Sernik z rosą zakrapiany czekoladą
Sernikiem zachwyca sie cała moja rodzina, głównie dlatego, że ma ma ordynarnego posmaku, tylko smakuje delikatnie śmietankowo, niebiańsko, wyjątkowo..........mhmmmmmmm
składniki
Spód:
3 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 łyżeczka smalcu
1 olejek (esencja) śmietankowy
Masa serowa:
80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 budyn bez cukru o smaku śmietankowym na pół litra mleka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
Polewa:
2 łyżki tluszczu
2 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
sposób przygotowania
Spód:
Margarynę roztopić w garnuszku, przestudzić. I wszystkie składniki zagnieść
dodając ostudzoną margarynę. Powstałą masę wyłożyć na blachę uprzednio
wysmarowaną tłuszczem i posypaną zwykłą maką.
Masa serowa:
Skladniki masy wymieszać mikserem. Na koniec ubić 3 białka i wmieszać je w
masę łyżką, nie mikserem!
Piec 45 minut (180C), w tym czasie ubić pozostałe 3 białka (zostały ze
spodu). Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki
ziemniaczanej. Po wspomnianych 45 minutach wyjąć sernik z pieca i
rozprowadzić masę białkową na powierzchni sernika. Włozyć sernik znowu do
piekarnika, i piec dopoki masa wierzchnia białkowa nie osiagnie rumianego
koloru.
Sernik polewamy polewa czekoladową cienkimi strużkami, tworząc na wierzchu kratkę.
Polewa:
Najpierw rozpuscic tłuszcz, dodać do niego śmietanę mieszając żwawo, a następnie resztę składników.
Sernikiem zachwyca sie cała moja rodzina, głównie dlatego, że ma ma ordynarnego posmaku, tylko smakuje delikatnie śmietankowo, niebiańsko, wyjątkowo..........mhmmmmmmm
składniki
Spód:
3 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 łyżeczka smalcu
1 olejek (esencja) śmietankowy
Masa serowa:
80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 budyn bez cukru o smaku śmietankowym na pół litra mleka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
Polewa:
2 łyżki tluszczu
2 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
sposób przygotowania
Spód:
Margarynę roztopić w garnuszku, przestudzić. I wszystkie składniki zagnieść
dodając ostudzoną margarynę. Powstałą masę wyłożyć na blachę uprzednio
wysmarowaną tłuszczem i posypaną zwykłą maką.
Masa serowa:
Skladniki masy wymieszać mikserem. Na koniec ubić 3 białka i wmieszać je w
masę łyżką, nie mikserem!
Piec 45 minut (180C), w tym czasie ubić pozostałe 3 białka (zostały ze
spodu). Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżeczkę mąki
ziemniaczanej. Po wspomnianych 45 minutach wyjąć sernik z pieca i
rozprowadzić masę białkową na powierzchni sernika. Włozyć sernik znowu do
piekarnika, i piec dopoki masa wierzchnia białkowa nie osiagnie rumianego
koloru.
Sernik polewamy polewa czekoladową cienkimi strużkami, tworząc na wierzchu kratkę.
Polewa:
Najpierw rozpuscic tłuszcz, dodać do niego śmietanę mieszając żwawo, a następnie resztę składników.


