Sinistra @ 4 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=356651Linette![]()
Wygląd ciacha w 100% profesjonalny, mucha nie siada.dziękuję![]()
joannas @ 7 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=358104A teraz poproszę kawałek ślicznego sernika.
Ja też poproszę, bo akurat nie mam żadnego w lodówce...![]()
Joanna @ 7 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=358133Ja też poproszę, bo akurat nie mam żadnego w lodówce...
U mnie też juz brak![]()
A był pyszny mniam teraz nastepny musze zrobić![]()
Hiena @ 30 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=496556W składnikach jest podana śmietanka, ktorej nie ma wymienionej w sposobie przygotowania. To pewnie zwykłe przeoczenie. Ale zastanawia mnie temperatura pieczenia masy serowej. Czy podana temp pieczenia spodu dot. również pieczenia masy?Poprawiłam. Umknęło mi wcześniej to niedopatrzenie, bo zastępowałam śmietanę mascarpone, dodając go od razu do twarogu. Co do temperatury pieczenia - z opisu wynika, że tak. Ja nie piekłam go jednak w łaźni wodnej, tylko metodą gazetową, więc niestety nie mogę służyć osobistym doświadczeniem...![]()
Hiena @ 30 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=496556To jest cudo.
Dzisiaj robię po raz kolejny. Tylko teraz czytając na spokojnie przepis umknęły mi w nim dwie rzeczy.
W składnikach jest podana śmietanka, ktorej nie ma wymienionej w sposobie przygotowania. To pewnie zwykłe przeoczenie. Ale zastanawia mnie temperatura pieczenia masy serowej. Czy podana temp pieczenia spodu dot. również pieczenia masy?
Linette jestem ogromnie ciekawa jak udało Ci sie zrobić tak stabilny lukier. Ile dodałaś masła do niego? Tyle ile przepis zakładał?Do lukru dodaję tyle masła ile jest w przepisie - 2 łyżki, przy czym łyżka= 13 g.
Glazurę podgrzewam mieszając, aż zaczyna gęstnieć, wtedy szybko zdejmuję garnek z palnika.
Nie posiadam termometru i robię lukier "na oko", podgrzewam na bardzo małym płomieniu i trwa to dłużej niż 3 min.
Gdy robiłam sernik po raz pierwszy, gotowy lukier wstawiłam do lodówki do ochłodzenia na kilka minut, potem wylałam na ciasto i udało mi się rozmarować go równo. Niedawno piekłam drugi raz i lukier zostawiłam w lodówce na ok 3 godz i po tym czasie wyłozyłam go na sernik i tym razem miałam trudności z równym nałożeniem.
Sernik piekę metodą gazetową w takiej samej temp. jak spód.
EDIT:
To właśnie mój drugi sernik.
Widać, że tym razem glazura nie jest równo nałożona. Oczywiście starałam się jak mogłam i im bardziej równałam, tym więcej lukru spływało po bokach ciasta![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.