- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Co robić, by sernik nie pękał:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14637
Z doświadczenia mogę dodać, że ten sernik nie powinien się rumienić, więc pewnie pęka z powodu zbyt małej wilgotności, zbyt wysokiej temperatury i zbyt długiego czasu pieczenia. Nie powinno się też masy zbytnio ubijać - wystarczy wymieszać łyżką czy widelcem, dlatego ważne jest, by składniki miały pokojową temperaturę. Zawartość tłuszczu w serze też ma niebagatelne znaczenie (im większa, tym lepiej).
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14637
Z doświadczenia mogę dodać, że ten sernik nie powinien się rumienić, więc pewnie pęka z powodu zbyt małej wilgotności, zbyt wysokiej temperatury i zbyt długiego czasu pieczenia. Nie powinno się też masy zbytnio ubijać - wystarczy wymieszać łyżką czy widelcem, dlatego ważne jest, by składniki miały pokojową temperaturę. Zawartość tłuszczu w serze też ma niebagatelne znaczenie (im większa, tym lepiej).
Ostatnią edycję dokonał moderator: