Serniki Tatter - Amaretto, pomarańczowy, cytrynowy i inne

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,607
7,921
113
dziunia @ 26 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404684Jest też w Lidlu twaróg sernikowy w wiaderku i ma też chyba coś koło 6% tłuszczu, idealnie sprawdza się w torciku sernikowym Joanny, więc i tu się pewnie nada.
(...)
Delfiko idealny jest do serników amerykańskich kremowych, do innych już niekoniecznie.
Dla mnie ten sernik jest rodzajem cheesecake'a, w przeciwieństwie do torcika serowego o zupełnie innej strukturze.
Ale skoro tatter tak pięknie wyszedł ze stosunkowo chudego Presidenta, to i tym bardziej wyjdzie z lidlowego.
icon_smile.gif

Cinka @ 26 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404637Do tego przepisu chyba najbardziej nada się serek kremowy taki jak ten President (ma 4 czy 8 %), nie tłustszy, bo tu jeszcze idzie sporo mascarpone który jest stłusty jak masło - to żeby nie przesadzić z ta tłustością
fiesgrins.gif
Jeśli do tego typu sernika daję tłusty serek, rezygnuję z mascarpone.

tatter @ 26 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404727Joanna piecze bez bokow ale wymyslila cos w zamian: gazetowe obrecze
icon_biggrin.gif
Joanna piecze bez boków, bo w serniku lubi opcję minimum ciasta - maksimum sera, a obręczy nie wymyśliła, tylko kupiła od izraelskiej cukiernik Karin Goren, której za tę metodę będzie wdzięczna do grobowej deski.
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
QUOTE (Joanna @ 26 Feb 2013, 20:26 ) index.php?act=findpost&pid=1404806Joanna piecze bez boków, bo w serniku lubi opcję minimum ciasta - maksimum sera, a obręczy nie wymyśliła, tylko kupiła od izraelskiej cukiernik Karin Goren, której za tę metodę będzie wdzięczna do grobowej deski.
icon_wink.gif
No tak, ale gdyby nie Ty, to wszystkie sernikomaniaczki opcji maximum sera - minimum ciasta, nadal cierplialyby z powodu nierownych sernikow, popekanej powierzchni itd. I pewnie one Tobie do grobowej deski beda wdzieczne. No wiesz.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,303
384
83
Joanna @ 26 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404704Mój zdecydowanie taki nie był.
Muszę w takim razie spróbować jeszcze raz.
Ja dałam mu dwa razy szansę i trzeciej nie będzie, ale bardzo dobrze sprawdził mi się w serniku ten serek z Presidenta.

dziunia @ 26 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1404731I na smak, najgorsze co może spotkać dobry sernik, to metaliczny posmak przy brzegach
fiesgrins.gif
To prawda, dlatego zawsze daję papierową opaskę do wnętrza tortownicy.

tatter @ 27 Feb 2013 napisał:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,314
1
0
tatter w przepisie sa az 4 jajka to jakim cudem masa serowa wyszla Ci bielusienka? Mnie to sie nigdy nie udaje.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
Ona, Moni, taka ecru byla raczej. Ale w zadnym razie nie zoltawa. Moze od sposobu ubijania jaj z serowa masa zalezy. Wiesz, w innym serniku mam az 9 jaj i tez jest raczej bialy niz zolty.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,314
1
0
w przepisie napisalas, zeby nie miksowac zanadto. A wiec jesli nie zmiksuje porzadnie bedzie lekko zotlawa
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
A moze mamy najzwyczajniej inne jajka, Twoje sa bardziej zolte i bardziej barwiace
icon_wink.gif
Najlatwiej sie przekonac robiac sernik.
W przepisie nie ma bledow, skladniki sa poprawne, a wszystko zostalo wykonane jak opisalam.

Miksuje tylko do polaczenia jaj z masa serowa, zawsze tak miksuje masy na serniki bo nie lubie gdy sa popekane.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,314
1
0
to przyznaje, ze moje sa mocno zolte, albo po prostu takaze mnie niedojda jajkowa i mam zoltawe serniki.
Tatter ja Cie nie posadzam o blad w przepisie to poprostu czysta ciekawosc
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
Wiesz, sprawdzilam tylko co nabazgralam podajac przepis, bo nie chcialabym nikogo wpowadzic w blad. Swoja droga ciekawa sprawa z tymi jajami.
Moze inni maja odobne doswiadczenia...

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,187
0
0
zrobilam:

DSC00915.JPG

wprowadzilam kilka zmian (ktore tu wpisze, by mi nie umknely):
- spod ciasteczka i amaretti (nie dodawalam juz cukru)
- ser quark 20%, ale z innego sera rzadko robie serniki, nie dodawalam juz mascarpone z wiadomego wzgledu
- do sera dodalam 2/3 proponowanego cukru

Sernik fajny, ale jednak wole bardziej kremowe, czyli nastepnym razem zastosuje sie do czasu pieczenia Joanny. Brakuje mi w tym serniku jakiegos "pazura", przelamania slodyczy- moze troche startej skorki cytrynowej lub pomaranczowej...

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
Trzykasienko, ciesze sie.

Musze Ci powiedziec, ze moj sernik wcale nie byl tak slodki, tzn. nie wydawalo mi sie ze jest slodki w ogole, byl za to bardzo aromatyczny (od tych chlusniec Disaronno, zapewne
icon_wink.gif
) i z ciasteczkami Amaretto tworzyl naprawda ciekawa kompozycje.

W niedzile mamy dzien matki i planuje pomaranczowa wersje tego sernika, wtedy zdecydowanie duzo skorek pomranczowych i pomaranczowego likieru.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
A chlodzi sie wlasnie pomaranczowa wersja tego sernika. Wyglada i pachnie pieknie. Jutro napisze jak smakuje.

Smakuje bosko, pachnie niebiansko.

Załączniki

• Orange_Cheesecake.jpg
    Orange_Cheesecake.jpg
    85.4 KB · Wyświetleń: 0

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,477
0
0
Tatter sernik jak z magazynu
anbetung.gif
sliczny
wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
Dziekuje. Smaczny jest bardzo, wlasciwie zostalo niewiele i rozmyslam nad szybkim upieczeniem cytrynowej wersji z Limoncello.

Do pomaranczowego dodalam Grand Marnier, skorke otarta z jednej bardzo duzej pomaranczy, trzy lyzki pokrojonej w mala kostke skorki pomaranczowej kandyzowanej. Do pokruszonych digestive dodalam jedna czubata lyzke kakao i 2 lyzki wiecej masla, zero cukru za to. Wierzch sernika ozdobilam kandyzowana skorka maczana w 70% czekoladzie. Reszta skladnikow i proporcje jak w przepisie.

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,187
0
0
A widzisz, to moze tu zrobilam blad- trzeba bylo porzadnie chlusnac Amaretto, a ja z farmaceutyczna dokladnoscia odmierzylam 3 lyzki... Niemal nie bylo go czuc...

Sernik pomaranczowy prezentuje sie wspaniale! Mam kilka skrzynek pomaranczy, wiec niewykluczone, ze go upieke
icon_smile.gif
a czekam na zdjecie Twojej wersji z limoncello, bo az u mnie w domu zapachnialo od samego pomyslu

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
QUOTE (trzkasienka @ 11 Mar 2013, 20:26 ) index.php?act=findpost&pid=1409017A widzisz, to moze tu zrobilam blad- trzeba bylo porzadnie chlusnac Amaretto, a ja z farmaceutyczna dokladnoscia odmierzylam 3 lyzki... Niemal nie bylo go czuc...

Sernik pomaranczowy prezentuje sie wspaniale! Mam kilka skrzynek pomaranczy, wiec niewykluczone, ze go upieke
icon_smile.gif
a czekam na zdjecie Twojej wersji z limoncello, bo az u mnie w domu zapachnialo od samego pomyslu
E no chlustac trzeba i to "od serca"
icon_wink.gif

Disaronno wydaje mi sie ma mocniejszy smak i zapach od Amaretto (oczywiscie od tych Amaretto, ktore mialam okazje probowac - bo ja uwielbiam takie cuda w herbacie
icon_mrgreen.gif
)

Z takiej skrzynki pomaranczy to dopiero bedziesz miala sernikow
icon_wink.gif

A sernik Limoncello juz od dawna chodzi za mna, ja w ogole lubie cytrusy w ciastach. Robie jedno takie (bardzo proste i bardzos szybkie) do ktorego wrzucam cale pomarancze , ze skorka pestkami itd, mowie Ci jakie smaczne, w zyciu nie pomyslalabys, ze tam albedo i inne smieci sa.
W kazdym razie dam znac jak zrobie cytrynowy.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,607
7,921
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy