Sernik nowojorski

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Iva @ 31 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1384587zastanawiam się jaką
gruebel_2.gif
Moim zdaniem najlepszy efekt da zapieczenie z polewą ze śmietany.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
index.php?act=findpost&pid=1384627czyli jaką
icon_redface.gif
Taką, jaką zwykle stosuje Krystyna w swoich sernikach:
https://www.cincin.cc/index.php?act=Search&...hlite=%2Bsernik
Zwyczajna kwaśna śmietana lub nawet jogurt z odrobiną cukru i wanilii do smaku.
Dziesięć minut w piekarniku z górną grzałką.
Pięknie zamaskowuje wszelkie pęknięcia i inne niedoskonałości.
Ale faktycznie jest trochę mało czasu na studzenie....
Ja bym w takim przypadku ozdobiła wierzch rozetkami bitej śmietany.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
index.php?act=findpost&pid=1384548wczoraj upiekłam dwa, ale jeden mi pękł, nie wiem dlaczego
gruebel_2.gif
Też mi kiedyś raz pękł i też nie wiem dlaczego, bo wszystko robiłam jak zawsze.

index.php?act=findpost&pid=1384610Dziuniu i jaki był?
Wprawdzie mój post przedpotopowy
icon_wink.gif
ale o ile dobrze pamiętam, to wyszło dobrze, tzn. widać było w przekroju esy floresy, a smak też był ok.

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Napiszcie mi proszę jaki serek z biedrony mam kupić? Teraz nie ma zielonej łąki. Nie chce mi się szukać serka Delfiko, biedronę mam pod nosem.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Niestety nie ma już w Biedronce dobrego sera na sernik...
Trzeba szukać Delfiko lub Ulubionego z Wielunia (albo innego sera śmietankowego o zawartości tłuszczu ponad 20%, czyli np. Philadelpfii).

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
ja tez byłam dzisiaj na poszukiwaniach sera, niestety z oznaczeniami ciężko, jakos nawet na tym wieluńskim trudno było mi się dopatrzeć, albo tak patrzałam że nie widziałam, w końcu wzięłam serki które mialy najwięcej tłuszczu w 100g jeden miał 40g a trugi chyba 28g, mam nadzieję że dobrze zrobiłam

edit : a ja sierota widzę teraz że jest w Netto promocja na ser delfiko 1 kg - 9.9zł

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Delfiko jest też w Makro w stałej sprzedaży, był też w Carrefourze ale nie wiem, czy nadal jest. W Biedronce faktycznie nie ma już dobrego sera na żaden sernik, już nawet tego w wiaderku nie mają, takiego tradycyjnego bardziej.
Można też użyć Philadelphii jak Joanna pisała ale tańszą wersją jest np. taki serek: http://www.mlekpol.com.pl/index.php?option...amp;Itemid=1028 smakuje IMO jak Philadelphia, a kosztuje 2 zł za 135 g, więc na cały sernik koszt to ok. 16 zł, Philadelphia jest jednak o wiele droższa.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
U mnie nie ma już Delfiko nigdzie, nawet w Carrefourze. Tego Łaciatego też nie spotkałam.
Ostatnio kombinowałam z serem Hej! kupionym w Tesco, dodając do niego trochę masła. Sernik wyszedł OK.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
No własnie ten Łaciaty pojawił się u nas całkiem niedawno, kupiłam na próbę, bo pani w sklepie mnie namówiła, że to jak Philadelphia i miała rację, a cena przystępna.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
W Makro można kupić jeden kilogramowy bez problemu, nie trzeba zgrzewki, ona nawet nie stoi w zgrzewkach tylko luzem, pojedynczo.
Nie wiem jak mascarpone z normalnym twarogiem, mascarpone to jeszcze ale normalny twaróg ma niewłaściwą konsystencję IMO do tego sernika się nie nadaje.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Moim zdaniem to nienajlepsza opcja.
Zwykły twaróg nie będzie tak gładki i aksamitny jak fabrycznie mielony, a wtedy sernik nie będzie podobny do nowojorskiego.
Z doświadczenia wiem też, że i mascarpone nie do końca się nadaje na pieczony sernik.

EDIT:
Pisałam razem z Dziunią.
icon_smile.gif

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Ok dzięki, muszę się wybrać do Makro. Na szczęście mam blisko. Kupię przy okazji 1000000 niepotrzebnych rzeczy, jak zwykle
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
A tak, w zasadzie nada się tu każdy serek kremowy tzw. kanapkowy, Ostrowia, Almette itp. One są zazwyczaj tłuste i kremowe jak Philadelphia, której używa się w oryginale.

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Cinka @ 7 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1398557Ten serek Twój smak jest słony i to tak zdecydowanie
denknach.gif
Szkoda ze nie przeczytalam wczesniej. Bo sie zalamalam jak otworzylam ten serek
icon_frown.gif
wsypalam calą porcje cukru. Zobzczymy czy przelamie smak. Narazie z wyglądu muszę stwierdzić wygląda fantastycznie. Choć delikatnie pękł przy wyciąganiu.

A wszyscy z niedowierzaniem patrzyli na etapy powstawania a później na czas pieczenia :-D

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Oj, no przykro mi, że nie wspomniałam o tej soli, przepraszam.
anbetung.gif
Mnie akurat ona nie przeszkadza (jak dla mnie wcale nie ma jej tam aż tak dużo), nawet fajnie przełamuje słodycz serników. Nowojorskiego nie piekła z tego serka ale kawowy, londyński i śródziemnomorski nawet po kilka razy i zawsze wszystkim bardzo smakowały. Mało tego, robię zawsze na spodzie z ciasteczek digestive, które też mają sól w swoim składzie.
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Szczyptę soli do przełamania smaku daję obowiązkowo, zawsze - ale w tym serku jak dla mnie jest dużo więcej tej soli niż szczypta. Kanapki z nim już solić w ogóle nie ma potrzeby.
No ale przecież każdy ma własne upodobania i to co komuś smakuje nie musi smakować innym
icon_smile.gif

Lepiej jednak informować o soli w składzie
icon_smile.gif
bo jeszcze ktoś nie spróbuje tego serka i składu nie przeczyta, sól doda od siebie dodatkowo jak w składnikach napisano... to już w ogóle byłoby słono
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy