Sezamowe ciasteczka szczęścia

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
O matko! jaki pyszne! Zjadlam jedno jeszcze ciepłe.
Nie da się wytrzymac do wystygnięcia.
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja właśnie zjadam drugie ciastko na ciepło, druga blaszka powędrowała do piekarnika, trzecią będę niedługo wkładać Rzeczywście pyszne, kruchutkie. Ale troszkę za słodkie dla mnie ale może dlatego że dałam tylko biały cukier a może ten brązowy jest mniej słodki ? Nigdy nie robiłam nic z brązowym więc nie wiem jak to z nim jest.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
No nie!!!! Ide wyjac maslo z lodowki - tak mnie kusicie, ze w koncu uleglam, dzisiaj pieke
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A ja nie moge dostać sezamu!!! Nawet w największym hipermarkecie w mieście
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif
i dlatego bede piekła kleikowe, ale te też upieke przy najbliższej okazji :mrgreen:

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Pastelka, a masz tam jakąś zdrową żywność? Bo w zdrowej żywności najprędzej kupisz.

Brązowy cukier ma trochę inny smak. Polecam z brązowym. Użyłam raz cukru trzcinowego dry demerara, a raz brązowego z buraków.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Nic nowego dodac nie moge, to napisze tylko - PYCHA!

Ja zawsze szukam sposobu, zeby sobie ulatwic zycie, wiec zmienilam troszke procedure
icon_smile.gif
Poniewaz mase ciasteczkowa zawsze nabieram mala galkownica do lodow (bardzo polecam - szybciutko idzie
icon_smile.gif
), nie chlodzilam wiec ciasta.

Mieciutkie kuleczki obtoczylam w sezamie, ulozylam na blasze, lekko splaszczylam i dopiero wtedy wlozylam do lodowki - poniewaz byly malutkie wiec wystarczylo im 15 minut chlodzenia, w tym czasie wlasnie nagrzal mi sie piekarnik.

Dodalam tez mniej cukru, w sumie zamiast calej szkalnki, moze 3/4 - i byly w sam raz! Na pewno bede je czesto robic
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Pastelko, sklep ze zdrową żywnością jest na Pl.Wolności, w bramie, tak prawie naprzeciwko biblioteki Łopacińskiego i tam ostatnio kupiłam w paczce 40 dkg chyba, duża była i nawet nie drogo. W środę jadę do Joanki na zebranie do szkoły, to znów kupię sobie i sezam i różne mąki, bo już mi się pomału kończą.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Wczoraj zrobiłam te ciasteczka w innych wersjacho jednej części zamiast sezamu dodałam wiórki kokosowe a do drugiej rodzynki i kawałeczki czekolady.Te z wiórkami obtoczyłam też w wiórkach, a te z rodzynkami i czekoladą w cukrze grubym krysztale(ale były trochę za bardzo chrupiące i za słodkie) lub w sezamie.
Obie wersje bardzo mi smakowały, polecam wypróbować.

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
BeatoSZ a czy kokos wcześniej tak prażyłaś jak sezam?
Ile trzeba kokosu na pół porcji ciasta z obtoczeniem?

Uwielbiam kokos i ppodoba mi się ta wersja :mrgreen:

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
Dzięki może dzisiaj uda mi się wypróbować taką wersję

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja nie prażyłam kokosu, a na połowę ciasta dałam paczkę 10dkg, część dałam do środka a część do obsypania, dzieliłam tak na oko. Pyszne są te kokosowe, chyba nawet lepiej mi smakują niż sezamowe.

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Zrobiłam sezamowe ciasteczka, zrobiłam kokosowe i ....?
Sezamowe najlepsze

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Upiekłam je dzisiaj i są pyszne, ale:
ulepiłam starannie piękne, malutkie kuleczki z nadzieją, że się lekko rozpłaszczą podczas pieczenia. Tymczasem kuleczki zamieniły się w placuszki i moje plany dołożenia pięknych kuleczek do świątecznych puszek spełzły na niczym :cry: :cry: :cry: , ale przynajmniej wyglądają /ły jak domowe
icon_smile.gif

Po upieczeniu były bardzo miękkie, ale później stwardniały i stały się chrupiące. A ponieważ takie niewyględne, pozwoliłam sobie zjeść... prawie wszystkie.

Dziękuję za przepis i radzę wszystkim, którzy zamierzają je piec: DUŻE odstępy między ciasteczkami przed upieczeniem.

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
Upiekłam wczoraj wieczorem,żeby odciągnąc nieco uwagę rodzinki od krajanki. Myślałam zjedzą po jednym a resztę zapuszkuję. Gdzie tam :!:
Zjedli wszystko, no i nie ukrywam,że troche pomagałam w konsumpcji.
Pyszne ciasteczka !!!!
icon_smile.gif

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
Ja się przez Was pochoruję od tych słodkości! :dump: :mrgreen:
Kusicie w każdym wątku
icon_smile.gif

Przepis wydrukowany, lecę po sezam
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy