Shortbread prawie jak oryginalny

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
sNC5PutghO4apH6ilX.jpg


1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki
1 i 1/3 szklanki mąki wrocławskiej typ 500
1/3 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
25 dkg świeżego zimnego masła
5-6 łyżek whisky-oczywiście najlepiej szkockiej ;)(można zastąpić lodowatą
wodą)

Piekarnik nastawić na 180 stopni.Prostokątną blaszkę posmarować cienko
masłem,odstawić.
Zmieszać w misce przesiane mąki,cukier puder i sól.Zimne masło pokroić drobno
nożem i włożyć do suchych składników,rozdrabniać nożem lub ucierakiem do
ciasta kruchego.Kiedy masło jest już rozdrobnione rozetrzec je do końca w
mące rękoma ale jak najszybciej,powinna powstać dość sucha kruszonka.Teraz
wlewać po łyżce whisky mieszając ciasto nożem aż uzyska dostateczną
wilgotność żeby zlepić z niego kulę.Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne nalezy
dosypać 1-2 łyżki krupczatki,ale nalezy tego unikać.Ciasto wyłożyć na
stolnicę posypaną lekko krupczatką i rozwałkować na grubość ok.1 cm.Przełożyć
je na blachę i pokroić ostrożnie bardzo ostrym nożem na prostokąty ok.7x2.5
cm.Ponakłuwać ciastka grubym patyczkiem do szaszłyków-na każdym ciastku ok.8-
10 dziurek ;)Wstawić blachę do piekarnika i piec ok.15 minut sprawdzając czy
sie nie zaczyna rumienić-te ciastka muszą być ledwie złote i tym samym dość
blade,chociaż jak się trochę zarumienią to też są bardzo smaczne.Są gotowe jak powierzchnia ciastek przestanie sie błyszczeć i będzie
matowa.wyjąć blachę i postawić na kratce,zdejmować kiedy przestygną po ok.10
minutach.

Mój przepis jest w zasadzie autorską kompilacją dwóch
przepisów-jednego z Kuchni domowej Konnemana 'Ciasteczka',a drugiego z
Wielkiego Żarcia autorstwa Nutelli
www.gotowanie.wkl.pl/przepis3133.html
Trochę pozamieniałam i wyszło coś pięknego :)Warto zrobić ale trzeba pamiętać
że nadaje się do tego TYLKO prawdziwe masło,żadna margaryna.
Dla tych którzy nie znali shortbread'u podaję stronę najbardziej znanej firmy
wyrabiającej te ciasteczka:
http://www.walkersshortbread.com/walkers.htm
a paluszki wyglądają tak:
http://tinyurl.com/5h3mb
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Mysle, ze Twoj shortbread bedzie o niebo lepszy od tego Walkers'owego
icon_smile.gif


Slicznie tez wychodzi pieczony w specjalnych formach:

Z klasycznymi szkockimi wzorkami:

scottishlion_1815_50386940.gif


I inne dla urozmaicenia:

1081343951190.jpg


21_1_b.jpg


b7_1_b.jpg
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
:shock: o kurka wodna ale wspaniałe te foremki. Dala samej przyjemności posiadania w kuchni takie foremki warto by ja kupić :mrgreen:

Ciasteczka bardzo zachęcające tylko na prowincji make ryzową trudno dostać :| Myślicie ze można jakoś zmielić ryż? Tylko wtedy wyjdzie raczej kaszka.... a ta maka ryzowa to zupełnie miałka jest czy raczej taka krupczatka?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ciasteczka bardzo zachęcające tylko na prowincji make ryzową trudno dostać Myślicie ze można jakoś zmielić ryż? Tylko wtedy wyjdzie raczej kaszka.... a ta maka ryzowa to zupełnie miałka jest czy raczej taka krupczatka?
Ona jest raczej bardzo sypka chociaż później wyczuwalna trochę w smaku jak dla mnie taka jakby szeleszcząca :mrgreen: .Nie wiem czy da się dobrze zmielić w domu,chyba już lepiej zastąpić ją zwykła mąką.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja bym dodała więcej ryżowej-szklankę całą a resztę dopełniłabym mąką zwykłą.Powinno sie udać bo ta krupczatka to moja modyfikacja.Nawet nie wiem czy w Szkocji mają krupczatkę ;)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
U mnie maka ryzowa jest, dzis specjalnie do tego shortbread kupilam.
Za to nie ma krupczatki.. :cry:
Co robic : :dontknow: :dontknow:
Uzyj normalnej maki Agusiu
icon_smile.gif
Ewentualnie odejmij lyzke, dwie - mysle, ze dziunia spolszczyla go uzywajac krupczatki, a klasyczny przeciez robiony jest z normalnej maki
icon_smile.gif
to samo miałam napisać, szkoci raczej nie mają krupczatki
icon_smile.gif

PS albo zrób z przepisu Dana Leparda (podanego przez Liskę
icon_smile.gif
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
[/url][/img]

och już jestem i fotka też... choc nie powiem ze udana bo robiona na szybko.
Powiem wam ze ciacha sa pyszne i to mnie dosyc zaskakuje bo one super proste sa i bardzo szybko sie to robi. Widac kolejny przykład na to że proste jest dobre

Bardzo dziekuje za przepis :blume:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy