Sernik odchudzony, odtłuszczony, odcukrzony

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anucha @ 5 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=940878Kochana wlaśnie zrobiłam twój serniczek, wyrósł ładny, jeszcze nie jadłam bo dopiero wyłączyłam piekarnik i tak sie zastanawiam ile on tam ma leżeć i stygnac zeby nie opadł?? Jak Ty z nim postępujesz po upieczeniu?:pBo chyba nie jesz go od razu gorącego hehee;) Czekam na szybką odpowiedz;)Pozdrawiam
Dopiero usiadłam do kompa.
Ja go zostawiam w piekarniku a jak wstygnie - w nocy (ekhm...zawsze w nocy ze 2-3 razy wstaje do wc
icon_razz.gif
) wstawiam go do lodówki i tak sobie czeka do rana.

anucha @ 5 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=940904jednak nie wyszedł....ser sie wcale nie trzyma, bardziej przypomina mi to twarozek na słodko jedynie.....

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Też się skusiłam na ten sernik, tylko że moja wersja była mniej dietetyczna, bo dodałam spód z ciastek digestive.
Upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm bodajże, bałam się, że klapciaty wyjdzie, a formy ledwo co wystarczyło. Wyrósł pięknie ponad tortownicę, potem trochę oklapł, ale to dlatego, że za szybko piekarnik otworzyłam. Zdjęć nie będzie, bo aparat był sobie pojechał
icon_wink.gif
. Jeśli chodzi o smak - robiłam bez żadnych dodatków owocowych - zdania są podzielone (ciasto zaniosłam do pracy) - jednym smakował z tą małą ilością cukru, dla innych był mało słodki.
Upiekę jeszcze nie raz ten sernik - to pewne
wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
banana.gif

Ja moj zazwyczaj jadam z frużelina wiśniową, ktora jest słodka, więc w serniku zbyt dużo cukry nie potrzebuję.
Ale wiadomo - cukru zawsze mozna dosypac
daumen.gif

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Ilonko,
dziś znowu robię sobie twój serniczek
lecker.gif
i myślę o takiej modyfikacji, żeby połowę masy wymieszać z odrobiną rozpuszczonej czekolady
myślisz, że coś sensownego z tego wyjdzie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Krówka wyjdzie
icon_mrgreen.gif
czarno-biały
daumen.gif
Fajny pomysł - myśle, że smaczny wyjdzie
fiesgrins.gif

A i cieszę się, że robisz powtórki
anbetung.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Zrobie go jutro!

Szanowny malzonek poupadl na watrobie i musi beztluszczowo i wysokobialkowo sie odzywiac...
Ten przepis chyba sie kwalifikuje do diety watrobowej, co?
gruebel_2.gif

Serek mam juz przygotowany (kupilam w lidlu ziarnisty dietetyczny i go zmielilam, troche jest slonawy ale wymieszam go z jogurtem naturalnym i powinno byc ok), nie mam tylko budyniu waniliowego ale poratuje sie maka ziemniaczana i pszenna pol na pol i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Trzymac kciuki za mnie jutro, bo pierwszy raz robie dietetyczny serniczek
icon_rolleyes.gif

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Karinko, no to 3mam kciuki

a mój już się studzi w piekarniku
zrobiłam biało-brązowy, ale nie wyszła krówka - raczej taki marmurek?
gruebel_2.gif

nad taką krówką łaciatą to muszę popracować jeszcze

już się wystudził, oto on w całej krasie - tortownica: 26 cm
fiesgrins.gif
:

sernikkrowka1mmi.jpg

sernikkrowka2mmi.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Donosze, ze serniczek wyszedl przepyszny!!!!
Baaaaardzo delikatny i wilgotny.
Zrobilam z 500g serka chudego i 450g jogurtu naturalnego chudego. Dodalam brzoskwinie i 4 bialka plus 3 lyzki maki ziemniaczanej i 3 lyzki maki pszennej. W piekarniku wyrosl dobre 5 cm powyzej formy
icon_eek.gif

Potem jednak padl- i dobrze.
Przyznam sie, ze jadlam go jeszcze na cieplo i byl baaaaaaaardzo dobry. Maz pochwalil, ze pyszny i poszlam jeszcze raz sprobowac na zimno - potwierdzam - rewelacja.
Jutro da fotke!
Dzieki za przepis!!!!!
Wpisuje do zeszytu dla zasluzonych przepisow!

agueda

Member
Wrz 27, 2009
5
0
0
Ilonko mam tylko pytanie, czy te wszystkie zdjecia sernika w różnych modyfikacjach, to wszystko ten sernik z podanych w pierwszym poście proporcji?? Bo widzę, że tutaj dziewczyny go modyfikują i już się pogubiłam ile czego:) Dodam, że chciałabym jak najbardziej dietetyczną wersję
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Karina Cashel @ 20 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947207Donosze, ze serniczek wyszedl przepyszny!!!!
Dzieki za przepis!!!!!
Wpisuje do zeszytu dla zasluzonych przepisow!
banana.gif
banana.gif
banana.gif

Super. Baaardzo się cieszę
icon_mrgreen.gif

agueda @ 21 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947268Ilonko mam tylko pytanie, czy te wszystkie zdjecia sernika w różnych modyfikacjach, to wszystko ten sernik z podanych w pierwszym poście proporcji??
Witaj agueda
wink.gif

Te moje serniki są z przepisu jak w pierwszym poście tylko zamiast mleka daję jogurt 0,1%
icon_wink.gif
a daje jogo zamiast mleka, bo po pierwsze jest gęstszy i chyba serniczki są dzieki temu zwarte a po drugie jak mi zostanie troche jogonata to go poprostu zjadam
icon_razz.gif
a z pół litra mleka w kartonie pozniej musze coś kombinować
icon_wink.gif

agueda

Member
Wrz 27, 2009
5
0
0
Ilona @ 21 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947397
banana.gif
banana.gif
banana.gif

Super. Baaardzo się cieszę
icon_mrgreen.gif

Witaj agueda
wink.gif

Te moje serniki są z przepisu jak w pierwszym poście tylko zamiast mleka daję jogurt 0,1%
icon_wink.gif
a daje jogo zamiast mleka, bo po pierwsze jest gęstszy i chyba serniczki są dzieki temu zwarte a po drugie jak mi zostanie troche jogonata to go poprostu zjadam
icon_razz.gif
a z pół litra mleka w kartonie pozniej musze coś kombinować
icon_wink.gif
bardzo dziekuje:) dzisiaj będę piekła, tylko niestety kupiłam 2 kostki twarogu ale po 200g:( chyba zaryzykuje i uzupełnie te 100g takim homo naturalnym z pudełeczka. ale naszczęście mam ten jogurt 0,1% z lidla w lodówce
icon_mrgreen.gif
Jak upiekę to wkleje zdjęcie!

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Karina, cudny!
mniam.gif
daumen.gif

agueda

Member
Wrz 27, 2009
5
0
0
Ilonko mój sernik kompletnie się nie udał;( Zrobiłam z 500g chudego twarogu, szklanki jogo 0,1%, dwóch białek i 2 łyżek budyniu oraz posłodziłam 10 tabletkami rozkruszonego słodziku. Wlałam go do tortownicy o śr. 22cm, ale włożyłam taki jakby "komin", którego używa się do bab, żeby ją zmniejszyć. I kompletnie nie urósł, tylko został taki cieniutki jaki był przy przekładaniu. Zastanawia mnie dlaczego Tobie rośnie, bo przeciez nie ma w składzie proszku ani niczego. Co zrobiłam nie tak??
icon_sad.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Aguenda - przy blaszce 22 cm zrobilabym senik z podwojnej ilosci skladnikow. Ja tak zrobilam a moja blaszka miala 21cm, jesli ser ma dosc luzna konsystencje to nalezy dodac ektra lyzke lub dwie maki.
Zazwyczaj serniki z bialkami ubitymi na piane rosna nawet bez proszku. Piane nalezy delikatnie wmieszac w mase serowa. Serniki z bialkami nie ubitymi bez dodatku proszku nie urosna. Jednakze sernik wyrosniety zawsze klapnie i jest nawet nizszy niz poziom ciasta po wlozeniu do formy.

agueda

Member
Wrz 27, 2009
5
0
0
Karina Cashel @ 22 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947964Aguenda - przy blaszce 22 cm zrobilabym senik z podwojnej ilosci skladnikow. Ja tak zrobilam a moja blaszka miala 21cm, jesli ser ma dosc luzna konsystencje to nalezy dodac ektra lyzke lub dwie maki.
Zazwyczaj serniki z bialkami ubitymi na piane rosna nawet bez proszku. Piane nalezy delikatnie wmieszac w mase serowa. Serniki z bialkami nie ubitymi bez dodatku proszku nie urosna. Jednakze sernik wyrosniety zawsze klapnie i jest nawet nizszy niz poziom ciasta po wlozeniu do formy.
właśnie moja masa nawet po wymieszaniu z ubitymi białkami była bardzo ciężka i zastanawiam się czy nie powinnam użyć mniej zbitego sera. Starałam się te białka wmieszać bardzo delikatnie. A blacha wprawdzie miała 22cm, ale bez środka, bo tak jak wczesniej napisałam, użyłam tzn."komina". Ale mój sernik nawet nie zaczął rosnąć. Poprostu wyjełam z piekarnika taki spieczony na górze słodki twarożek:(

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
No wlasnie, werdykt wg mnie to zbyt ciezka i zbita masa. Czyli zbyt suchy i twardy twarog - czy twarozek byl dobrze zmielony? Bo czasem sprzedaja te w kostkach niby juz zmielone ale sa twarde i suche jak wior. Ja bym dodala wiecej jogurtu tak pol na pol albo nawet wiecej jesli masa caly czas jest zbyt zwarta. Moja masa sernikowa byla puszysta i leciutka jak chmurka.
Zreszta ja troche kombinowalam, bo kupilam serek ziarnisty light (takie grudki w zalewie) i to zmielilam dwukrotnie, dodalam prawie tyle samo jogurtu i troche sie balam, ze to zbyt mokre bedzie. Ale wyszlo ok.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Karino śliczy Ci wyszedł
daumen.gif

Agueda a jakiego konkretnie twarogu użyłaś
icon_question.gif
Ja używam takiego jak tutaj KLIK tylko, że chudego (nie widze foty w necie - zielone wieczko ma jak klinek).
I tak jak pisałam - traktuje go żyrafą - nie jest idealnie gładki no i później cała reszta.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy