Sernikobrownies z malinami, po prostu odjazd :-)

Uma

Member
Wrz 11, 2007
341
0
0
Cinka - lepiej opisać nie można było
icon_smile.gif
cvety.gif

Dla mnie Philadelphia też jest za słona do sernika... ja używam Delfiko i zawsze jest pycha
lecker.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No i Philadelphia jest dla mnie wybitnie nakanapkowa
icon_smile.gif

Polecić nic nie mogę bo nie mam doświadczenia w zastępowaniu... myślę że ważnym czynnikiem jaki trzeba brać pod uwagę jest zawartość tłuszczu... masa serowa którą dajemy na ciasto po dodaniu wszelkich składników jest lejąca - ale co w niej musi być dokładnie żeby się zestaliła później w serniczek to nie wiem... Mascarpone chyba jest porządnie tłusty? Nie wiem jaka jest ricotta... może homogenizowany da się odsączyć przez gazę?

Joanna @ 7 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=658333Ja bym dała ricottę.
Albo spróbowałabym przez noc osączać na sicie wyłożonym gazą serek homogenizowany.
Joanna mnie ubiegła o włos
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Cos mi sie wydaje, ze jednak Philadelphia w Polsce ma zupelnie inny smak niz w innych krajach... z tej co uzywam tutaj , procz dan slonych, moge smialo robic serniki a z tej jogurtowej robie tez czasem tiramisu'. nie wiem na czym to polega. pewnie wg zasady, ze tego typu produkty sa wprowadzane po dlugich badaniach i dopasowywane do smaku konsumentow...

melmire mam nadzieje, ze bedzie bez niespodzianek. ja chyba w tym watku kiedys pisalam, ze robilam z mascarpone i wyszedl mi.. wulkan
icon_biggrin.gif
ale za to bardzo smaczny. pozniej robilam powtorke i nie miksowalam mascarpone tylko je wymieszalam lyzka i wtedy bylo ok.

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
bahomet @ 8 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=658836Cos mi sie wydaje, ze jednak Philadelphia w Polsce ma zupelnie inny smak niz w innych krajach... z tej co uzywam tutaj , procz dan slonych, moge smialo robic serniki a z tej jogurtowej robie tez czasem tiramisu'. nie wiem na czym to polega. pewnie wg zasady, ze tego typu produkty sa wprowadzane po dlugich badaniach i dopasowywane do smaku konsumentow...
Też tak myślę. Ta 'nasza' jest gęsta jak cholera (i słona takowoż). I solo niejadalna. Przynajmniej dla mnie. Po prostu każdy inny serek jest od niej lepszy.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Bahomet - a jak posmakujesz ten serek prosto z pudełka to nie czujesz że jest posolony i to sporo? Bo jeśli nie to faktycznie może być różnica w dodawanej ilości soli w zależności na jaki rynek serek trafia... ja czuję wyraźnie słony smak.

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
ja soli prawie w ogole nie uzywam wiec wyczuwam bardzo sol we wszystkim i tu jej nie czuje.
poszlam sprawdzic : tak, ma lekko slony posmak ale nie powiedzialabym ze jest slony. wymieszalam z odrobina mocnego, gorzkiego kakao i nabral smaku deserowego... gesty jest bardzo, ale mam nastawione lodowke na mocne chlodzenie. normalnie jest bardziej kremowy... musze kiedys tego polskiego sprobowac...

tak dla porownania: jogurty we wloszech nie maja nic wspolnego z jogurtami w pl. te tutaj sa kwasne i malo slodkie, a dla mnie te w pl sa starsznie slodkie; tutaj nie ma kawy nescafe gold a ta normalna tez jest zupelnie inna od tej co jest sprzeadwana w pl

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja soli przesadnie nie unikam - lubię słony smak ale bez przesady i np Philadelphia jest dla mnie sporo słona a np feta z Mlekowity kompletnie niejadalna ze względu właśnie na nadmiar soli.

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
to nie wiem czemu taka roznica w odczuwaniu smaku. poszukalam skladu tu i tam i wydaje sie byc taki sam. ale co mnie zastanawia serek w Pl ma 250kcal/100g a w Italii 310kcal/100g (na pl stronie nie podane ilosci skladnikow odzywczych , tylko kalorie). Czyli moze jednak sie roznia... chocby iloscia tluszczow.

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Ha! mam za mala blasze, grube bylo wiec dlugo sie pieklo, ponad poltorej godziny! Ale za to jak wyszlo! Wszystko zostalo pozarte, a przepis wyblagany
icon_smile.gif

Za to jutro wezme poprawke na czas pieczenia i stygniecie, moje prosto z pieca powedrowalo na bagaznik rowerowy i w droge, hihihi.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy