Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Street Racer

Member
Sty 6, 2012
16
0
0
Cieszę się, że Wam również róże się podobają a do ich zrobienia wykorzystałam tylkę nr 104 z Wiltona
icon_smile.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Street Racer, torcik jest Piękny!!!! Róże CUDOWNE!!!!!!!!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Załączniki

• Zdj_cie0783.jpg
    Zdj_cie0783.jpg
    121.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie0784.jpg
    Zdj_cie0784.jpg
    131.9 KB · Wyświetleń: 0
  • ___57407_UTF_8__57407_Q__57407_Zdj_C4_99cie0786_2Ejpg__57407__.jpg
    ___57407_UTF_8__57407_Q__57407_Zdj_C4_99cie0786_2Ejpg__57407__.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 0

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
[quote name='Street Racer' date='13 Jan 2012, 19:48 ' post='1241818']
Witajcie - prezentuję po raz pierwszy na tym forum mój własny wyrób - tort na urodziny koleżanki
icon_mrgreen.gif

Tort orzechowo-czekoladowy z masą maślaną i po raz pierwszy z własnoręcznie w całości wykonaną dekoracją, róże wykonane z masy maślano-bezowej (tzw. swiss butter cream)
icon_mrgreen.gif

Piękne róże.Czy mi się wydaje,że są one dwukolorowe?Wszystkie są robione końcówką 104?Plecionka też świetna.

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
witam
podczytuje was od jakiegoś czasu ale dopiero teraz nabrałam odwagi się odezwać. piękne te wasze torty. chciałabym takie cudo wyczarować na walentynki dla męża. jesteśmy od niedawna małżeństwiem i chcę zrobić niespodzinkę. podpowiedzcie jakie ciasto, tort mogę zrobić? i jak ładnie udekorować? ciasta piekę ale na dekoracjach wogle się nie znam więc liczę na waszą pomoc. myślałam o marcinku tylko ładnie udekorowanym ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Izunia nie wiem co ci podpowiedzieć, bo nie wiem co lubisz? Może czerwone serce z napisem KOCHAM CIĘ lub coś takiego?
icon_biggrin.gif
Jest tu na forum mnóstwo zdjęć różnych tortów i mnóstwo przepisów, więc na pewno coś sobie wybierzesz
icon_wink.gif

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
dziekuję za podpowiedź. tylko jak zrobić taki piekny tort. nigdy nie robiłam tortów i boje się że nie dam rady. może ktoś będzię miał chęc opisać krok po kroku jak zrobić. jeżeli chodzi o smak to lubimy wszysko co słodkie. chciałabym zrobić serduszko tylko nie wiem jak.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Izunia,
Krok 1
Biszkopt:
przepis na blache srednica 26 cm lub kwadrat 24x24 cm

8 jajek
szczypta soli
8 lyzek cukru (plaskich)
5 lyzek maki pszennej
3 lyzki maki ziemniaczanej
odrobina proszku do pieczenia (ok.1 plaskiej lyzeczki)

Oddzielasz zoltka od bialek, umieszczajac bialka w wiekszej misce, w ktorej bedziesz miksowac. Do bialek dodajesz szczypte soli i ubijasz na sztywna piane (jak przechylisz miske to piana ma sie nie ruszac). Nastepnie wsypujesz cukier i dalej ubijasz. Piana z cukrem jest jeszcze sztywniejsza. Odkladasz mikser ale zostawiasz sobie motylki w dloni. Do ubitej piany dodajesz po 2 zoltka i recznie mieszasz.
W osobnej miseczce mieszasz ze soba obie maki i proszek. Przesiewajac przez sitko dodajesz do piany z zoltkami i dalej recznie mieszasz. Delikatnie i os dposu bodbierajac mase.

Bierzesz blache, dno wykladasz papierem do pieczenia i wlewasz mase. Wstawiasz na 45 minut do piekarnika nagdzanego do 170 stopni (gora i dol). Jak widzisz, ze biszkopt jest w miare upieczony , sprawdzasz patyczkiem czy w srosku jest suchy. Jesli suchy to dla pewnosci nastaw jeszcze 4 minuty na dolne pieczenie i wtedy wylacz piekarnik. Biszkopt najlepiej zrobic conajmniej jeden dzien przed oblozeniem go kremem.

Krok 2
Wycinanie serca.
Bierzesz kartke papieru i rysujesz serce. Nastepnie wyciety szablon przykladasz do biszkoptu i obrysowujesz nozykiem kontur. Wycinasz. Nastepnie przecinasz biszkopt na 3 platy.
Mozesz tez zostawic tort w ksztalcie blachy, a serce namalowac kremem lub wyciac z marcepanu (wlasnie taki jak pokazujesz, zupelnie sie nadaje).

Krok 3
Krem
Tu na forum znajdziesz mase swietnych przepisow jesli jednak sie boisz niewypalu to mozesz uzyc kremu gotowego lub zrobic krem na bazie karpatki. Kupujesz karpatke firmy delecta (te do gotowania). Gotujesz jak wskazane na opakowaniu. Chlodzisz. Z lodowki wyjmujesz kostke masla i jak juz jest miekkie to ucierasz mikserem az maslo wyraznie zblednie i bedzie ladnie ubite na puszysto. Do utartego masla dodajesz po lyzce zimnego budyniu. Jak juz wszystko polaczysz to mozesz mase podzielic na 2 czesci i do jednej dodac ciemne kakao. Dodajesz tak duzo az bedzie Ci smakowal (zacznij od 3 lyzeczek).

Krok 4
Poncz do nasaczania
z polowki cytryny wyciskasz sok, dodajesz wody by nie bylo za kwasne, ewentualnie wodki lub spirytusu. Do smaku

Krok 5
Przekladanie

bierzesz jeden plat biszkoptu i nasaczasz go ponczem. Nie za mocno - tak by byl wilgotny ale nie przemoczony. Ja na spod przewaznie biore plat, ktory byl na wierzchu w blasze. Na namoczony plat nakladasz jasny krem i rozsmarowujesz. Kladziesz kolejny plat (ja daje ten co byl w srodku), nasaczasz, nakladasz krem czekoladowy, mozesz powtykac troche wisni z syropu lub kompotu i przykrywasz ostatnim platem biszkoptu (ktory w blasze byl na samym dnie, dnem do gory bo ta czesc jest najrowniejsza). Znowu nasaczasz i caly tort pokrywasz kremem. Gore, boki. Jak lubicie to bokli mozesz posypac platkami migdalow lub wiorkami kokosowymi. Na gorze dekorusjesz marcepanem - jak masz foremke serduszka to mozesz powycinac troche serduszek i ponakladac. Jak zostala resztka kremu ciemnego to zrobic napis.

W razie pytan - pisz i powodzenia! bedzie dobrze
icon_mrgreen.gif

Izunia_1985

Member
Lis 26, 2011
38
0
0
dziękuję bardzo. ciasta piekę ale zwykłe. z przekładanych "piekę" tylko 3 bita. teraz już wiem że to nic trudnego. zrobię próbę przed walentynkami. a potem się pochwalę. dzęki wam naucze się piec torty.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
o tak! po tym ile sie napisalam, jak nie bedzie zdjecia to sie obraze
icon_mrgreen.gif

Anna....Ty wez kobieto - w kompleksy mnie wprowadzasz bo ja z kremu takich cudow nie zrobie. Ty i devil sie nade mna pastwicie. Na Was tez sie obraze
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy