- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38

1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki
1 i 1/3 szklanki mąki wrocławskiej typ 500
1/3 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
25 dkg świeżego zimnego masła
5-6 łyżek whisky-oczywiście najlepiej szkockiej
wodą)
Piekarnik nastawić na 180 stopni.Prostokątną blaszkę posmarować cienko
masłem,odstawić.
Zmieszać w misce przesiane mąki,cukier puder i sól.Zimne masło pokroić drobno
nożem i włożyć do suchych składników,rozdrabniać nożem lub ucierakiem do
ciasta kruchego.Kiedy masło jest już rozdrobnione rozetrzec je do końca w
mące rękoma ale jak najszybciej,powinna powstać dość sucha kruszonka.Teraz
wlewać po łyżce whisky mieszając ciasto nożem aż uzyska dostateczną
wilgotność żeby zlepić z niego kulę.Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne nalezy
dosypać 1-2 łyżki krupczatki,ale nalezy tego unikać.Ciasto wyłożyć na
stolnicę posypaną lekko krupczatką i rozwałkować na grubość ok.1 cm.Przełożyć
je na blachę i pokroić ostrożnie bardzo ostrym nożem na prostokąty ok.7x2.5
cm.Ponakłuwać ciastka grubym patyczkiem do szaszłyków-na każdym ciastku ok.8-
10 dziurek
sie nie zaczyna rumienić-te ciastka muszą być ledwie złote i tym samym dość
blade,chociaż jak się trochę zarumienią to też są bardzo smaczne.Są gotowe jak powierzchnia ciastek przestanie sie błyszczeć i będzie
matowa.wyjąć blachę i postawić na kratce,zdejmować kiedy przestygną po ok.10
minutach.
Mój przepis jest w zasadzie autorską kompilacją dwóch
przepisów-jednego z Kuchni domowej Konnemana 'Ciasteczka',a drugiego z
Wielkiego Żarcia autorstwa Nutelli
www.gotowanie.wkl.pl/przepis3133.html
Trochę pozamieniałam i wyszło coś pięknego
że nadaje się do tego TYLKO prawdziwe masło,żadna margaryna.
Dla tych którzy nie znali shortbread'u podaję stronę najbardziej znanej firmy
wyrabiającej te ciasteczka:
http://www.walkersshortbread.com/walkers.htm
a paluszki wyglądają tak:
http://tinyurl.com/5h3mb
Ostatnią edycję dokonał moderator: