Śliwki w czekoladzie

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Zrobiłam i ja:). Z 2.5 kg, ale do sloiczków nie włożyłam nic. Bardzo nam smakowało i pierwszą porcję jedliśmy przez kilka dni do chlebka i naleśników. Ale będzie powtórka, tym razem już beż wyjadania:).

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
W tamtym roku w ramach eksperymentu jedną porcję zrobiłam z czekoladą z drobno pokrojonymi bakaliami.
Bardzo to fajne wyszło, więc w tym roku dodałam czekoladę z posiekanymi migdałami. Tym razem kakao sobie darowałam, a śliwki posłodziłam zaledwie symbolicznie. Są pyszne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Nie wiedziałam o tym sposobie z bakaliami
fiesgrins.gif

Śliwkę w czekoladzie robiłam w tym roku pierwszy raz. Mam własne węgierki, ktore w tym roku bardzo obrodziły i są bardzo słodkie. Robiłam z kakao, bez czekolady. Wyszła pyyyszna śliwka w czekoladzie
daumen.gif

Przepis napewno do powtórzenia
daumen.gif

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Zrobione! Chyba ciut za gęste wyszło, smażyłam śliwki długo, jak na konfitury, i oczwiście zgęstniały po dodaniu kakao i czekolady. Najwyżej nie będą do piernika, tylko do wyjadania łyżeczkką ;)
I bardzo dzielna bylam - prawie bez probowania, najwyżej odrobina z końcowki łyżeczki, żebym wiedziała czy dosładzać (cukru dałam mniej niż w przepisie, trochę powyżej 1 szklanki. Zwykle powidła smażę w ogóle bez cukru). Trzymam dietę twardo ;)

elianka

Member
Sie 22, 2007
547
0
0
Ja też zrobiłam... z kilograma śliwek bo tyle miałam wyszedł mi jeden słoiczek. To jest rewelacyjne, mistrzostwo świata. Chyba polecę po więcej , bo nie ma szans, żeby dotrwało do świąt...

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Mam jeszcze spory zapas z ubiegłego roku, ale dziś skończyłam smażyć w wersji MM, bez cukru-śliwki były bardzo słodkie no i bez czekolady, z samym kakao, czyli wyszły śliwki w kakao MM
icon_wink.gif
jutro do naleśników razowych użyję
lecker.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,780
4,838
113
Kupiłam od działkowicza tak piękne węgierki, że musiałam zrobić te powidła. 3 kg smażyłam wolniutko i na płytce 6 godzin. Po ostudzeniu zmiksowałam, dodałam cukru tylko pól szklanki, 2 cukry waniliowe i 2 czekolady gorzkie 90% . Doprowadziłam do wrzenia i przełożyłam do słoików. Tych dżemowych 0,25 litra wyszło mi 7. Konsystencja idealna do smarowania. Są oryginalne i bardzo, bardzo smaczne.
Mam ochotę na wyprodukowanie jeszcze jednej porcji.
lecker.gif

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Ja tez sie skusiłam na ten pysznościowy dżemik
mniam.gif
jest boski .Zrobilam z jednej porcji-wyszło mi 7 małych słoiczków.Użyłam 300 g.cukru,3 łyzki kakao i 2 tabliczki czekolady mlecznej.Po prostu bajka-dziękuje za wspaniały przepis-bede smażyc te sliweczki co roku
daumen.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,948
2,880
113
Moje kochane, te śliwki są tak pyszne, że zrobiłam 2 x 5 kg, (na 5 kg śliwek dałam 1 kg cukru, 10 dkg kakao, 3 cukry waniliowe i 1,5 gorzkiej czekolady), jest trochę tych śliwek, na pewno damy sobie z nimi radę
icon_lol.gif
lecker.gif
.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,780
4,838
113
Mario, no to miałaś Pudliszki w domu.
icon_mrgreen.gif
Nie za słodkie Ci wyszły?

martinem

Member
Kwi 16, 2008
17
0
0
Matko moja coś pysznego. Robiłam z czekoladą mleczną i gorzką i przyznam się szczerze, że obydwie wersje mnie odpowiadają, chociaż reszta domowników opowiedziała się za czekoladą noir. Przepis poszedł w świat i robi furorę, odsyłam oczywiście do autorki przepisu i do forum cincin.

Pozdrawiam serdecznie,
Martyna

cebulinka

Member
Lut 29, 2008
87
0
0
Ja też za ten przepis serdecznie
anbetung.gif
że też wcześniej nie odkryłam tego..pyszności, dziękuję
icon_smile.gif

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
A mi sie 2 słoiczki zepsuły...dobrze ,że w pore to zobaczyłam...Sprawdziłam reszte i zapasteryzowałam je-mam nadzieje ,ze te bedą już w porządku
icon_smile.gif
bo śliweczki sa przepyszne :)Nie wiem czemu tak sie stało...

martinem

Member
Kwi 16, 2008
17
0
0
Hmm, ja mam sporo słoiczków, nadal robię ten czekodżem, ale nie zauważyłam, żeby mi się psuły. Słoiczki i zakrętki pasteryzuje, "wypalając" w piekarniku, powidła wkładam ciepłe i pasteryzuje w wodzie około 15 min. Nie wiem, może to pomoże?

Pozdrawiam,
Martyna

cebulinka

Member
Lut 29, 2008
87
0
0
Wczoraj zrobiłam druga porcję i teraz się zastanawiam czy też nie zapasteryzować?
Zamykałam odwracając słoiczki do góry dnem.

cebulinka

Member
Lut 29, 2008
87
0
0
Wiem, ale już mi się nie chce, bo musiałabym i tamte przynieść z piwnicy, z kolei ta porcja też już jest wystudzona...nie, zostawię je tak. Wcześniej robiłam dżem z wiśni i jagódek i też tylko odwracałam. Może nic się nie stanie
icon_smile.gif

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Ja od dawna robie dżemy-i zawsze je tylko gorace odwracam do góry dnem .Nigdy mi sie nic nie zepsuło...No trudno,teraz juz zawsze sliweczki bede pasteryzowac
icon_smile.gif
To żaden problem a czeko-dżemik pyszny i wiem,ze sie nie popsuje
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy