Sernik odchudzony, odtłuszczony, odcukrzony

agueda

Member
Wrz 27, 2009
5
0
0
Ilona @ 23 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=948092Karino śliczy Ci wyszedł
daumen.gif

Agueda a jakiego konkretnie twarogu użyłaś
icon_question.gif
Ja używam takiego jak tutaj KLIK tylko, że chudego (nie widze foty w necie - zielone wieczko ma jak klinek).
I tak jak pisałam - traktuje go żyrafą - nie jest idealnie gładki no i później cała reszta.
kupiłam taki biedronkowy "Zielona Łąka"chudy. Bylo bardzo zbite i po upieczeniu jest taki gniot
gruebel_2.gif

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Ilona @ 9 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=863047I modyfikacja
icon_wink.gif

250 gram twarogu (okolo, bo mialam ten z kilograma cięty pół kg a troche zjadłam z kostki ), blenderem żeby grudek nie było potraktowałam + pół dużego jogurtu naturalnego - to tak koło 220 gram by było do tego łyżka, półtora budyniu no i cukier/fruktoza do Twojego smaku . 2 białak ubiłam i wymieszałam na koniec. Jak tam sobie chcesz to owoce (brzoskwinie, truskawki, wisnie), ja dalm garść namoczonych we wrzatku rodzynek i skórkę cytrynową kandyzowaną
Piekłam w 170 stopniach ok. 50 min. (mogłam w sumie krócej to by mi sie tak nie spiekł ale też smaczny wyszedł ) Urósł sporo i opadł.
Pokaż załącznik 42301
agueda @ 22 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947874Ilonko mój sernik kompletnie się nie udał;( Zrobiłam z 500g chudego twarogu, szklanki jogo 0,1%, dwóch białek i 2 łyżek budyniu oraz posłodziłam 10 tabletkami rozkruszonego słodziku. Wlałam go do tortownicy o śr. 22cm, ale włożyłam taki jakby "komin", którego używa się do bab, żeby ją zmniejszyć. I kompletnie nie urósł, tylko został taki cieniutki jaki był przy przekładaniu. Zastanawia mnie dlaczego Tobie rośnie, bo przeciez nie ma w składzie proszku ani niczego. Co zrobiłam nie tak??
icon_sad.gif
agueda,
skoro robisz z podwójnej porcji, to:
(IMHO)
do 500 g twarogu musisz dać:
ubite 4 białka oraz
cały duży jogurt 440 g, a także
2-3 łyżki budyniu.

Więc IMHO dałaś zdecydowanie za mało białek i jogurtu - radzę podwoić
fiesgrins.gif

białka polecam ubijać z cukrem/fruktozą - wówczas robią się sztywne jak drut
ja swój sernik robiłam z 400 g twarogu i szklanki białek, no ale ja nie używam mąki ziemniaczanej, tylko razową (metoda MM), więc musiałam dać więcej "pianki"
icon_mrgreen.gif

więc nie przejmuj się, na pewno ci wyjdzie
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja w swojej modyfikacji daje 400ml kefiru , 0,5 kg twarogu 4 białka i 3 łyzki maki grahamkowej oraz fruktozy do smaku.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Białka niekiedy sobie odpuszczam - wówczas sernik tak mocno nie wyrasta i nie opada na końcu pieczenia
icon_wink.gif

Gru 16, 2005
686
0
0
zrobiłam w mniejszej kwadratowej foremce z 250 g chudego serka, dorzuciłam też niecałe opakowanie lekkiego jogurtu bałkańskiego i rodzynki. Bardzo mi smakowało - mojej mamie zresztą też, od razu po wyciągnięciu z piekarnika uszczknęła sobie kawałek
icon_smile.gif
Teraz staram się unikać węglowodanów i taki serniczek mile osładza moje uszczuplone dietą menu.
mniam.gif

Podsumowując, przepis jest świetny, śmiało można eksperymentować i to na różne sposoby - w zależności od zawartości lodówki i apetytu:) Bardzo dziękuję Autorce za podzielenie się nim z nami!
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
banana.gif

Cieszę się, że przepis ma takie "wzięcie"
banana.gif

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Ilonko, znowu będę sobie robić twój serniczek
teraz taka modyfikacja będzie:
- jak zwykle dam mąkę pszenną zamiast ziemniaczanej,
- fruktozę zamiast cukru,
- zamiast rodzynek dam suszone morele,
- do masy serowej wsypię wiórków kokosowych,
- dodam też łyżeczkę proszku do pieczenia.
wypróbuję przy okazji nowoprzeczytany sposób: aby nie było czuć proszku w cieście, wymieszam go z odrobiną jogurtu

powinnaś opatentować swój sernik
daumen.gif
na jego bazie będę robić kolejną modyfikację i jestem pewna, że serniczek wyjdzie pycha
mniam.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif
ciekawie się zapowiadają Twoje modyfikacje
daumen.gif

szczerze mówiąc to z proszkiem w ogole jeszcze tego sernika nie robiłam
fiesgrins.gif
ale sposób mieszania z jogo ciekawy
gruebel_2.gif

Opatentować mówisz
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Na 400 g twarogu dałam 50 g wiórków i 100 g moreli suszonych - ale następnym razem do modyfikacji kokosowej dam 100 g kokosa bez moreli, ponieważ te ostatnie tłumią mocno smak kokosa.
Ale i tak sernik przepyszny
lecker.gif

fotka później

Ilonko, czy ja ci wątku nie zaśmiecam tymi modyfikacjami?
icon_redface.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ilonko ja widzę, że masz do niego taką małą tortownicę, jaką ona ma średnicę? Zamierzam sobie ten serniczek dostosować do swojej diety i nawet nie trzeba mu wiele zmieniać, ale w czym go upiec? Jak czytałam, mała keksówka za duża jest?
gruebel_2.gif

Czy jak kupię tortownicę 20 cm, to będzie dobra? Ale keksówka tez nie jest większa...

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Piadina @ 5 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=952075Ilonko, czy ja ci wątku nie zaśmiecam tymi modyfikacjami?
icon_redface.gif
Nie no co Ty
icon_eek.gif

Pisz, pisz - przynajmniej wiadomo jakie modyfikacje smacznie wychodzą
icon_wink.gif

samanta @ 6 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=952801Ilonko ja widzę, że masz do niego taką małą tortownicę, jaką ona ma średnicę? Zamierzam sobie ten serniczek dostosować do swojej diety i nawet nie trzeba mu wiele zmieniać, ale w czym go upiec? Jak czytałam, mała keksówka za duża jest?
gruebel_2.gif

Czy jak kupię tortownicę 20 cm, to będzie dobra? Ale keksówka tez nie jest większa...
Ja mam 18stkę.
W keksówce też zapewne wyjdzie ale trzeba ewentualnie ją "skrócić" (wystarczy fole alu troche podgiąć żeby masa nie poleciała do końca foremki).
Zobacz na moje pierwsze serniki - robiłam w foremce do zapiekania, faktem jednak jest, że ciężko się kroiło i wyciągało
icon_wink.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
18 - tka masz a ja myślałam że najmniejsze są 20-tki?!
denknach.gif
No coś pomyślę bo sernik mi pasuje , albo zrobię większa porcje do keksówki i tyle... zjeśc zjem, nie ma problemu.
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ilona @ 8 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953353
fiesgrins.gif

Pewnie, rob większa porcje - przecież sernik w dziale "dietetycznym"
rofl.gif
O, nie musisz od razu być taka złośliwa....
rofl.gif
rofl.gif

A dzisiaj przeszukałam całe miasto (no znowu nie takie duże ale zawsze...) i nikt nie słyszał o mniejszych tortownicach niż 20 - tki. Czyli z tego wniosek, że muszę się udać do większego miasta albo zlecić zakup dzieciom.
gruebel_2.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

3mam kciuki
daumen.gif

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
w koncu udało mi się zrobić jako gotowany ;)
z modyfikacji dałam dużo mniej mleka (w ogóle robiłam z połowy porcji) i jedno całe jajko.
Jeszcze ciepłe i póki co w konsystencji przypomina budynio pudding. myślę że jak postoi przez noc w lodówce to da się pokroić, ale właśnie jak taki pudding.
posypałam otrębami zmielonymi z ciemnym kakao.
już podjadłam kawałek łyżeczką... bardzo dobre, ani trochę nie przypomina sernika (no poza grudkami sera) ale mi smakuje. przy braku piekarnika to ja mogę się tak żywić jak najbardziej ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy