ankar @ 28 Jun 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=993192sernik pokryty masą cukrową wyszedł takfantastycznyświetnie wygląda a zapewne smakuje jeszcze lepiej
![]()
jusandre @ 8 Jul 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=999223Natomiast nie mam pomyslu co do konsystencji masy. Czym ja rozrzedzic?? No bo kawowa mase rozrzedzila wlasnie rozpuszczona czekolada z kawa i likierem. a co z serowa masa???
Acha, jeszcze jedno pytanie - czy maka, ktora sie dodaje to taka zwykla tortowa? bo taka wlasnie dalam, a pozniej sie zastanawialam ze przeciez do sernikow najczesciej chyba dodaje sie ziemniaczanej?? a moze sie myle..Nigdy nie miałam problemu z konsystencją białej masy, a piekłam to ciasto wieeele razy. Zawsze była wystarczająco rzadka, by można ją było delikatnie wyłożyć na ciemną. Sera Quark nie znam.
Mąkę dajemy zwykłą pszenną, niekoniecznie tortową.
W przypadku problemów z piekarnikiem proponuję piec wg oryginalnego przepisu.
jaxja @ 10 Jul 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1000374Mój sporo opadł, ale był przepyszny!Dlaczego opadł? Nie powinien... Z jakiego sera piekłaś i jaką metodą?
Joanna @ 10 Jul 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1000642Najważniejsze, że smakuje.Też tak uważam. A smakuje barrrrrrdzo.![]()
ankar @ 28 Jun 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=993192sernik pokryty masą cukrową wyszedł takAnkar wiedziałam że gdzieś widziałam taki wzór wcześniej tj tutaj bo oglądam zdjęcia z urodzin siostrzenic u u której nie mogłam być a tam bardzo podobny wzór masy cukrowej tylko wnętrze inne bo to był tort anansowo cytrynowy ale siostra z cukierni kupowała tu zdjęcia http://picasaweb.google.pl/m.kazior/201007...K6Mz8vI0vjA4QE#
jusandre @ 8 Jul 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=999223rodzaj serka? - uzylam Quarka bo w UK nie mam zadnego Delfiko
Ale pewnie jest Philadephia. I tego wlasnie serka bym radzila uzyc do tego sernika![]()
LeNinka @ 23 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1028317Zrobiłam go znowu, na prośbę koleżanki. Jest pyszny!LeNinko, wygląda po prostu perfekcyjnie! Jaka jest wielkość foremki? Piekłaś z jednej, czy z półtorej porcji?
_Gonia_ @ 24 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1028814Zastanawiam się czy ujęło by coś serniczkowi gdyby zrezygnować z dodatku kawy?Dla mnie to właśnie kawa stanowi clou tego sernika, ale można dostosować przepis do swoich upodobań.
Z kawowego stanie się waniliowo - czekoladowym.
Joanna @ 24 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1028845LeNinko, wygląda po prostu perfekcyjnie! Jaka jest wielkość foremki? Piekłaś z jednej, czy z półtorej porcji?Joanno, bardzo dziękuję, z Twoich ust to nie lada komplement (niewiele się udzielam, ale czytam codziennie i o sernikach nauczyłam się wszystkiego od Ciebie)![]()
Foremka to kwadratowa tortownica 24 x 24 cm z zaokrąglonymi brzegami, a robiłam z półtorej porcji. Jednak sernik ledwo wypełnił 1/2 wysokości formy. Następnym razem zrobiłabym z podwójnej porcji.
Wg mnie kawa jest tu elementem, łączącym słodycz i wyrazistość smaku. Nie wyobrażam sobie tego sernika bez niej.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.