Sałatka z cukinii i papryki

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
31,969
3,223
113
Wyciągam, bo będę dziś robić. Działkowa cukinia produkuje jak stachanowiec.
icon_wink.gif

Dla odmiany zrobiłam z kurkumą i pokroiłam warzywa w słupki. Paprykę dałam zieloną i czerwoną, mniej więcej po połowie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,421
277
83
Dzisiaj zapasteryzowałam ostatnie słoiki wyszło 9 szt. 500 ml .
wszystkie składniki w garnku sa_atka.JPG
a tu już zapasteryzowanas_oiki.JPG

Załączniki

• sa_atka.JPG
    sa_atka.JPG
    103.7 KB · Wyświetleń: 13
  • s_oiki.JPG
    s_oiki.JPG
    87.7 KB · Wyświetleń: 13

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
cukinia dostała drugie życie i znów jej pełno w ogródku ,więc pokroiłam i będzie się robić

MarthaB

Active member
Kwi 9, 2009
2,812
25
48
ja właśnie zapasteryzowałam 6 słoików ok. 0,5 litra. Zmieniłam trochę proporcje, dałam więcej papryki a mniej cukinii, mam nadzieję, że znajdę wreszcie cukiniową sałatkę któa mi będzie smakowała
icon_smile.gif

Edit: jeden słoik mi się nie zassal, wiec otworzylam i.... EUREKA!!!! Mam przetwórstwa z cukinni który mi smakuje! Cukinia faktycznie jest b.chrupiaca, papryka nie, mogłam nie zmieniać proporcji
icon_biggrin.gif

sobotka

Member
Kwi 8, 2011
1
0
0
Fantastyczna sałatka:) Uwielbiana szczególnie przez mojego syna i zwana przez niego sałatką drobno krojoną
icon_smile.gif
Dziękuję za świetny przepis
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
31,969
3,223
113
Cieszę się, że Wam smakuje. To ulubiona sałatka mojego męża. W tym roku dałam dodatkowo dwie papryczki chili dla zaostrzenia smaku, czerwoną i zieloną.

Dodam jako ciekawostkę, że w tamtym roku poczęstowałam tą sałatką znajomą z innego miasta i okazało się, że dostała ten przepis jakiś czas temu jako tajny łamany przez poufny od osoby pracującej w niewielkim zakładzie przetwórstwa owocowo -warzywnego, wysyłającego swoje wyroby wyłącznie na eksport.
icon_smile.gif

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
7,991
1,284
113
Zrobiłam kilka słoiczków, nie dodawałam curry ani kurkumy, jest przepyszna! Zrobię jeszcze!

MarthaB

Active member
Kwi 9, 2009
2,812
25
48
Ja ten przepis wszystkim polecam. W zeszłym roku zrobiłam sporo, część - z patisona zamiast z cukinii, tak samo smaczne.
W weekend będę robić, cukinia czeka
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
31,969
3,223
113
Cieszę się.
icon_smile.gif

Dziś dostałam od znajomych świeżutkie ogórki prosto z działki. Sporo było dużych, więc je obrałam, wypestkowałam, pokroiłam w kostkę, dodałam czosnek, papryczkę chili i pozostałe składniki. Będzie sałatka z ogórków zamiast cukinii.
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
31,969
3,223
113
Nie trzeba. Między innymi dlatego lubię ten przepis - zawsze wychodzi w sam raz warzyw i zalewy.
icon_smile.gif

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
10,778
3,824
113
Dziękuję 🙂 Zobaczę jak tam z cukinią u mamy na działce i wypróbuję przepis. Ale za dużo nie mogę zrobić, bo chłop huczy, że już miejsca na półkach nie ma 😆

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
31,969
3,223
113
Pasteryzuje się druga w tym roku porcja; z cukinii, obranych i wypestkowanych ogórków, czosnku, papryczki chili i czerwonej papryki.
Do octu spirytusowego dodałam jabłkowego.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,365
755
113
Przegryza się z przyprawami. Cukinia urosła duża. Tę największą obrałam cienko. Miękką skórkę zostawiłam. Pokroiłam w małą kostkę.
Mam tylko problem ile czasu w piekarniku pasteryzować. Na razie w piekarniku siedzą puste słoiki. Jak je wyjmę to trochę przestygną ale w piekarniku to pewnie 10 minut trzeba by potrzymać? Za dużo mam, żeby tradycyjnie w wodzie pasteryzować
icon_neutral.gif
Co byście doradzili
icon_question.gif