Seromakowiec

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja mam wpisany ten seromakowiec na swieta. Teraz robie krotka przerwe od ciast, zeby apetyt na swieta byl wiekszy
icon_biggrin.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A zdjęcie w przekroju : :|

Syso może Ty zrobisz co : :mrgreen:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
:banana:

Poczekam :mrgreen:

Zresztą innego wyjścia nie mam ;)

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
kupilam aparat cyfrowy kochane :mrgreen: wiec jak tylko upieke to zrobie zdjecie w przekroju :mrgreen:

pzdr
yenn

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
:banana:

P.S. gratuluję aparatu :mrgreen:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
nie chce mi sie robic masy makowej :oops: czy gotowa bylaby tez ok? czy ona aby za gesta nie jest? :dump:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Tak, podane w przepisie ilosci to na duza tortownice - srednica 28 cm. Jak robisz w takiej wielkiej blasze jak ja na zdjeciu, to wtedy wez podwojnie.

A jak w czyms posrednim to 1,5 raza :mrgreen:

pzdr
yenn
Yenn, czy ta duza blaszka to jest taka tradycyjna do szarlotki? Mam jeszcze jedna wielka, ale to juz chyba przesada bedzie, bo ona jest pol raza wieksza od tej szarlotkowej. Robie na swieta z podwojnej ilosci skladnikow.
icon_biggrin.gif
Yenn, czy mozna ciasto zrobic czwartek a raczej piatek i bedzie jeszcze swieze przez Swieta, jak myslisz?

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
syso, ja bym robila w piatek (i bede robila :mrgreen: ) i spokojnie na swieta bedzie pycha :mrgreen:

nie wiem co ci doradzic z tymi skladnikami... jak robie z podwojnej porcji, to robie albo w dwoch tortownicach jak chce miec okragle i mam zawiezc do kazdej babci po jednym, albo w takiej wielkiej blasze jak jest na zdjeciu pokazana - jak chcesz to w domu ja zmierze ile cm. ma dokladnie, oki?

pzdr
yenn

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Dobra, dzieki yenn, jak zmierzysz to bede wiedziala w jaka blache wpakowac podwojna porcje ciasta. Nie moge zrobic mniej, bo tez musze porozwozic po rodzinie :mrgreen:

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Proszę zdjęcie
icon_smile.gif

Piekłam w blaszce 31x23 cm, z jednej porcji i dokładnie wg przepisu, również czas pieczenia. Upieczone ciasto miało wysokość 3-3,5 cm.
Nie bardzo wiedziałam, czy białka dodać do maku i ostatecznie nie dodałam, bo konsystencja masy wydała mi się taka jak na zdjęciach yenn.

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Aha, bardzo smaczne ciasto - zniknęło najszybciej ze wszystkich i rodzina dopytywała się o więcej. Dzięki yenn.
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zaśliniona :roll:

:mrgreen:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
syso, dodaje piane z bialek ubita na koniec do masy makowej i delikatnie meiszam... przepraszam, nie zauwazylam ze tego nie wpisalam
icon_sad.gif
mam nadzieje ze zdazylam.

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
i obiecalam Ci ze zmierze blaszke - ta w ktorej robilam z podwojnej porcji, miala 28 x 40 cm, ciasta bylo po gorna krawedz.

pzdr
yenn

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy