Śliwki w czekoladzie

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Z tego, co pamiętam, to z godzinę bulgotały. One muszą w garnku zgęstnieć, bo w słoiku same z siebie to nie zgęstnieją za bardzo. Ja im jeszcze łyżkę żelatyny na koniec dla "zachęty" sypnęłam.

ale ogólnie to świetny przepis, który warto robić.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,948
2,880
113
Ague, chyba za krótko smażyłaś, są płynne, bo jest w nich za dużo płynu. U mnie smażenie trwa dosyć długo,
na malutkim palniku i dosyć często całość mieszam. Kiedy uznam, że są już odpowiednio gęste dodaję cukier ( znowu robią się rzadsze) i znowu chwilę smażę a na końcu dodaję połamaną czekoladę i kakao. Myślę, że są płynne, bo za mało odparowane.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tez tak uważam.

Właśnie tak, jak Maria pisze - na małym ogniu, długo, mieszając.

Aque

Member
Kwi 2, 2008
6
0
0
A, to stanowczo za krótko sobie poleżały w garnku. Następnym razem będą bulgotać dłużej, a narazie mam do zużycia trzy słoiki czekoladowo-śliwkoweego płynu :D Przynajmniej jak będę miała na czekoladę chętke, to zdrowiej, bo ze śliwkami zjem ^^

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Aque, a może zrób eksperyment, podgotuj jeden słoik jeszcze trochę, powinno zgęstnieć.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,948
2,880
113
Przy smażeniu śliwek trzeba poświęcić trochę czasu. U mnie często trwa to dwa do trzech dni, chodzi o odparowanie płynu.
Gar (smażę jednorazowo z 2 porcji) stoi na płycie i wolniutko pyrka, mieszam dosyć często. Po jakimś przerywam smażenie ale od czasu do czasu mieszam w garze, potem znowu smażę i tak powtarzam aż są dobre. Tak jak radzi Mała_Mi, podgotuj chwilę, jeśli i to
nie pomoże to może dodaj odrobinę cukru żelującego albo żelfixu. Życzę powodzenia
daumen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Aque @ 22 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=765712Ja swoich właśnie spróbowałam, są bardzo dobre, ale ciągle płynne (na szczęście w miarę trzymaja sie na kromce... ), chociaż dawno w słoiczkach i ostygnięte... To nie miało tak być, prawda? Czy to może być dlatego, że za mało smażyłam? (w sumie gotowałam raczej, bo śliwki były świeże i soczyste, więc po zmieleniu ich wyszła wodnista breja, a po dodaniu cukru już w ogóle) Ile czasu zamuje wam wysmażenie takiej pełnej porcji?
Kakao i czekoladę dodaje się do powideł po ich wysmażeniu do odpowiedniej gęstości.
Zwykle trwa to kilka dni ( oczywiście z przerwami!).
Zdecydowanie nie wymagają żadnych dodatków typu żelatyna, cukier żelujący czy żelfix.

Aque

Member
Kwi 2, 2008
6
0
0
To moje pierwsze powidła, więc nie wiedziałam. Spróbuję jak radziła Mała mi, najwyżej poprostu następne zrobię lepiej :D

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Pierwsze koty za płoty!
icon_smile.gif

Następne powidła będą już na pewno idealne.
icon_smile.gif

Ze swojej strony polecam przeczytanie całego wątku, bo problem "techniczny" dotyczący czasu smażenia był już w nim wcześniej omówiony.
icon_smile.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Joanno, jeszcze raz wyrazy uznania za ten przepis! Teraz, późną jesienią, nic nie smakuje mi na słodkie śniadanie tak jak pszenna bułeczka z Twoimi pysznymi, czekoladowymi powidłami
icon_smile.gif
anbetung.gif

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
upiekłam ostatnio chałkę i przypomniałam sobie o tym przepisie.
wyciągnęłam z zamrażarki śliwki i i postanowiłam zrobić. zapomniałam tylko o czekoladzie. Miało być "na teraz" do zjedzenia i śpieszyło mi się (oj cięzko odparować mrożone śliwki) więc dodałam budyniu czekoladowego do zagęszczenia.
Na następny dzień gdy się przegryzie jest cudowne i do złudzenia przypomina smak śliwki w czekoladzie ;)

ewunia_666

Member
Lip 14, 2009
36
0
0
Zrobiłam ostatnio ten "dżemik". W smaku wyszedł bardzo dobry, jednakże podczas jedzenia czuć proszek. Czym to jest spowodowane? Może zbyt krotko smażyłam po dodaniu kakao? Ile minut konkretnie Wy smażycie po dosypaniu kakao?

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
zrobiłam 45 słoików na zimę wystarczy
icon_smile.gif
))))
poniewaz miłam wystarczającą ilość sliwek zaszalałam i zrobiłam kilka słoików wedłóg przepisu a inne słoiki zaszalałam i urozmaiciłam dodając czekoladę gorzka i deserową w duuuużej ilośći poniewaz jestem łasuchem
icon_smile.gif
))))) ( mam nadzieje że to nie zaskodzi przechowywaniu ???)
powidła sa przepyszne i tyle czekoladki mniam mniam
icon_smile.gif
))))

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
ewunia_666 @ 25 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=886120Zrobiłam ostatnio ten "dżemik". W smaku wyszedł bardzo dobry, jednakże podczas jedzenia czuć proszek. Czym to jest spowodowane? Może zbyt krotko smażyłam po dodaniu kakao? Ile minut konkretnie Wy smażycie po dosypaniu kakao?
Nie pomogę Ci z dokładnym czasem, bo nie pamiętam, jak długo wszystko trwało rok temu, a w tym sezonie jeszcze nie robiłam, jednak musiałaś popełnić jakiś drobny błąd, bo u mnie proszku nie było czuć.
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
U mnie węgierki nabierają pięknego śliwkowego koloru - czyli czas, aby połączyć je z czekoladą
icon_smile.gif

W ubiegłym roku już nie zdążyłam z przetworzeniem ale tyle dobrego naczytałam się przy okazji świątecznych pierników, że w tym roku bardzo pilnuję śliwek.
A później...na zasłużony urlop, do Łeby - tym samym pozdrawiam Marię
icon_smile.gif

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
właśnie załadowałam do słoików ;) myślę, że chyba jednak będę musiała dokupić śliwek i słoików, bo coś czuję, że zimą może być ich za mało
icon_mrgreen.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,948
2,880
113
h-elen @ 8 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=890158U mnie węgierki nabierają pięknego śliwkowego koloru - czyli czas, aby połączyć je z czekoladą
icon_smile.gif

W ubiegłym roku już nie zdążyłam z przetworzeniem ale tyle dobrego naczytałam się przy okazji świątecznych pierników, że w tym roku bardzo pilnuję śliwek.
A później...na zasłużony urlop, do Łeby - tym samym pozdrawiam Marię
icon_smile.gif
A gdzie i kiedy będziesz?

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja dzisiaj zrobilam 4 słoiki ale z samym kakao - garnek wylizałam
fiesgrins.gif

icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy