Sałatka z kurczakiem gyros

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,070
392
83
icon_smile.gif

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
Wkurzyłam się bo w super markecie nie mieli kapusty pekińskiej i obyło się bez sałatki ale dzisiaj już kupię napewno i zrobę.
Mężowi bardzo smakowała

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Elu ze zwykłą sałatą ta sałatka jest genialna

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
A tak mi jakoś z pekinką zasmakowała i wyszłam zła ze sklepu ze kapusty nie ma :baa: i nawet o sałacie nie pomyslałam.
Ale nic się nie stało następnym razem spróbuję z sałatą dzięki

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
owieczko robiłam już parę razy sałatkę wg Twej receptury. Jest wyśmienita. Robię ją z groszkiem, gdyż mój małżonek nie lubi kukurydzy. W obydwu wydaniach mnie smakuje. Polecam gorąco:)

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Znam inną, LEPSZĄ :twisted:

Piersi z kurczaka kroimy tak, aby były dość ciękie, posypujemy GRUBO gyrosem i zostawiamy na noc.
Na drugi dzień smażymy dość mocno (ale uwaga bo można spalić! Nie dużo oleju przy smażeniu), odstawiamy do wystygnięcia (oleju NIE wylewać) i kroimy w kostkę.

Z warzyw kroimy w kostkę paprykę (dużo, dużo, dużo, czerwona najlepsza), kapustę pekińską, cebulę, kiszone ogórki. Dodajemy kukurydzę, groszek, marynowane cebulki (im więcej tym lepiej)
Jako sos dajemy majonez, wlewamy olej ze smażenia piersi i dokładnie mieszamy.
Po 2 godzinkach w lodówce, jest do zjedzenia.
W domu robię ilości hurtowe (mimo tylko dwóch osób chętnych na nią)

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
harapug dzięki za przepisik, niebawem będę robiła przyjęcie to wypróbuję Twej sałatuni:)

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
harapug a czy bez papryki jest równie smaczna?

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
harapug a czy bez papryki jest równie smaczna?
Nie, podstawa to papryka i mięso drobiowe z gyrosem.
Z mięs można użyć wyluzowanych udek, piersi, czegokolwiek, kurczaka, indyka, ważne, żeby było drobiowe.

Oprócz papryki i smażonego mięsa, oraz kapusty pekińskiej, reszta jest wersją "co majut to pchajut" czyli śmieciowa

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
haparug dziękuję za odpowiedź. Co prawda małżonek mój nie lubi papryki, ale może akurat w tej sałatce zasmakuje... jednak ją zrobię, bo apetycznie brzmi:)

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
do smażenia miesa dodaje czasem pieczarki. sałatka jest super:)

a gyros z jakiej firmy kupujecie?

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Z Kotanyi
http://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b.../b/098/9866.jpg

To jak narazie najlepsza przyprawa gyrosowa jaką próbowałam, a miałam już kilka (włącznie z czymś co miało konsystencje pasty)

Nutko, u mnie też papryki nie lubią, ale tą sałatkę robie w ilościach ekstremalnie hutrowych, z 5-6kg papryki, 8-10 piersi kurzych, 4 sporych kapust pekińskich...
Wtedy nie ma śniadań, obiadów i kolacji, jest SAŁATKA :lol:

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
to faktycznie hurtowe dzieło :mrgreen:

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
harapug dziś śniła mi się ta sałatka :mrgreen: być może dlatego, że wczoraj o niej mówiłam i obiecałam, że niebawem zrobię :mrgreen:

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Z rób, rób ;)
Ja też chyba zrobie końcem miesiąca, w tym roku warzywa były stosunkowo drogie a jak robić to duuuużo.
Ale szarpnąć się mogę :]

P.S Zamiast piersi można dodać indyka albo udka z kuraka, taniej a tak samo dobre, tylko z indyka skórę zdjąć bo można nią później tylko sąsiada zabić jak się spiecze.

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
harapug zrobiłam tak jak obiecałam tę sałatkę
icon_smile.gif
i to aż we wrześniu. Znalazłam w końcu przypadkiem fotkę, to wklejam i zachęcam. Bardzo smaczna:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy