Sernik ze śliwkami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Kakyus, jest mi ogromnie miło!
icon_smile.gif

Gin, piękne zdjęcie, ogromnie się cieszę, że Wam smkuje
icon_smile.gif

Moni, tak się cieszę, i jakie apetyczne zdjęcie!
icon_smile.gif

To miałas przygody po drodze, Joanno! Ale na szczęście nie zaszkodziły one sernikowi- ogromnie się cieszę, że jesteż zadowolona z niego
icon_smile.gif

24-kę może następnym razem zabezpieczyć od zewnątrz alufolią?

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
nie wytrzymałam i siedzi w piekarniku
rofl.gif

piekę z podwójnej porcji masy serowej, ale nie wiem, ile w tym piecu ma jeszcze siedzieć? boję się będzie niedopieczony
icon_sad.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
pachnie nieziemsko
mniam.gif

stp65092.jpg

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Vana, ale śliczny! Mam nadzieję, że się dopiekł-wygląda na to, że tak.
icon_smile.gif

Mihrunnisa - ja osobiście tego sernika gazetową nigdy nie piekłam. Ten sernik nie opada.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Mała_Mi, dopiekł się, no pewnie! był lekko trzęsący się w środku, bo nie chciałam go przesuszyć i po ostygnięciu ma konsystencję jak marzenie. nie mogę wyjść z zachwytu, naprawdę
icon_lol.gif
pachnie przepięknie, urósł i nie opadł ani milimetra, ciasto lekko zmiękło, ale to dobrze, bo takie lubię. w środku jest kremowy i bardzo wilgotny, w całym domu czuć aromat śliwek i wanilii (dodałam esencji do masy serowej
icon_smile.gif
). dodam, że na pewno wchodzi do mojego stałego repertuaru i znajduje się w ścisłej czołówce ;)

jeszcze jeden dowód :
vpdswm.jpg

(przepraszam za marną jakość zdjęcia, ale robione przed chwilą przy sztucznym świetle na szybko, aby zdążyć przed wyrwaniem talerza z moich rąk przez spragnionego członka rodziny
icon_mrgreen.gif
)

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To się ogromnie cieszę, sprawiłaś mi dużo radości
icon_biggrin.gif

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
A czy można z innymi owocami, bo jakoś za śliwkami w cieście osobiście nie przepadam. Czy pasowałyby np. brzoskwinie?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
tak.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Ponownie zrobilam, dzis tak jak powinno byc ze sliwkami
icon_smile.gif
Zanioslam do szkoly, wszystkim smakowalo i prosili o przepis
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Mała_Mi @ 18 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=102643324-kę może następnym razem zabezpieczyć od zewnątrz alufolią?
Zwykle piekę gazetowo, więc problemów z przeciekaniem do tej pory nie zauważyłam, ale lepiej będzie zaopatrzyć się w nową tortownicę.
icon_smile.gif
Alufolii mój piekarnik nie lubi...

Mihrunnisa @ 18 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1026518Joanno czy piekłaś metodą gazetową ??
Nie, tradycyjnie, bo uznałam, że para wodna zaszkodziłaby półkruchemu ciastu na wierzchu sernika.
Także ze względu na ciasto nie chłodziłam go w lodówce. Kruche i półkruche po pobycie w lodówce potrafią stać się twarde i niesmaczne. Wolałam nie ryzykować.
icon_wink.gif

sernik__liwkowy.jpg

sernik__liwkowy1.jpg

Załączniki

• sernik__liwkowy.jpg
    sernik__liwkowy.jpg
    22.4 KB · Wyświetleń: 1
  • sernik__liwkowy1.jpg
    sernik__liwkowy1.jpg
    21.9 KB · Wyświetleń: 1

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Czy ten sernik na pewno nie posiada tłuszczu w składzie ? Tak sie trochę boję przepisu, bo na ogół w sernikach z sera zwykłego a nie śmietankowego tłuszcz jest.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Joanno, przepiękny!
icon_smile.gif

Nie, Alice, nie posiada. Należy zauważyć, że ser biały nie jest "zwykły" i grudkowaty, tylko twaróg trzykrotnie mielony, sernikowy.

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Tak tak, ja też uzywam sera "z wiaderka" - żeby był bardzo gładko mielony, ale nie zmienia to faktu, iz jest to ser z małą zawartościa tłuszczu. W każdym razie wypróbuję President, tak jak podajesz w przepisie (dotąd uzywałam Piatnicy - 1kg - tez polecam).

Sery z wiaderka maja rzeczywiście ta przewage, że sa idealnie gładkie - nie sposób takiej gładkości uzyskac mieląc zwykły ser, zwłaszcza jak sie trafi na suchy, który sie zbija w grudki, ale trzeba sprawdzac składy "wiaderek". Jak ostatnio czytałam składy takich serów to się zdziwiłam znajdując w nich oprócz sera jakieś inne dziwne skłądniki typu guma guar.
pinggrins.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nie nie, oczywiście - mówię wyłącznie o serach, a nie produktach składających się z gumy guar i innych cudów. Takim mówimy "nie"
icon_smile.gif

Ja używam najchętniej Presidenta, ale nie w wiaderku, tylko w "kiełbasce".

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Mała_Mi @ 27 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1029855Joanno, przepiękny!
icon_smile.gif

Nie, Alice, nie posiada. Należy zauważyć, że ser biały nie jest "zwykły" i grudkowaty, tylko twaróg trzykrotnie mielony, sernikowy.
A czy taki President w kiełbasce to nie to samo co zmielony trzykrotnie twaróg?
Ten zwykły twaróg po zmieleniu nie jest grudkowaty, tylko nabiera takiej aksamitnej konsystencji.

alice @ 28 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1030150Tak tak, ja też uzywam sera "z wiaderka" - żeby był bardzo gładko mielony, ale nie zmienia to faktu, iz jest to ser z małą zawartościa tłuszczu. W każdym razie wypróbuję President, tak jak podajesz w przepisie (dotąd uzywałam Piatnicy - 1kg - tez polecam).

Sery z wiaderka maja rzeczywiście ta przewage, że sa idealnie gładkie - nie sposób takiej gładkości uzyskac mieląc zwykły ser, zwłaszcza jak sie trafi na suchy, który sie zbija w grudki, ale trzeba sprawdzac składy "wiaderek". Jak ostatnio czytałam składy takich serów to się zdziwiłam znajdując w nich oprócz sera jakieś inne dziwne skłądniki typu guma guar.
pinggrins.gif
Jak najbardziej mozna uzyskać taką gładkość. Mieląc ser w malakserze. Wczoraj sprawdziłam bo miałam sitko zajęte (a zazwyczaj przecieram ser przez sito).
I uzyskałam konsystencje kremowego sera, za którą nie przepadam.

Dodam jeszcze, ze serniki, do których w trakcie przygotowania dodaje się masło, mają nieco inny smak i inną konsystencję niż bez dodatku tłuszczu.
Kiedyś robiłam tylko takie z masłem, później przez długi czas bez masła. Z dodatkiem masła są jakby bardziej soczyste.
Teraz wróciłam do tych z masłem, bardziej mi smakują (pewnie niebawem się to odmieni).

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Powiem tak, też robiłam kiedyś z masłem. Ten jednak w oryginalnym przepisie nie ma masła. Zrobiłam jak w oryginale i nie mam mu nic do zarzucenia. Wręcz przeciwnie, jestem nim zachwycona i w jego przypadku na pewno nie będę "kombinować" ani "udoskonalać" go masłem, bo on tego nie potrzebuje.
icon_smile.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
.agatka. @ 28 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1030157Dodam jeszcze, ze serniki, do których w trakcie przygotowania dodaje się masło, mają nieco inny smak i inną konsystencję niż bez dodatku tłuszczu.
Kiedyś robiłam tylko takie z masłem, później przez długi czas bez masła. Z dodatkiem masła są jakby bardziej soczyste.
Tez mi sie tak zdaje, że bez masła bedzie bardziej puszysty, lekki i mniej "treściwy". Wiem o co Ci chodzi. Wypróbuję, jak mi nie podejdzie, to zrobię wersje z masłem.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Mała_Mi @ 28 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1030161Powiem tak, też robiłam kiedyś z masłem. Ten jednak w oryginalnym przepisie nie ma masła. Zrobiłam jak w oryginale i nie mam mu nic do zarzucenia. Wręcz przeciwnie, jestem nim zachwycona i w jego przypadku na pewno nie będę "kombinować" ani "udoskonalać" go masłem, bo on tego nie potrzebuje.
icon_smile.gif
Nie mówię, że bez masła jest gorszy. Tylko, że inny.
alice niżej dobrze to określiła
icon_smile.gif

alice @ 28 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1030182Tez mi sie tak zdaje, że bez masła bedzie bardziej puszysty, lekki i mniej "treściwy". Wiem o co Ci chodzi. Wypróbuję, jak mi nie podejdzie, to zrobię wersje z masłem.
O własnie taki. Z masłem zdecydowanie cięższy i "soczysty"
lecker.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ten na pewno nie jest "puszysty" ani tym bardziej "piankowy", na szczęście. nie jest tez suchy
icon_smile.gif
Zresztą, to widać na wszystkich zdjęciach.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy