Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzisiaj kwiatuszki.
Pierwszy raz robiłam orchidee z marcepana.
Nawet mi się podoba ten torcik
fiesgrins.gif

ZIB_0200.jpg

Załączniki

• ZIB_0200.jpg
    ZIB_0200.jpg
    386.1 KB · Wyświetleń: 1

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Zgadzam sie z Cinka masz talent Karina
anbetung.gif
Kazdy tort piekny!

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dziekuje Wam slicznie, staram się jak mogę
icon_smile.gif

Dzis kolejny torcik, a raczej torcicho.
Podklad miał 16 cali, czyli 41 cm.
Sam tort zlozony był z dwóch biszkoptow, bo nie mam takiej wielkiej blaszki.

ZIB_0244.jpg

Załączniki

• ZIB_0244.jpg
    ZIB_0244.jpg
    374.4 KB · Wyświetleń: 1

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
Karina -opanowałaś tą sztuke do perfekcji
icon_smile.gif
ileż ja nerwów straciłam robiąc jopkowanie śmietanowca ostatnio....pewnie wszystko to kwestia wprawy ale ja zdecydowanie wolę zdobić z masy cukrowej ;)

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Wielkie dzięki Demolka
icon_smile.gif

Ja tam wole smietanowce, do masy brak mi cierpliwości, to wałkowanie, głaskanie... jakos nie czuje się w masie cukrowej.
Każdy woli to, co mu wychodzi i w czym czuje się lepiej.
To prawda, ze przy jopkowaniu, w szczególności mala tylka można czasem stracic cierpliwość, reka boli itp., ale można się przyzwyczaić
icon_smile.gif

Dzisiaj konik.
Konik z marcepana, bo uznałam, ze jopkowany nie wyjdzie mi taki fajnie gladki, a głaskanie smietany na wypukłościach to katorga, wiec wybrałam wlasnie marcepan i pomalowałam go barwnikami.

ZIB_0264.jpg

Załączniki

• ZIB_0264.jpg
    ZIB_0264.jpg
    359.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
A może to kwestia nie tylko cierpliwości ale i klimatu?-pamiętam ta ciągłe irlandzkie deszcze.... w nasze upały mi nie szło to jopkowanie bo mi sie woda z masy robiła co wnerwiało mnie na maxa :D a tam u Ciebie ciągle chłód to i nerwów tak nie tracisz
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Uwierz, ze woda ze smietany robi sie i tu.
Niezaleznie od pory roku.

Najbardziej ma na to wplyw cieplo rak i mocny nacisk na worek cukierniczy.
Radze sobie z tym tak, ze zawsze zakladam rekawiczke gumowa, zawsze ciutke izoluje to cieplo rak.
Ponadto do worka wkladam tylko troche smietany, bo zdaze ja wycisnac zanim podbiegnie woda.

A jak zaczyna sie wazyc to zaraz zapinam swieza smietane i jade dalej
icon_smile.gif

Trzeba sobie radzic
icon_smile.gif

A tak poza konkurencja to ja jestem niespotykanie cierpliwy czlowiek i rzadko trace kontrole nad soba,
co mi w pracy nad tortami bardzo pomaga. Wybucham w ostatecznosci
icon_mrgreen.gif

Moj maz to jest raptus, nerwus i dzikus, wiec jestem jego uspokajaczem.
Jakbym byla taka dzika jak on to bysmy sie pozabijali chyba
icon_mrgreen.gif

Dopiero jak mnie doprowadzi do ostatecznosci i jak ja wybucham, to on mnie uspokaja od razu, bo wie, ze przesadzil
icon_smile.gif

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
A widzisz ,czyli i mistrza też dopadają trudności-uff co za ulga ,że nie jestem z tym sama
icon_smile.gif
mnie tam uspokaja masa-właśnie suszę muszlę z masy cukrowej na kolejny torcik chrzcinowy-marzy mi się klimat morski ,oby się kobitka nie rozmyśliła i bucików nie chciała,bo takie już lepiłam ,a chcę czegoś nowego się naumieć ;)

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Jakiego mistrza, daj spokoj...
icon_redface.gif

Mam teraz wiecej czasu, bo nie pracuje i moge sie skupic na szczegolach, na ktore normalnie nie mialabym czasu.
Artystyczne zaciecie mialam zawsze i teraz moge sie bawic na swoj sposob.

Masy cukrowej nie czuje, chociaz wiem, ze wyglada slicznie. Jeszcze dekoracje lepic - ok, ale okladac masa tort...brrrr
Zrobilam kiedys jednego torta z masy cukrowej i mam nadzieje, ze byl ostatni.
Nie mam talentu do gladkiego przykrywania masa.
Wole miec mozliwosc poprawki w kazdej sytuacji jesli cos mi sie nie podoba.
Przy okladaniu masa trzeba dzialac zdecydowanie, ja lubie sobie podlubac tu i tam.

Na szczescie ludzie przekonuja sie do smietanowcow, ze tez moga ladnie wygladac, latwo sie kroic, dobrze smakowac no i cala dekoracja z masy nie laduje w koszu.
Juz pisalam kiedys, ze dla mnie to straszne marnotrastwo, produkty spozywcze, moja praca i do kosza - o nie.
Jesli robie dekoracje z marcepana to zawsze na nie znajdzie sie jakis marcepanowy amator.

Przychodza klienci i od samego progu krzycza: Zadnej masy cukrowej!!! - To lubie
icon_smile.gif

Tez lubie nowe wyzwania, kolejny taki sam tort pomimo tego, ze robi sie go szybciej i latwiej niz pierwszy, to jednak nie daje juz tej satysfakcji.
Ja w lipcu po raz trzeci bede robila Elze w platku sniegu... Nuuuda

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Konik cuuuudowny. Kiedyś miałam robić podobnego z masy cukrowej, ale klientka w ostatniej chwili stwierdziła, że chce figurki. Masę marcepanową kupujesz Karino gotową, czy robisz sama? kiedyś robiłam sztuczna, tj. bez migdałów. Wyszła nieźe, jednakowoż wolę gnieść masę cukrową. U mnie ostatno zastój na jakiekolwiek torty. W powietrzu unosi się zapach dymu z grila
lecker.gif
Na dzisiaj był do szkoły - 10 kg. Upał - 28 stopni, wentylator na obrotach, a dekoracja od godziny czwartej rano, żeby było jak najchłodniej, bo tort na 9.00
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• 20150614_063300.jpg
    20150614_063300.jpg
    438 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
O kurcze 10 kg tort, niezle!
A zmiescil Ci sie w lodowce, czy od razu go skladalas i dekorowalas?
U mnie najwiekszy podklad jaki miesci sie w lodowce to 41*41cm.
Inaczej drzwiczki sie nie domykaja.
Tylko moja lodowka jest strasznie mala, mam nadzieje, ze w nowym domu po przeprowadzce wlasciciel kupi porzadna, duza lodowke z duza zamrazarka.

Mase marcepanowa kupuje gotowa w tesco.
To jest normalny marcepan, migdaly z cukrem. Bardzo smaczny.
Bialy, juz rozwalkowany marcepan dr oetkera jest drozszy, ale kupuje go kiedy potrzebuje zrobic twarze figurkom,
albo kupuje zolty, tanszy, jesli ma byc malowany.
Bialy marcepan dluzej jest gumowaty, zolty szybciej sztywnieje ale i tak nigdy nie schna na kamien.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Stronice książki po przełożeniu śmietaną i truskawkami miały czas "ściągnąć się" w lodówce. Po ich złożeniu, od razu dekorowałam , a godzinę później już był odebrany. W pobliskim TESCO wcale nie ma masy marcepanowej, może w większych miastach... Przed Wielkanocą czasami rzucą w Netto, ale to w małych- 100g opakowaniach, w czterech kolorach. Wtedy biorę, ale zazwyczaj starcza tylko na ozdoby mufinkowe.

milenkaaa1988

Member
Kwi 4, 2013
4
0
0
witam Was dziewczyny. czytam Wasze posty od bardzo dawna, duzo dzięki Wam sie nauczyłam i dużo podpatrzyłam. dopiero się uczę, a robienie tortów sprawia mi radość. nie są one idealne, ale robione zawsze w prezencie dla znajomych. postanowiłam pokazać kilka, choć teraz widzę, ile można by przy nich poprawić... Wasze są idealne, równiutkie i mega śliczne

Załączniki

• SAM_1486.JPG
    SAM_1486.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 0
  • SAM_1402.JPG
    SAM_1402.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 0
  • SAM_1548.JPG
    SAM_1548.JPG
    2.7 MB · Wyświetleń: 0
  • SAM_1513.JPG
    SAM_1513.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 0

milenkaaa1988

Member
Kwi 4, 2013
4
0
0
mam tez pytanie do Kariny - jakim sposobem -tylką? robiłaś włosy na torcie Frozen? chcę zrobic podobny, ale sie obawiam, bo na pewno nie wyjdzie mi taki śliczny i równiutki jak Twój
icon_smile.gif
a kontury robiłaś roztopiona czekolada?
z góry dziękuję za odp
icon_smile.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Hejka Milenka.
Wlosy na torcie Elza robilam tylka do robienia listkow, tylko mniejsza.
Zaraz poszukam numeru tylki.
A kontury robie maselkiem utartym z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, aromatem np migdalowym i czarnym barwnikiem.
Kontury wyciskam bezposrednio na schlodzony tort.
Kadarma robi kontury czekolada na koszulce foliowej i tez sobie chwali te metode
icon_smile.gif

Juz sprawdzilam tylka ma nr 68,
taka sama tylko wieksza nr 113 robilam boczki tortow na poprzedniej stronie. Tego rozowego z orchideami, tego na setne urodziny i kore tortu- pieniek.
C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved_Images_imagesTKO7TKZZ.jpg

Załączniki

• C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved_Images_imagesTKO7TKZZ.jpg
    C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved_Images_imagesTKO7TKZZ.jpg
    3.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

milenkaaa1988

Member
Kwi 4, 2013
4
0
0
dziewczyny, a macie może pomysł, jak zrobić tort w kształcie butelki wina? w internecie jest sporo propozycji, ale tylko z masą cukrową, a w takie torty się nie bawię, a poza tym to nikt nie lubi tej masy, bo za słodka i potem wszystko ląduje w koszu.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Wyrzezbilabym biszkopt na ksztalt lezacej butelki u oblozylabym rozwalkowanym marcepanem a na koniec pomalowalabym barwnikami,
tak samo jak zrobilam konia-kilka postow wyzej.
Reszte dekoracji zrobilabym ze smietany, skrzynke i trocinki.

Marcepan nie jest taki slodki jak masa, jeszcze nikt nie narzekal, wszystkie dekoracje z niego zrobione sa zjadane do konca.
Jesli nie masz gdzie kupic masy marcepanowej, to mozesz ja zrobic sama:

250g mielonych migdalow
250g cukru pudru
1bialko
kilka olejku migdalowego

Wrzucasz migdaly i cukier puder do food processora (u mnie dostawka do blendera recznego) miksujesz najdrobniej jak sie da.
Dodajesz olejek i bialko , znowu miksujesz a na koniec zagniatasz recznie.
Jak sie boisz bialka to mozna uzyc ok 2 lyzek golden syropu lub innego w miare jasnego.
Taka masa jest ciut bardziej lamliwa od kupnej, ale daje rade. Wystarczy ja ciut grubiej rozwalkowac.
Testowalam ja ostatnio na torcie-cycki w staniku i wygladala super.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy