Sałatka z cukinii i papryki

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Jak ciepła jest zawartość słoika, kiedy wkładasz go do piekarnika? Jesli nawet ciepła, musi powoli dojść do wrzenia, a na to, żeby zakończyć pasteryzację 10 minut zdecydowanie za mało.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Trudniej ocenić temperaturę przetworów w piekarniku, niż w kociołku i utrafić z czasem gotowania. Nie mam wielkiego doświadczenia z sałatkami utrwalanymi tym sposobem, ale jestem ostrożna po pasteryzowanych kiedyś burakach. Nie trzymały się dobrze. Z dżemami i sosami mam lepsze wyniki, bo nawet troszkę dłuższe przetrzymanie nie skutkuje rozgotowaniem.
 

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
Joanna @ 17 Sep 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1649372Nie doradzę, bo tylko w wodzie pasteryzuję (mam specjalny kociołek).
20 słoików siedzi w piekarniku. Nastawiłam 125 stopni C. na 10 minut. Po tym czasie sprawdzę jeden słoik. Pięć słoików wstawiłam do garnka z wodą. Łącznie wyszło 25 słoików.
Jaką średnicę ma Twój kociołek (tzn. ile słoików mniejszych lub większych mieści się w nim? ) W ubiegłym roku przeglądałam oferty ale nie znalazłam większego niż na 5 słoiczków jak po dżemie. Ale za to kupiłam ogromny emaliowany gar do mieszania składników na przetwory. Na kuchenkę się nie nadaje ale jako pojemnik sprawdza się znakomicie (ja nie robię małych ilości, jak już się zabiorę to od razu dla pułku wojska
icon_mrgreen.gif
)

Przed chwilą piekarnik sygnalizował upływ 10 minut. Sprawdziłam, zakrętka stawiała tylko lekki opór. Posłucham rady Buki, niech jeszcze pasteryzują się
anbetung.gif


Edytuję, przyszłam Wam napisać, że uwzględniłam doświadczenia Buki i wstawiam po pięć słoików (bo tyle mieści garnek) do wody
icon_mrgreen.gif
. Trochę postoję przy kuchni ale tak będzie pewnie
Dzięki za dobre rady
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
h-elen @ 17 Sep 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1649374Jaką średnicę ma Twój kociołek (tzn. ile słoików mniejszych lub większych mieści się w nim? )
Kociołek mieści luźno 12 słoiczków po dżemie lub 8 półlitrowych. Najlepsza w nim jest ażurowa aluminiowa wkładka, na której się ustawia słoiki, mająca "uszy", za które się ją wyciąga, więc wymiana słoików przebiega błyskawicznie. Na działce mam też elektryczny kociołek kupiony kiedyś w Lidlu, w którym można ustawiać słoiki piętrowo. Podobny do tego, tylko starsza wersja:
https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Autom...acji/p100255026

Też przetwarzam hurtowo, jak Pudliszki, nie umiem inaczej.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
Joanna @ 17 Sep 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1649381Kociołek mieści luźno 12 słoiczków po dżemie lub 8 półlitrowych. Najlepsza w nim jest ażurowa aluminiowa wkładka, na której się ustawia słoiki, mająca "uszy", za które się ją wyciąga, więc wymiana słoików trwa błyskawicznie. Na działce mam też elektryczny kociołek kupiony kiedyś w Lidlu, w którym można ustawiać słoiki piętrowo. Podobny do tego, tylko starsza wersja:
https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Autom...acji/p100255026

Też przetwarzam hurtowo, jak Pudliszki, nie umiem inaczej.
icon_lol.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Gru 22, 2004
4,814
142
63
Pasteryzuję tylko i wyłącznie w piekarniku ( nie mam kociołka). Nie pamietam żeby coś mi się zepsuło. Z oszczędności czasu staram się tak to organizować prace, ze do wypieczonych (110-120st) gorących słoików wlewam/wkładam gorące przetwory. Zakręcam i wstawiam na ok 15min. Zostawiam w piekarniku, aż ostygną.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
W tym przepisie ważne jest, by pasteryzować krótko, bo wtedy cukinia ma szansę pozostać jędrną, więc imo lepiej jest to robić w wodzie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
mirabbelka @ 18 Sep 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1649398Pasteryzuję tylko i wyłącznie w piekarniku ( nie mam kociołka). Nie pamietam żeby coś mi się zepsuło. Z oszczędności czasu staram się tak to organizować prace, ze do wypieczonych (110-120st) gorących słoików wlewam/wkładam gorące przetwory. Zakręcam i wstawiam na ok 15min. Zostawiam w piekarniku, aż ostygną.
Z gorącymi wsadami też tak robię ale ten był zimny dlatego miałam wątpliwości.

Joanna @ 18 Sep 2019 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1649399W tym przepisie ważne jest, by pasteryzować krótko, bo wtedy cukinia ma szansę pozostać jędrną, więc imo lepiej jest to robić w wodzie.
Zrobiłam jednak w wodzie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: