Sezamowe ciasteczka szczęścia

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ker, ja robię to tak:
Wyrabiam ciasto w misce mikserem, wkładam do zamrażalki. Po pół godzinie lub więcej jak masa dobrze stężeje - nabieram łyżeczką ciasto i kręce kulki sobie w dłoniach. Rach ciach, szybko się robią, bo ciasto jest dobrze schłodzone. Dopiero pod koniec trochę zaczyna się masa topić w dłoniach. Potem wkładam znów ewentualnie do zamrażalki jak chce je piec potem lub kulki wydają mi się za mało twarde.
Kładę bezpośrednio na blachę i do gorącego piekarnika. Tylko lekko spłaszczam, nic więcej.
icon_wink.gif
Nie muszę zostawiać dużych odstępów, bo takie zamrożone kulki się nie rozpływają. Nieznacznie sobie tylko podrastają, ale nie ma obaw, że się połączą z sąsiednimi.
Próbowałam wersję z bardziej płaskimi ciasteczkami i takimi pełniejszymi. IMHO, takie z górką jak na moim zdjęciu są lepsze
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Aha, dodam jeszcze jedno.
icon_mrgreen.gif

Niektórzy pisali, ze im sie lekko przypalają ciasteczka od spodu. Mnie równiez to dotyczyło. Dotyczyło do czasu, kiedy odpusciłam sobie obtaczanie ciastek na końcu w sezamie
icon_mrgreen.gif

Jak widac na zdjęciu ciasteczka mają nadal widoczny na wierzchu sezam, nic nie straciły na smaku, a zyskały na wygladzie od spodu na pewno
icon_wink.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Koffee @ 31 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=572896Akulko, czyli dałaś cały sezam do środka (2/3 szklanki), czy tylko połowę porcji podanej w przepisie?
gruebel_2.gif
Dałam całą ilość
icon_wink.gif
A czasami jak zaszaleję, to dodaję jeszcze troche od siebie, bo sezam kocham
icon_wink.gif

Caritka @ 31 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=573054A mi sie dzisiaj snily te Twoje ciastka, Akulko
rofl.gif

Nooo, musze zrobic- nie ma sily
rofl.gif
Zrób, zrób
fiesgrins.gif
Po moich sladu już dawno nie ma
cheers.gif

Brandy

Member
Lip 22, 2007
7
0
0
Te ciasteczka to od pewnego czasu mój nr.1
daumen.gif
Są po prostu świetne- najlepsze do wieczornej herbatki. Ja osobiście daje dużo więcej cynamonu bo go po prostu uwielbiam! Dzisiaj też zrobię- z podwójnej porcji
icon_mrgreen.gif
Muszę jeszcze kiedyś przetestować wersje z kokosem.

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
wracając ze szkoły kupiłam sezam i upiekłam
icon_smile.gif

i szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś lepszego - są smaczne, ale nie zachwycają mnie az tak bardzo... - ale musze się przyznać, że troche zmieniłam przepis, użyłam mąki 2.000, a zamiast cukru dałam 3 łyzki fruktozy, i nie dodałam cukru waniliowego
trzymałam ciasto 30 min. w zamrażarce, ale i tak się "spłaszczyły" podczas pieczenia - możliwe, że dałam za mało mąki (7 łyżek) - zrobiłam z połowy porcji, wyszły mi 23 ciasteczka - jedna blacha, dwa się połączyły, ale delikatnie rozcięłam jeszcze ciepłe i jest ok.
zostało mi pół paczki sezamu, ale wątpię, żebym zrobiła je jeszcze raz - chyba, że rodzinka bedzie chciała (mama ciągle podjada, nie wiem, czy jakieś ciacho ocaleje do powrotu brata z przedszkola)

no i niestety lekko sie przypiekły od spodu (piekłam 15 min), ale to tylko niedogodnośc wizualna, bo w smaku przypieczenie nie jest wyczuwalne

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
w sumie w przepisie nie jest napisane, jakiej mąki uzyć (tylko domyślnie jest 0d 450 do 550), a przeliczając fruktoze na cukier, mniej więcej tyle samo wyszło...

muszę upchnąć pozostały sezam do czegoś
gruebel_2.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Koffe, ja się nie dziwię, że cie twoje ciasteczka nie zachwyciły
icon_wink.gif
Było zrobić takie jak w przepisie z 1 strony, to byś wiedziała czym my się zachwycamy
icon_wink.gif
daumen.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mąka wpływa wielce na smak, sposób słodzenia także
icon_wink.gif
Zresztą przede wszystkim z opisu wynika, ze za mało maki dałaś, skoro pomimo mrożenia ci popłynęły
icon_wink.gif

Istnieje oczywiście opcja, ze ci nie zasmakowały, w sumie może dlatego się buntuję też, bo ja je uwielbiam i każdemu kogo częstuję bardzo smakują
icon_lol.gif

Co do sezamu - to dodawaj do makaronu. Np makaron z pesto i sezamem, makaron z serem i sezamem, itp. Świetne się komponuje. Albo sezamki zrób
icon_wink.gif

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
dobry pomysł z makaronem (ja na razie wymysliłam ryż, ale makaron też dobry ;) )
i chleb planuję, to sezamem po wierzchu sypnę
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,741
113
Zrobiłam i wpadłam w zachwyt. Mnie też bardziej smakują niż sezamki. Dziękuję Agusiu za przepis. Pomieszałam biały i czarny sezam, bo miałam za mało białego. I nie przypalał mi się spód mimo obtaczania w sezamie.

R__ne_005.jpg

Załączniki

• R__ne_005.jpg
    R__ne_005.jpg
    36.1 KB · Wyświetleń: 5

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Jak to się stało, że nie zauważyłam wcześniej tego przepisu?
Hazo, piękne ciasteczka! Po zobaczeniu zdjęcia natychmiast poszłam w Twoje ślady, czego efektem jest ciasto chłodzące się w lodówce...
icon_smile.gif

Jak czytam komentarze podobne do opinii Koffee, zawsze się uśmiecham, bo przypomina mi się stary żydowski dowcip z serii "Przy szabasowych świecach". Otóż pewien Żyd został poczęstowany przez kucharkę Rotshildów przepysznym ciastem. Poprosił o przepis dla żony, by mógł się nim również delektować w domu. Żona spojrzała, z oszczędności zmieniła niemal wszystkie składniki poczynając od masła, a skończywszy na jajkach, a potem się nie mogła nadziwić, jak bogacze mogą jeść takie paskudztwo....
icon_smile.gif
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Joanna @ 21 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=606572Jak czytam komentarze podobne do opinii Koffee, zawsze się uśmiecham, bo przypomina mi się stary żydowski dowcip z serii "Przy szabasowych świecach". Otóż pewien Żyd został poczęstowany przez kucharkę Rotshildów przepysznym ciastem. Poprosił o przepis dla żony, by mógł się nim również delektować w domu. Żona spojrzała, z oszczędności zmieniła niemal wszystkie składniki poczynając od masła, a skończywszy na jajkach, a potem się nie mogła nadziwić, jak bogacze mogą jeść takie paskudztwo....
icon_smile.gif
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Dołączam do zachwyconych.
icon_smile.gif

Pyszne!
mniam.gif
I faktycznie lepsze od sezamek.
icon_smile.gif

ciasteczka_sezamowe1.jpg

ciasteczka_sezamowe2.jpg

Załączniki

• ciasteczka_sezamowe1.jpg
    ciasteczka_sezamowe1.jpg
    35.8 KB · Wyświetleń: 5
  • ciasteczka_sezamowe2.jpg
    ciasteczka_sezamowe2.jpg
    41.7 KB · Wyświetleń: 5

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy