Sernik wiedeński

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
sernik jest bardzo puszysty, taki piankowy jak ptasie mleczko - pycha!
dokladnie i od teraz staje sie moim ulubionym sernikiem w prawdzie go zmodyfikowalam i juz nie jest sernikiem wiedenskim, bo bez bakalii (dzieci pluja ) wiec zrobilam z brzoskwiniami i beza 8) PYCHA!!!!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,936
3,170
113
A mój sernik zrobił klapę. W blaszce o podobnych wymiarach, jak zalecane, wyrósł pieknie i ładnie się zarumienił. Po kilkunastu minutach czekania w wyłączonym juz piekarniku wyjęłam go i ustawiłam na kratce.
W miarę jak stygł zapadały się boki dookoła, a na koniec pękł na krzyż. Jedno z pęknięć to istny Rów Mariański !
baa.gif
W smaku boski, po pokrojeniu jakoś te pęknięcia nie rzucały się w oczy, ale chcę wiedzieć, co takiego robię, że moje serniki tak sie zachowują?
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,454
1,751
113
Po upieczeniu sernika trzeba go "odkroić" od blaszki, z boków. Wtedy brzegi zapadają się równo z resztą.
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
mam pytanie dla tych co robili w wersji bez spodu, czy dól sie nie przypalil i czy pieklyscie na papierze czy tez tylko w wysmarowanej blaszce?
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Musia @ 6 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=481861mam pytanie dla tych co robili w wersji bez spodu, czy dól sie nie przypalil i czy pieklyscie na papierze czy tez tylko w wysmarowanej blaszce?
Zawsze piekę sernik bez spodu. Czasem w nasmarowanej blaszce, czasem na papierze. Spód jest nieco bardziej przypieczony, ale nie spalony. Jest tak przypieczony, jak skórka z wierzchu.
 

Wanilia

Member
Kwi 4, 2007
41
0
0
Ja tez pieke zawsze sernik bez spodu. I jest rowniez bardzo dobry. Lubimy te przypieczone boki i spod (ha, moj piekarnik niestety pali od spodu)
Wesolych Swiat z Serniczkiem zycze Wszystkim!
Gosia
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
No wiec upieklam go bez spodu, dopiero co wiec odpoczywa sobie jeszcze w piekarniku. Lekko opadl, rodzynku dodalam a ja bedzie smakowal to napisze po swietach
icon_wink.gif

Wesolych Swiat
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Sernik smakowal wysmienicie
anbetung.gif
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Nie wytrzymam, muszę się pochwalić
icon_smile.gif
Jedynym sernikiem jaki mi się do tej pory naprawdę udał był sernik nowojorski natomiast tradycyjne serniki zawsze mi bardzo mocno opadały i nigdy nie wychodziły puszyste i lekkie. Sernik z tego przepisu już kiedyś robiłam i mimo, że wyszedł pyszny to jak inne nie przypominał puszystego wiedeńskiego, który uwielbiam
icon_neutral.gif
Postanowiłam więc zastosować się do porad Joanny w Sernikowym ABC (cały cukier ubić z białkami a masę serową mieszać tylko do połączenia składników) i przedwczoraj po raz pierwszy Sylwia poczyniła sernik IDEALNY!
icon_mrgreen.gif
Jest przepyszny, cała rodzina się zachwyca
cheers.gif

Dziękuję Ci gorąco Bajaderko za wyśmienity przepis a Tobie Joanno za świetne porady
bussi.gif
cvety.gif
 

Załączniki

  • sernik.JPG
    sernik.JPG
    27.9 KB · Wyświetleń: 6

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Idę robić więc wyciągam
icon_smile.gif
 

cheninn

Member
Kwi 22, 2008
31
0
0
Na tegoroczne święta upiekłam właśnie ten sernik, właśnie wyciągnęłam go z piekarnika - zapach nieziemski. Wygląda na taki puszysty, leciutki, mięciutki, aaaah. Musiałam po 40 minutach przykryć folią, bo mi się niebezpiecznie spiekać zaczął. Ale mam nadzieję, że w środku się dopiekł.. Dam znać po degustacji, chociaż już czuję, że będzie pyszny.
 

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
Rzeczywiście, świetny przepis. Po raz pierwszy go upiekłam na te święta (ser "Zielona Łąka").Ponieważ lubię mniej słodkie wypieki, użyłam 1 szklankę drobnego zwykłego cukru i 1 cukier waniliowy - było ok. Wykorzystałam spód i "metodę gazetową" z torcika serowego Joanny.Piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Z pewnością do powtórzenia, bo znowu mi rodzynki opadły na dno, niestety
cry_1.gif
. Ale to jedyna zauważona wada. Polecam!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
marmak @ 27 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=796044Rzeczywiście, świetny przepis. Po raz pierwszy go upiekłam na te święta (ser "Zielona Łąka").Ponieważ lubię mniej słodkie wypieki, użyłam 1 szklankę drobnego zwykłego cukru i 1 cukier waniliowy - było ok. Wykorzystałam spód i "metodę gazetową" z torcika serowego Joanny.Piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm. Z pewnością do powtórzenia, bo znowu mi rodzynki opadły na dno, niestety
cry_1.gif
. Ale to jedyna zauważona wada. Polecam!
Rodzynki należy opruszyć mąką to nie będą opadać na dno.