Sezamowe ciasteczka szczęścia

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Ciasteczka są wspaniałe!!!

Jutro znów je robię, bo dzisiejszych mąż nie zdążył spróbowac nawet :rofl:
A miały byc na Świeta :dump: :mao:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wiecie co, a moje sie w ogole nei rozlewaja, maja ksztalt amaretti :shock:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobiłam małe kulki, nie rozplaszczałam, wyszły śliczne i zostały schowane przed mężem :lol:

Meg

Member
Gru 11, 2005
370
0
0
Ciasteczka są przepyszne
icon_smile.gif
Nie przepadam za tradycyjnymi sezamkami, ale te mogłabym jeść i jeść :oops:

Dobrze, że jedzenie w święta nie tuczy :lol:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
znów je zrobiłam i wyciskałam ciasteczką szprycą Oczywiście znów część z sezamem a część z wiórkami no i ja jednak wolę smak kokosowy

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
no dobra! zrobiłam:))) tylko powiedzcie mi jedno: czy one po jakimś czas robią się kruche, czy zawsze będą takie chrupiące?
W smaku są super!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif
Ja robię na przemian, raz z wiórkami raz z sezamem, do tego mąka krupczatka. :cheers:

carli

Member
Sie 21, 2005
20
0
0
Robiłam wczoraj pierwszy raz z kokosem i sezamem. Wszystkim bardzo smakowały. Będę je piekła często bo są wspaniale.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Odświeżam przepis, bo warto :mrgreen:

Ciasteczka są prze-pysz-ne - tak twierdzi mój tż ;) Niestety, został uzależniony i mnie ciągle maltretuje...

Sezamu ostatnio dałam więcej, bo poszła mi cała słuszna paczka. Dzieki temu ciastka w ogóle się nie rozpływają, można je ciaśniej układać. Baaaardzo długo utrzymują świeżość. No po prostu pycha są!! :mrgreen:

Próbowałam z kokosem, ale te już mniej mi smakują i bardziej miękkie wychodzą. Cały sekret sukcesu, to dobre schłodzenie masy - ja wkładam nawet do zamrażalnika. Potem łyżeczką na dłoń, turlanie i na blachę.

Czy ktos może mi poradzić, które z tych ciasteczek podanych przez was mają podobną konsystencję po upieczeniu? :|

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
piekłam kiedyś te ciasteczka, ale wyszły takie twarde.. w smaku byly b.smaczne. Myslałam, że ewentualnie po leżakowaniu w puszce trochę skruszeją, ale nic z tego... Twoje też były takie twarde?

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Twoje też były takie twarde?
Margolciu - to zależy co rozumiesz przez twarde :roll: .
Fakt, ciasteczka są twardawe (mają zwartą konsystencję), ale przy jedzeniu na tyle miękkie, że szczęki nie trzeba nadwerężać. Nie są miękkie jak biszkopty ale na tyle miękkie, że je się je "normalnie". Ba, powiem, że bardzo długo zachowują świeżość, nawet bez wkładania ich w puszkę. Dla mnie są ok, twarde ale nie aż tak by były chrupiące.

Wyszło z tego masło maślane :dump:, ale mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi :mrgreen: ;)

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Robiłam, pycha

Margolcia, ja zostawiłam trochę ciasta na drugi dzień (nie zdążyłam upiec z całości). I te upieczone następnego dnia, z "odstanego" ciasta, były twarde. Ale też dobre w smaku ;) Te pieczone od razu były takie, jak z opisu Akulki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy