Sernik pomarańczowy wg M. Roux

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
alice @ 26 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915362O..... cóż za rewelacyjny pomysł.
icon_smile.gif
A mnie zastanawia, czy przy gotowaniu syropu część aromatu nie uwolni się w powietrze?
Jeśli nie, to można go stosować, jeśli ktoś lubi utrudniać sobie życie.
icon_wink.gif

Ja jestem niestety zbyt leniwa...
icon_redface.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,251
2,310
113
W naszym wykonaniu - wyszedł przepyszny
mniam.gif
lecker.gif
, spód z orzechami laskowymi, pistacjowymi oraz migdałami
icon_razz.gif
a soku z pomaranczy było trochę więcej niż szklanka, ale ciasto nie było jakoś wyjątkowo rzadkie
icon_razz.gif

Sernik_pomara_czowy_wg_M_Roux1.jpg
Sernik_pomara_czowy_wg_M_Roux2.jpg
Sernik_pomara_czowy_wg_M_Roux.jpg

Joanna
anbetung.gif
bussi.gif

Załączniki

• Sernik_pomara_czowy_wg_M_Roux.jpg
    Sernik_pomara_czowy_wg_M_Roux.jpg
    75.7 KB · Wyświetleń: 4
  • Sernik_pomara_czowy_wg_M_Roux2.jpg
    Sernik_pomara_czowy_wg_M_Roux2.jpg
    81.5 KB · Wyświetleń: 4
  • Sernik_pomara_czowy_wg_M_Roux1.jpg
    Sernik_pomara_czowy_wg_M_Roux1.jpg
    89.2 KB · Wyświetleń: 4

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,251
2,310
113

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Gucio @ 29 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=916367Joanno
anbetung.gif
bussi.gif

kochamy serniki, a dzięki Tobie
cvety.gif
i przepisom jakie tutaj umieściłaś już niejeden gościł na naszym stole
rofl.gif
i powiem jedno - jak do tej pory nie zawiedliśmy się na żadnym , wszystkie były
daumen.gif
o metodzie gazetowej już nie wspomnę
icon_mrgreen.gif
Się podpiszę obieama RĘCAMI
icon_mrgreen.gif

Gucio, ja nie piękę już żadnych serników inaczej - moje serniki kochają metodę gazetową
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,041
6,495
113
Trochę mi wstyd czytać te podziękowania, ale szczerze przyznam, że miód lejecie na me skołatane serce.
icon_wink.gif
.

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Nareszcie wczoraj zrobiłam ten sernik, tzn. prawie ten bo przepis na ciasto to się pojawiał to znikał ;) Była improwizacja, ale korzystałam z doświadczenia Joanny i wzorowałam sie na innych sernikach, nie wyszło idealnie ale pomysł połaczenia sernika z pomarańczami super!

(a dzisiaj kupiłam sobie książkę ;))

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Najpierw zobaczyłam przepis Joanny i oglądałam zdjęcia na amazonie, potem przepis zniknął a ja zamówił a ja zabrałam sie za pieczenie:)
Sernik wyszedł cudowny, kremowy z bardzo dobrze wyczuwalnym smakiem pomarańczy. Wypróbowałam mnóstwo serników i dotychczas nacześciej powtarzałam kawowy, ale czuję, że teraz jego miejsce zajmie sernik pomarańczowy!
Dziekuję bardzo Joanno bo każdy przepis na ciasta podany przez Ciebie to dla mnie strzałm w 10!

Załączniki

• sernik_pomaranczowy.jpg
    sernik_pomaranczowy.jpg
    35.6 KB · Wyświetleń: 0

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Ten sernik chodził za mną od samego początku i w końcu go zrobiłam!
icon_mrgreen.gif
Spodziewałam się smacznego, kremowego cheesecake'a o posmaku pomarańczy, bo tak właściwie patrząc na przepis nie różni się chyba znacząco od wielu innych. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy wbiłam się w niego i nie mogłam przestać jeść!
fiesgrins.gif
Wyszedł naprawdę przepyszny, aromat pomarańczy nadaje mu wyjątkowego smaku. Moim zdaniem duże znaczenie ma tutaj również wykończenie sernika dżemem. Ja swój podałam z dżemem z sycylijskich pomarańczy z Marska&Spencera. Nie podgrzewałam go, ani też nie przecierałam, bo podobało mi się to, że co jakiś czas trafiam na kawałek skórki
icon_wink.gif
Co do spodu, to tradycyjnie ciasteczkowy z Digestive. Piekłam gazetowo
icon_razz.gif

Joanno, bardzo dziękuję za uwagi, odkrycie i udostępnienie przepisu
cvety.gif

I zdjęcia:

pomaranczowyroux2.jpg

pomaranczowyroux3.jpg

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Kura, sliczny sernik!
Ja zrobiłam powtórkę przed tygodniem. Podobnie jak Kura robiłam na spodzie ciasteczkowym, którego nie zapiekałam i żałuję. Masa przed pieczeniem jest tak płynna, ze niezapieczony spód po prostu mięknie i nie chrupie tak fajnie jak w innych sernikach. Sama masa natomiast jak zawsze cudowna.
Użyłam konfitury pomarańczowej prosto ze słiczka i była naprawdę pyszna.
sernik_pomaranczowy.jpg

Załączniki

• sernik_pomaranczowy.jpg
    sernik_pomaranczowy.jpg
    39.6 KB · Wyświetleń: 4

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Zrobiłam na imprezę rodzinna, nie do końca wiedziałam co z niego wyjdzie bo pierwszy raz robiłam cheesecaka ,smak powala na kolana, sernikowa ekstrawagancja, smak jest na tyle inny ze na długo zapada w pamięć. był by idealny gdyby nie spod który bardzo namókł.
Nasunęło mi się kilka pytań:
1- czy gdy pieczemy metoda gazetowa to zmieniamy opaski tak jak w torciku sernikowym, i po 13 minutach wyjmujemy sernik zmieniamy opaski , czy może tylko zmniejszamy temperaturę nie wyjmując go bo te pierwsze wystarcza. ja go wyjęłam i zastanawiałam się czy dobrze zrobiłam bo był strasznie kołyszący.
2- czy może któraś z was wie ile dać tego soku pomarańczowego w ml by spod nie był taki mokry mój był totalnie rozmoknięty, po przełożeniu go na talerz jeszcze z niego ciekło.Nieszczęsny papier do pieczenia strasznie był wilgotny nie do wyjęcia spod sernika, może macie patent jak spod takiego ciasta wyjąć papier do pieczenia.

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Piekłam ponownie w tym tygodniu, ale tym razem na dużej tortownicy, coby móc nacieszyć się tym cudownym smakiem
icon_mrgreen.gif

Betsetse, ja piekłam metodą gazetową i zmieniałam opaski. Co do spodu, to za pierwszym razem go nie podpiekałam i faktycznie był bardzo mokry. Tym razem podpiekłam i było o wiele lepiej, chociaż do chrupiącego zaliczyć go nie można. W każdym razie mi to absolutnie nie przeszkadza
icon_lol.gif
Poza tym nigdy nie przekładam sernika z tortownicy, zawsze sobie siedzi do końca na tym, na czym był upieczony. Zastanawiam się nad jedną modyfikacją na przyszłość, możnaby wylać na te ciasteczka warstwę czekolady, być może wtedy by nie namókł
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy