Sernik cukiniowy*

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Evva @ 8 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=736109A ile to jest 500g cukini tak na sztuki? powiedzmy na taka średnią cukinię nie przerośniętą ale i nie mulutką
Chyba trudno określić, cukinie są naprawdę rożne. Poproś żeby Ci zważyli w sklepie, jeśli nie masz wagi.

A sernik wygląda ślicznie i wiem, że jest w moim typie. Ale co z tego, nikt w domu pewnie by tego nie zjadł, oni nie lubią takich 'wynalazków'
dump.gif
icon_sad.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Dziś zrobiłam z twarogiem, fetą, porami, sporym brokułem, połówką małej cukinii i łyżką świeżego szpinaku. Doprawiłam na ostro, posypałam pecorino.
Brokuła zblanszowałam i posiekałam, a pokrojone pory udusiłam na oliwie z masłem, z dodatkiem dwóch szalotek, drobno pokrojonej cukinii i jednej małej ostrej papryczki.
Właśnie wstawiłam do piekarnika.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
właśnie robię wariację na temat. Bo zabrakło sera w domu i zamiast cukinii jest dynia. Zastanawiam się, czy konsystencja przed pieczeniem ma być taka rzadka? No zobaczymy za pół godziny
icon_smile.gif
Będzie to sernik podany do gęstej zupy dyniowej.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Wczoraj zrobiłam pierwszy raz i bardzo mi smakuje. Użyłam zwykłego twarogu( bez mielenia), a cukinię i cebulę tylko bardzo drobno kroiłam (bez miksowania).Następnym razem dodam zblanszowanego i pokro-
jonego drobno -jarmużu. Polecam.

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy. Do ricotty dodałam cukinii, brokuła i pora. Muszę przyznać, że sernik wyszedł naprawdę smaczny, ale trzeba go jeść koniecznie polanego jakimś sosem (u mnie ziołowo-czosnkowy), wtedy to dopiero pyszności
lecker.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
IMO na ciepło. Dzisiaj go robię. <mlask>

Imago

Member
Cze 26, 2006
6,551
1
0
A mówiłam tacie, żeby zrobić z całej cukinii (wyszłoby z podwójnej porcji) - został mały kawałek który mam nadzieję dotrwa do stanu &quot;na zimno&quot; bo większość nasza trójka (tata, mama i ja) pochłonęła na ciepło i nie przeszkadzało nam, że teraz to taka bardziej &quot;ciaplita&quot;
zahnlos.gif

Mniam
mniam.gif

Modyfikacje:
Starta cukinia jak u poprzedniczek, ser twarogowy (z wiaderka), ser żółty gouda
icon_smile.gif
(edit: zapomniałam jeszcze, że bez curry)

Wydaje mi się, że bez żółtego sera też wyszłoby dobre
icon_smile.gif

7.09.10 edit:
dzisiaj była powtórka tym razem dodaliśmy curry
icon_smile.gif
teraz zjadam jako lekko ciepłe i jest lepsze już nie taka &quot;ciaplita&quot;

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,294
113
A żeby był MM, to wystarczy bułkę tartą pominąć? Wybacz, że głupio pytam, ale nie do końca ogarniam zagadnienie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy