Sernik kawowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Caritka @ 1 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=841752Joanno, stokrotne dzieki za przepis
cvety.gif
anbetung.gif
W przekroju też wygląda ślicznie.
Pozdrowienia dla Męża.

flowerekk @ 2 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=841980Mam pytanka
icon_smile.gif

Po pierwsze, czy moge uzyc maki lubelli pelnoziarnistej?
Czy spod jets konieczny? Z tego co widze, Caritka upiekla bez spodu i jak wrazenia? Da sie?
icon_smile.gif
Ale ewentualnie, gdybym robila spod, to moge zamiast masla uzyc masmixa plynnego?
Skoro Caritka zrobiła, to chyba znaczy, że się da go upiec bez spodu.
Mąka pełnoziarnista zabarwi Ci jasną masę w kropeczki. Jeśli Ci to nie przeszkadza, pewnie możesz jej użyć. Sama tego nigdy nie robiłam, więc innych "skutków ubocznych" nie mogę sobie wyobrazić.
Masmixów nie używam, więc nie mogę na to pytanie odpowiedzieć.

flowerekk @ 2 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842088Jeszcze jedno, czy sernik duzo traci w smaku, jezeli zamiast alkoholu da sie wode?
icon_smile.gif
Nie mam pojęcia. Nigdy nie dawałam do niego wody.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Gucio @ 2 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842085Caritko
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

mniam.gif
lecker.gif
mniam.gif

wygląda baaaaardzo apetycznie i na pewno niebiański w smaku
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
icon_biggrin.gif

anbetung.gif
Dziekuje Guciu
bussi.gif

-dokladnie taki jest! - Niebiansko - przepyszny
icon_biggrin.gif

Nam baaardzo smakowal i ciezko bylo sie nam od niego oderwac
lecker.gif

Pycha
lecker.gif

Joanna @ 2 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842092W przekroju też wygląda ślicznie.
Pozdrowienia dla Męża.
bussi.gif
Dziekuje
icon_biggrin.gif

Joanno, to jest cudo, nie sernik
icon_lol.gif

Maz dziekuje i rowniez pozdrawia
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

CYTATSkoro Caritka zrobiła, to chyba znaczy, że się da go upiec bez spodu.
(...)
Dobrze, ze przyszlas, bo nie wiedzialam co mam odpowiedziec na to pytanie
zwinker.gif

icon_mrgreen.gif

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
Jeszcze tylko jedno pytanie i juz nie zawracam glowy. Czy ten alkohol to koniecznie musi byc likier czy mozna go czyms zastapic? Przepraszam za te wszystkie pytania, ale mistrzynia kuchni nie jestem a chcialabym takie niecamowite ciasto stworzyc

Aśka_Kraków

Member
Lis 26, 2007
73
0
0
Zrobiłam i jedyne co mogę o nim powiedzieć w smaku rewelacja
icon_smile.gif

Bardzo długo przymierzałam się do upieczenia sernika metodą gazetową i wreszcie się odważyłam i nie żałuję ani trochę

Wyszedł mi troszkę niski mimo że zrobiłam dokładnie w takiej samej tortownicy jak Joanna więc może następnym razem, bo na pewno będzie następny, zrobię z troszkę większej ilości sera. Nie wiem co zrobiłam nie tak ale spód z herbatników troszkę się oddzielał od reszty ciasta więc zastanawiam się czy następnym razem z niego nie zrezygnować

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
Zrobilam i powiem po prostu.. GENIALNY! Moj narzeczony, ktory za slodkosciami nie przepada byl zachwycony i pierwszy raz tak dlugo o nim opowiadal i nie mogl sie nadziwic i ciagle zadawal mi pytania. Co wiecej, chyba po raz pierwszy zachwycilam mojego tescia
icon_smile.gif
Bo w pewnym momencie, jak juz talerzyk mial pusty ze zdziwieniem stwierdzil "to ja juz zjadlem tego sernika"?
icon_smile.gif
Zdjecia dolacze w najblizszym czasie
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Cieszę się bardzo, że Wam smakował.
icon_smile.gif
To mój ulubiony sernik. Żeby nie spowszedniał, piekę go teraz tylko na wyjątkowe okazje.
icon_smile.gif

karmela

Member
Lut 12, 2008
17
0
0
Witam,
właśnie dojrzałam aby się zabrać za ten sernik.
Ale boję się okropnie bo obiecałam przynieść go do pracy z okazji urodzin i nie chciałabym żeby nie wyszedł.
Robię w tortownicy 26cm, i mam pytanie czy serek Delfiko i dwa opakowania Mascarpone to wystarczą??

karmela

Member
Lut 12, 2008
17
0
0
Joanno proszę o pomoc!!!!
Użyłam czekolady deserowej Wedla i się nie rozpuściła tylko zbryliła, mam ją dalej podgrzewać czy dodać taką do masy serowej i dobrze wymieszać?????

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Jeśli się zbryliła, to raczej podgrzewałaś w zbyt wysokiej temp. - raczej nie do uratowania, lepiej biegnij po nową i rozpuść na parze, temp. miski ma być taka, żebyś mogła ją dotknąć ręką. Jak czekolada zaczyna się topić to ściągam na chwilę i mieszam, znowu kładę, chwilę ogrzewam i mieszam, czekolady trzeba cały czas pilnować, bo inaczej grudy gotowe. Woda w rondelku ma tylko mrugać.

karmela

Member
Lut 12, 2008
17
0
0
Odpowiedź przyszła w samą porę bo już byłam gotowa rozbijać grudy mikserem.
Z drugą czekoladą poszło lepiej ale miałam tylko gorzką i boję się że będzie zbyt mocna.
Dzięki za szybką interwencję, idę dalej tworzyć sernik.

karmela

Member
Lut 12, 2008
17
0
0
Pierwsza warstwa siedzi w piekarniku.
W życiu się tak nie stresowałam przy serniku, nawet kupiłam rano wyborczą.
Następnym razem upiekę coś nowego bez okazji.

karmela

Member
Lut 12, 2008
17
0
0
Joanno,
przede wszystkim chciałam bardzo podziękować za ten przepis, przepraszam tylko że tak długo się nie odezwałam.
Wszyscy w pracy zachwyceni, proszą nawet o przepis. Sernik wyszedł idealny i w sobotę powtórzę go znowu. Miałam wyrzuty sumienia że cały do pracy zaniosłam zamiast się z domownikami podzielić, więc już się cieszę na powtórkę.
Dziękuję i pozdrawiam

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Upiekłam ten serniczek, jest boski, umarłam jak go spróbowałam. Zresztą wszyscy byli zachwyceni. NIestety nie mam zdjęcia, bo go już nie ma
baa.gif
ale mam już zamówienie żeby go na następny weekend upiec to postaram sie go utrwalić.

Joanno wielkie, wielkie dzieki to jest TO co Ewy lubią najbardziej
cvety.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Bardzo mi miło czytać, że sernik Wam smakował. Chyba i ja go w niedługim czasie powtórzę, bo stęskniłam się za jego smakiem.
icon_smile.gif

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
Zdj_cie039.jpg

I ja upieklam w piatek ten sernik specjalnie na imieniny przyszlego tescia jako dodatek niespodzianka do prezentu
icon_smile.gif
I okazalo sie po raz kolejny, ze to byl strzal w dziesiatke, wszyscy goscie, a bylo ich 18 byli zachwyceni i dzisiaj juz ani sladu po serniku! I oczywiscie wszyscy chca przepis:) Dziekuje jeszcze raz Joanno bo mysle, ze tym sernikiem skradlam serce mojego wybrednego tescia
icon_smile.gif

Załączniki

• Zdj_cie039.jpg
    Zdj_cie039.jpg
    268.9 KB · Wyświetleń: 5

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy