Sernik odchudzony, odtłuszczony, odcukrzony

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Ilona @ 29 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=937997
anbetung.gif


Może to od twarogu zależy
icon_frown.gif
ja kupuje w lidlu chudy - pilosa, taki w okrągłym opakowaniu, zielone wieczko i trakuje go żyrafą - znaczy wkładam do miski, wlewam mleka czy tam jogo/maslanki i żyrafuje
icon_wink.gif
aż zrobi się gładki. Później daje budyn, cukier - miksuje, rodzynki i juz tylko delikatnie mieszam. A no i jak bialko mam ubite osobno to tez wkladam najpierw polowe, mieszam szpatulka, reszte, mieszam i do foremki.
kochana i właśnie tak zrobię dzisiaj.
anbetung.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
manipadme @ 29 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=938009podobasie:)
Miło mi
anbetung.gif


Evalill @ 29 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=938170Ilona - te Twoje serniki aż przemawiają do mnie z ekranu komputera. Muszę go upiec niedługo.
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif

icon_mrgreen.gif


duende @ 30 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=938290kochana i właśnie tak zrobię dzisiaj.
anbetung.gif
Mam nadzieje, ze tym razem wyszedł tak jak powinien
icon_exclaim.gif
fiesgrins.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
duende @ 30 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=938592Ilona zrobiłam, smak cudny lecz jak widzisz nie urósł nic a nic. Jest na grubość palca (drugie zdjęcie z palcem).
Soczysty, smaczny ale absolutnie nie wyrośnięty jak i poprzednio
icon_sad.gif
A w jakiej wielkości formie go pieczesz? Bo z tej ilości, którą wklepała Ilona, to tortownicę o śr. max. 20cm bym dała, żeby miał grubość przyzwoitą. Chociaż to i tak pewnie za duża...
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif

Kurcze to ja już nie wiem
icon_frown.gif
ciągle robie tak samo no i wychodzi mi jak na fotkach
icon_frown.gif
retuszy nie robie
icon_wink.gif

A blaszke masz małą
icon_question.gif
Bo już nie wiem co może być przyczyną
icon_frown.gif


Edit. Na 2 stronie watku pisałam, że mam tortownicę 18stkę. Nieduża. Ale na 4 porcje spokojnie wystarcza.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
moja tortownica (aż poszłam zmierzyć) ma 22 cm średnicy. Może o to chodzi?? Ja wiem Ilona, że to nie retusz
rofl.gif
Twoje serniki są piękne!
Ponieważ nie mam mniejszej tortownicy, to może następnym razem upiekę z podwójnej porcji??
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
duende @ 30 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=938605moja tortownica (aż poszłam zmierzyć) ma 22 cm średnicy. Może o to chodzi?? Ja wiem Ilona, że to nie retusz
rofl.gif
Twoje serniki są piękne!
Ponieważ nie mam mniejszej tortownicy, to może następnym razem upiekę z podwójnej porcji??
To nie ma się co dziwić, że sernik płaski wychodzi.
icon_mrgreen.gif
Jest o połowę z duża.. Upiec z 1,5 porcji i będzie lapiej
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No to mamy "winowajcę"
icon_wink.gif

Jak nie chcesz z większej porcji robić to możesz tę blachę co masz wyłożyć folią alu tak do połowy, zrobić wyższy brzeg na środku (z tej folii) i podłożyć wykrawaczki metalowe - żeby w razie czego folia się nie obsunęła - nie wiem czy jasno wytłumaczyłam
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
daumen.gif

No to teraz już musi się udać
fiesgrins.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Ilonko, pięęękny serniczek!
mniam.gif

myślisz, że wyjdzie mi, jeśli zamiast budyniu wrzucę troszkę mąki pszennej razowej?

czasem robię sobie odstępstwo, ale generalnie nie powinnam jeść ziemniaków - strasznie podwyższają IG
cry_1.gif


a, i jeszcze mam pytanko: co to jest żyrafa?
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dziękuje
anbetung.gif


Co do mąki hmm...wydaje mi się, że powinno wyjśc. Chodzi o to żeby masa się związała. Mam w domu grahamkę to może następnym razem dam
gruebel_2.gif
chyba, że mnie wyprzedzisz
icon_mrgreen.gif


A żyrafa to blender - taki o np. http://www.wikal.pl/photo/mpm_blender_xb_981_e.jpg
icon_wink.gif
ja mam akurta końcówke wkręcaną do miksera a nie taki "wolno stojący" sprzęt
icon_wink.gif
ale działa na tej samej zasadzie
icon_wink.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
a, żyrafa - to blender (coś tak myślałam), ja też takim ustrojstwem wczoraj zmiksowałam serek
bo nie wytrzymałam i zrobiłam wczoraj wieczorem z połowy porcji, z mąką pp.
- troszkę go pozmieniałam, żeby był MM-owy (II fazowy)
dziś zjem kawałek na deser po obiedzie - zobaczymy, czy się w ogóle nadaje...
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
rofl.gif

To 3mam kciuki żeby to był smaczny deser
daumen.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
wyszedł bardzo dobry, ale dwie rzeczy muszę jeszcze poprawić:
1. ciut go przesuszyłam, następnym razem będę piekła trochę krócej; 2. wersja z czekoladą na wierzchu jest dobra, pod warunkiem, że polewy będzie niewiele - inaczej smak czekolady IMHO zbyt zdominował resztę

sernikmmii.jpg


a robiłam tak:
250 g półtłustego Klinka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki pszennej pp. (typ 1850)
40 g fruktozy (jedną łyżeczkę odłożyć do piany)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy (3-4 krople)
2 jajka rozdzielone
15 szt. suszonych moreli pokrojonych
i malutka szczypta soli

twaróg, śmietanę, żółtko, fruktozę i aromat potraktowałam żyrafą (
icon_mrgreen.gif
)
białko ubiłam dodając sól, a potem łyżeczkę fruktozy
wymieszałam ostrożnie to wszystko z mąką i morelami
wlałam do foremki i piekłam 20 minut - za długo! powinnam była piec max. 15 albo może nastawić piekarnik na niższą temp.
po przestudzeniu wywaliłam do góry nogami i oblałam polewą czeko

polewa:
50 g Kasi
3 łyżeczki fruktozy
50 g gorzkiej czekolady 90% kakao
aromat rumowy (1-2 krople)

wszystko rozpuściłam i wymieszałam w kąpieli wodnej, rozsmarowałam na ciepłym serniku

sernik smakowo bardzo mi odpowiada, chociaż wart jest kilku poprawek
fanom słodkich ulepków proponuję zwiększyć ilość fruktozy w serniku, ale wówczas trzeba podzielić ciasto na więcej "dniówek"
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ooo
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif

Z polewą jeszcze nie robilam
icon_wink.gif

Fajnie, że Ci smakuje (z modyfikacjami
icon_lol.gif
).
 

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
 Mniaaam:)!

 Wyszedł I-DE-AL-NY, lepszy niż normalne, słodkie serniki. 

 Wcześniej robiłam jakieś modyfikacje, które były głupim pomysłem (np. zamiast cukru jogurt na słodko light). Albo hojnie dorzucałam żółtko.



 Teraz posłodziłam łyżką fruktozy, saszetką słodzika z kawiarni, saszetką brązowego cukru z kawiarni:D (małe były te saszetki). Dodałam 2 łyżki rodzynek, choć ich nie lubię - nawet wydłubane dodają smaku:). Na koniec polałam odrobiną jogurtu z sokiem z cytryny i startą skórką z cytryny. Robiłam w małym naczyniu żaroodpornym, więc wyszło mega wysokie. I takie puszyste 
mniam.gif
.



 Kurczę, będę piekła baaardzo często.

 Ilona, super, jeszcze raz dzięki za przepis!

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
banana.gif
banana.gif
banana.gif

Ale super
icon_mrgreen.gif

Baaaaardzo się cieszę, że moje wymysły przypadają Wam do gustu
fiesgrins.gif


banana.gif


 

anucha

Member
Lut 5, 2010
3
0
0
Kochana wlaśnie zrobiłam twój serniczek, wyrósł ładny, jeszcze nie jadłam bo dopiero wyłączyłam piekarnik i tak sie zastanawiam ile on tam ma leżeć i stygnac zeby nie opadł?? Jak Ty z nim postępujesz po upieczeniu?:pBo chyba nie jesz go od razu gorącego hehee;) Czekam na szybką odpowiedz;)Pozdrawiam
Ilona @ 3 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=939993
banana.gif
banana.gif
banana.gif

Ale super
icon_mrgreen.gif

Baaaaardzo się cieszę, że moje wymysły przypadają Wam do gustu
fiesgrins.gif


banana.gif