozostałe składniki. Będzie sałatka z ogórków zamiast cukinii.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,801
1,616
113
A zalewy nie trzeba gotować? Wystarczy wszystko wlać/wsypać, wymieszać i gotowe?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,475
1,257
113
Nie trzeba. Między innymi dlatego lubię ten przepis - zawsze wychodzi w sam raz warzyw i zalewy.
icon_smile.gif
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,801
1,616
113
Dziękuję 🙂 Zobaczę jak tam z cukinią u mamy na działce i wypróbuję przepis. Ale za dużo nie mogę zrobić, bo chłop huczy, że już miejsca na półkach nie ma 😆
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,475
1,257
113
Pasteryzuje się druga w tym roku porcja; z cukinii, obranych i wypestkowanych ogórków, czosnku, papryczki chili i czerwonej papryki.
Do octu spirytusowego dodałam jabłkowego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,247
499
83
Przegryza się z przyprawami. Cukinia urosła duża. Tę największą obrałam cienko. Miękką skórkę zostawiłam. Pokroiłam w małą kostkę.
Mam tylko problem ile czasu w piekarniku pasteryzować. Na razie w piekarniku siedzą puste słoiki. Jak je wyjmę to trochę przestygną ale w piekarniku to pewnie 10 minut trzeba by potrzymać? Za dużo mam, żeby tradycyjnie w wodzie pasteryzować
icon_neutral.gif
Co byście doradzili
icon_question.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: