Sernik ze śliwkami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,417
3,732
113
alice @ 28 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1030150Tak tak, ja też uzywam sera "z wiaderka" - żeby był bardzo gładko mielony, ale nie zmienia to faktu, iz jest to ser z małą zawartościa tłuszczu.
Nie każdy. Ja piekłam ten sernik z wiaderkowego sera śmietankowego Delfiko (o zawartości bodajże 24% tłuszczu).

Sery President mi nie leżą - kupiłam dwu - czy trzykrotnie (różne) i wszystkie były ohydne, kwaśne i wodniste.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Joanna @ 28 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1030317Nie każdy. Ja piekłam ten sernik z wiaderkowego sera śmietankowego Delfiko (o zawartości bodajże 24% tłuszczu).

Sery President mi nie leżą - kupiłam dwu - czy trzykrotnie (różne) i wszystkie były ohydne, kwaśne i wodniste.
A nie, Delfiko to dla mnie nie jest, że tak powiem, zwykły serek z wiaderka, taki który zastępuje półtłusty czy tłusty w kostce, tylko serek śmietankowy w pełnym tego słowa znaczeniu (taki w kostce trudno dostać a jeszcze trudniej zmielić bo "maże się" strasznie.

Ogólnie, to przyznaję, że nieprecyzyjnie się wyrażam.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Ja robiłam z sera w wiaderku Pilos z Lidla, niestety masa wyszła mi strasznie rzadka, lejąca, śliwki utonęły w masie... bardzo się bałam co z tego wyjdzie, ale sernik wyszedł bardzo smaczny mimo takiej wpadki... choć masa serowa była za cienka, dużo cieńsza niż na Waszych zdjęciach :/
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Polecam ten przepis. Upiekłam w sobotę z sera z wiaderka z Piątnicy. Pyszny i oryginalny.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
To się ogromnie cieszę
icon_biggrin.gif
 

-Anula-

Member
Maj 5, 2006
27
0
0
Pozwalam sobie wyciągnąć wątek z moim ulubionym sernikiem. Właśnie się piecze z podwójnej porcji, a ten zapach..... hmmm.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
O rany, jak mi się miło zrobiło
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo się cieszę
icon_biggrin.gif
Też go muszę niedługo zrobić, jednak w pierwszej kolejności są jabłka, czekajace na szarlotkę.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,417
3,732
113
Zrobiłam nieco inaczej, bo miałam kilogram różnych serów do zutylizowania, w tym ricottę i serek homogenizowany z Lidla, więc upiekłam go w większej tortownicy (kwadratowej, o boku 24 cm), a ciasto (z mąki orkiszowej i pszennej) dałam tylko na spód i górę.
Do masy serowej dodałam oprócz mąki maizenę.
Ciasto też robiłam po swojemu - do mocno rozgrzanego masła dodałam mąkę z dodatkami, a potem jajko. Spód podpiekałam 10 minut przed nałożeniem masy serowej, a w tym czasie chłodziłam ciasto na kruszonkę. Mąki musiałam jako poprzednio dodać więcej, bo z podanych proporcji wydzielał się nadmiar tłuszczu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Właśnie siedzi w piekarniku, aż jestem ciekawa miny mojego męża, który uwielbia zarówno śliwki jak i serniki
icon_smile.gif

Zapowiada się pysznie
icon_smile.gif
 

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Dzięki za przypomnienie, bo siedzę i szukam pomysłu na jutrzejsze ciasto. Sernik ze śliwkami piekę od wielu lat i wszyscy go lubią. Ja robię ciasto na żółtkach i dodaje kwasną śmietanę, a białko ubijam na pianę z budyniem i wykładam na śliwki. Dopiero na to ścieram resztę ciasta. Czasem do połowy ciasta daję kakao. W każdej wersji jest boskie! Jutro robię dla gości.
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Zdjecie byle jakie bo z komorki
IMG_20140823_161536062.jpg


IMG_20140823_164304060_HDR.jpg

Nie wiem czy dobrze mi wyszlo to ciasto. Lekko twardawy ten ser, jakby z zelatyna. Ale w smaku OK. Najpyszniejsze to kruche, maslane.
 

Załączniki

  • IMG_20140823_164304060_HDR.jpg
    IMG_20140823_164304060_HDR.jpg
    166.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20140823_161536062.jpg
    IMG_20140823_161536062.jpg
    164.2 KB · Wyświetleń: 0

Iza22

Member
Cze 21, 2012
921
0
0
Ciasto gościom smakowało,mi średnio bo tak jak pisała ajaj ser był bardzo zwarty, a ja lubię najbardziej puszyste serniki.