Seromakowiec

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Seromakowiec - jedno z moich ciast popisowych :mrgreen:

Składniki na masę serową:
70 dag białego sera (tłusty, półtłusty)
6 jajek
20 dag cukru pudru
15 dag masła
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)

Składniki na masę makową:
25 dag maku (prawie 2 szkl)
20 dag cukru pudru
1 łyżka kakao
0,5 słoika dżemu (wiśniowy, owoce leśne)
4 łyżki maki pszennej
4 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


sposób przygotowania
Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodając za pierwszym razem schłodzone masło. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do sera, wymieszać. Dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić na sztywno pianę, wszystko razem wymieszać.

Mak sparzyć, przecedzić, ostudzić. Przekręcić dwa razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do maku, wymieszać. Dodać dżem, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić piane, dodac do masy makowej, delikatnie wymieszac.

Tortownice (bez dziury, średnica ok. 26 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Kłaść na zmianę po dwie łyżki jednej i drugiej masy (żeby było na przemian, najpierw jasna, w odstępy między jasną ciemna. Potem na ciemną jasna a na jasną ciemna, i tak do wyczerpania składników). Układać dookoła tortownicy i jedną łyżkę na środek. Pod własnym ciężarem masa rozleje się po całej tortownicy.

Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. Można na wierzch polać polewą czekoladową.

Ostatnio jestem leniwiec i kupuje ser mielony juz. Wtedy maslo topie, studze i w tej postaci dodaje do sera i wszystko mieszam dokladnie.

Proponuje tez za pierwszym razem dodawac cukier do masy stopniowo, zeby sobie wyregulowac poziom slodkosci - ja np. dodaje tego cukru do kazdej masy troche mniej, ale to tak na oko i wyczucie.

Smacznego!

pzdr
yenn

Instruktaz jest robiony podczas gdy robilam ciasto z dwoch porcji, dlatego nie w tortownicy tylko w wielkiej prostokatnej blasze, i dlatego tak duzo skladnikow :mrgreen:

zoltka ucieramy z cukrem
012yg.jpg



jak mowilam wyzej, z lenistwa uzywam sera mielonego, taki trzykrotnie mielony jest o.k
022dj.jpg


do sera z zoltkami i cukrem dajemy roztopiony i przestudzony tluszcz
039fb.jpg


na koniec piane z bialek, i delikatnie mieszamy, a taka konsystencje powinna miec gotowa masa serowa
041le.jpg


gotowa masa makowa zas wygada tak:
051ni.jpg



potem ukladamy, jak mowilam, z jednej porcji robie w tortownicy, i wtedy ukladam w okrag i na srodek, tutaj mialam prostokatna blache, no to sobie zrobilam naprzemian - na pierwszy ogien zawsze idzie makowa, klade takie placki lyzka w pewnej odleglosci od siebie
067ad.jpg


w wolne miejsca klade mase serowa
073wd.jpg


i dalej - tam gdzie byla masa makowa idzie masa serowa, a tam gdzie byla serowa idzie makowa, zeby potem te warstwy sie przeplataly, nic sie nie przejmowac ze sie rozlewa czy laczy ze soba, to potem tworzy fajny efekt wizualny.

tak wyglada ciasto tuz przed pieczeniem
087sx.jpg


niestety nie ma zdjecia upieczonego, bo pieklam u mamy i nie mialam aparatu
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
To ciasto z mojego dzieciństwa i aż mnie sentymenta zebrały po przeczytaniu koniecznie musze sprawdzic jak smakuje w/g tego przepisu . Czy można liczyc na foto?
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
To ciasto z mojego dzieciństwa i aż mnie sentymenta zebrały po przeczytaniu koniecznie musze sprawdzic jak smakuje w/g tego przepisu . Czy można liczyc na foto?
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Iguana, mam zrobiona relacje fotograficzna z robienia, ale bedzie dopiero jak klisza sie skonczy w aparacie, bo ja nie mam cyfrowki
icon_sad.gif


pzdr
yenn
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Yenulko i jak, masz moze te zdjecia? Bardzo lubie takie ciasto, ale tylko raz robilam je sama, wyszlo mi jakies niedobre i sie zrazilam, ale Twoj przepis wyglada bardzo smakowicie :mrgreen:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
syso, mam - co prawda nie wszystkie bo czesc wyszla nieostra, postaram sie wieczorem poszukac i wrzucic.

pzdr
yenn
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Yenn, ale super zdjecia! Dzieki! To teraz masz jak w banku, ze bede piekla :mrgreen: Matko, jak ja sie mam odchudzac :roll:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
trzymam kciuki zeby smakowalo :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Aga

Member
Lis 18, 2004
122
0
0
yenulka powiedz mi czy moge uzyc maku takiego gotowego z puszki,bo nie wiem czy w Brukseli dostane sypki mak
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Aga, mysle ze tak - tylko musisz sobie wtedy slodkosc sama ustalic, nie sypac calego cukru, bo mnie sie wydaje ze te gotowe masy sa slodzone - te co mozna w Polsce kupic to sa ulepki straszne i ja dlatego nie uzywam, wole sobie sama zrobic.

Ale jak bym nie mogla kupic to pewnie bym kombinowala z gotowa - zreszta ser tez na pozcatku kupowalam taki zwykly, ktory musialam sama zmielic, a potem lenistwo przewazylo :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Aga myślę, że z braku laku tzn. maku :mrgreen: można ten z puszki dać w zastępstwie.

Jak zrobisz to foto wklejaj, bom ciekawa jak w przekroju wygląda :mrgreen:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
yenn, :anbetung:

przyjm moje wyrazu uznania
walek do ucierania to naprawde rzadkosc
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
lubie zabytki :mrgreen:

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Yenn, czyli to jest porcja na duza tortownice? Bo wiesz jak juz zrobie, to nie chce, zeby mi zniknelo w godzine
icon_wink.gif
Moze na duza blaszke powinnam podwoic skladniki?
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Yenn, czyli to jest porcja na duza tortownice? Bo wiesz jak juz zrobie, to nie chce, zeby mi zniknelo w godzine
icon_wink.gif
Moze na duza blaszke powinnam podwoic skladniki?
Tak, podane w przepisie ilosci to na duza tortownice - srednica 28 cm. Jak robisz w takiej wielkiej blasze jak ja na zdjeciu, to wtedy wez podwojnie.

A jak w czyms posrednim to 1,5 raza :mrgreen:

pzdr
yenn
 

malygrzes

Member
Cze 1, 2005
3
0
0
Hallo,
zrobilam i musze powiedziec ze bardzo dobre, poprrostu pycha
pycha pycha.
bede napewno czesciej powtarzac. bo w wykonaniu tez nie jest skomplikowane (no a opis do ciasta to tez 1.klasa)
przepis "musialm" dac dalej (myslez ze nie masz nic przeciwko temu)

pozdrowienia
maly grzes
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ciesze sie ze smakowalo

pzdr
yenn
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy