Joanna @ 17 Sep 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1649372Nie doradzę, bo tylko w wodzie pasteryzuję (mam specjalny kociołek).20 słoików siedzi w piekarniku. Nastawiłam 125 stopni C. na 10 minut. Po tym czasie sprawdzę jeden słoik. Pięć słoików wstawiłam do garnka z wodą. Łącznie wyszło 25 słoików.
Jaką średnicę ma Twój kociołek (tzn. ile słoików mniejszych lub większych mieści się w nim? ) W ubiegłym roku przeglądałam oferty ale nie znalazłam większego niż na 5 słoiczków jak po dżemie. Ale za to kupiłam ogromny emaliowany gar do mieszania składników na przetwory. Na kuchenkę się nie nadaje ale jako pojemnik sprawdza się znakomicie (ja nie robię małych ilości, jak już się zabiorę to od razu dla pułku wojska)![]()
Przed chwilą piekarnik sygnalizował upływ 10 minut. Sprawdziłam, zakrętka stawiała tylko lekki opór. Posłucham rady Buki, niech jeszcze pasteryzują się![]()
Edytuję, przyszłam Wam napisać, że uwzględniłam doświadczenia Buki i wstawiam po pięć słoików (bo tyle mieści garnek) do wody. Trochę postoję przy kuchni ale tak będzie pewnie![]()
Dzięki za dobre rady![]()
h-elen @ 17 Sep 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1649374Jaką średnicę ma Twój kociołek (tzn. ile słoików mniejszych lub większych mieści się w nim? )Kociołek mieści luźno 12 słoiczków po dżemie lub 8 półlitrowych. Najlepsza w nim jest ażurowa aluminiowa wkładka, na której się ustawia słoiki, mająca "uszy", za które się ją wyciąga, więc wymiana słoików przebiega błyskawicznie. Na działce mam też elektryczny kociołek kupiony kiedyś w Lidlu, w którym można ustawiać słoiki piętrowo. Podobny do tego, tylko starsza wersja:
https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Autom...acji/p100255026
Też przetwarzam hurtowo, jak Pudliszki, nie umiem inaczej.![]()
Joanna @ 17 Sep 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1649381Kociołek mieści luźno 12 słoiczków po dżemie lub 8 półlitrowych. Najlepsza w nim jest ażurowa aluminiowa wkładka, na której się ustawia słoiki, mająca "uszy", za które się ją wyciąga, więc wymiana słoików trwa błyskawicznie. Na działce mam też elektryczny kociołek kupiony kiedyś w Lidlu, w którym można ustawiać słoiki piętrowo. Podobny do tego, tylko starsza wersja:
https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Autom...acji/p100255026
Też przetwarzam hurtowo, jak Pudliszki, nie umiem inaczej.![]()
mirabbelka @ 18 Sep 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1649398Pasteryzuję tylko i wyłącznie w piekarniku ( nie mam kociołka). Nie pamietam żeby coś mi się zepsuło. Z oszczędności czasu staram się tak to organizować prace, ze do wypieczonych (110-120st) gorących słoików wlewam/wkładam gorące przetwory. Zakręcam i wstawiam na ok 15min. Zostawiam w piekarniku, aż ostygną.Z gorącymi wsadami też tak robię ale ten był zimny dlatego miałam wątpliwości.
Joanna @ 18 Sep 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1649399W tym przepisie ważne jest, by pasteryzować krótko, bo wtedy cukinia ma szansę pozostać jędrną, więc imo lepiej jest to robić w wodzie.Zrobiłam jednak w wodzie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.