Buka @ 20 Oct 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1615230Joanno, będę piekła ten sernik w blaszce prostokątnej. Czy mogę upiec go w kąpieli wodnej? Wstawiłabym formę do większej blaszki z wrzątkiem. Może tak być?Może tak być.
Na dno większej blaszki można też dodatkowo położyć lnianą ściereczkę.
Buka @ 22 Oct 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1615336Upiekł się w tej kąpieli idealnie, ale to mało komfortowy sposób, zwłaszcza jak trzeba w trakcie pieczenia wyjmować ciasto.Sama go przecież wybrałaś.![]()
Ja zamiast kąpieli wodnej wolę mokre gazety. Od dawna nie zmieniam już opasek, tylko daje więcej od razu i tylko zmniejszam temperaturę, zaglądając, czy jest dość wody na dnie blachy. W razie potrzeby, wlewam po prostu kilka łyżek. Piekąc w kąpieli wodnej w ogóle nie widziałabym potrzeby, by wyjmować ciasto - albo po kilku minutach zmniejszyłabym temperaturę, albo od razu piekłabym w niższej.
Nigdy nie jadłam tego typu sernika bez chłodzenia; jakoś mi się wydaje, że dopiero po nocy w lodówce nabiera smaku. Ciekawa jestem, czy Wam też taki schłodzony będzie bardziej smakować.Sernik upieczony. Pyszny! Nie daliśmy mu poleżakować przez noc w lodówce, ale jutro dalszy ciąg, więc i takiej wersji spróbujemy.
Po nocy w lodówce, na zimno, wybornyNigdy nie jadłam tego typu sernika bez chłodzenia; jakoś mi się wydaje, że dopiero po nocy w lodówce nabiera smaku. Ciekawa jestem, czy Wam też taki schłodzony będzie bardziej smakować.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.