Aque @ 22 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=765712Ja swoich właśnie spróbowałam, są bardzo dobre, ale ciągle płynne (na szczęście w miarę trzymaja sie na kromce... ), chociaż dawno w słoiczkach i ostygnięte... To nie miało tak być, prawda? Czy to może być dlatego, że za mało smażyłam? (w sumie gotowałam raczej, bo śliwki były świeże i soczyste, więc po zmieleniu ich wyszła wodnista breja, a po dodaniu cukru już w ogóle) Ile czasu zamuje wam wysmażenie takiej pełnej porcji?Kakao i czekoladę dodaje się do powideł po ich wysmażeniu do odpowiedniej gęstości.
Zwykle trwa to kilka dni ( oczywiście z przerwami!).
Zdecydowanie nie wymagają żadnych dodatków typu żelatyna, cukier żelujący czy żelfix.
ewunia_666 @ 25 Aug 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=886120Zrobiłam ostatnio ten "dżemik". W smaku wyszedł bardzo dobry, jednakże podczas jedzenia czuć proszek. Czym to jest spowodowane? Może zbyt krotko smażyłam po dodaniu kakao? Ile minut konkretnie Wy smażycie po dosypaniu kakao?Nie pomogę Ci z dokładnym czasem, bo nie pamiętam, jak długo wszystko trwało rok temu, a w tym sezonie jeszcze nie robiłam, jednak musiałaś popełnić jakiś drobny błąd, bo u mnie proszku nie było czuć.![]()
h-elen @ 8 Sep 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=890158U mnie węgierki nabierają pięknego śliwkowego koloru - czyli czas, aby połączyć je z czekoladą![]()
W ubiegłym roku już nie zdążyłam z przetworzeniem ale tyle dobrego naczytałam się przy okazji świątecznych pierników, że w tym roku bardzo pilnuję śliwek.
A później...na zasłużony urlop, do Łeby - tym samym pozdrawiam Marię
A gdzie i kiedy będziesz?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.