Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Joanno torciki bardzo ładne, a piórka i koszyczki czekoladowe świetne! Kwiatki cukrowe jak się nie mylę?
icon_biggrin.gif

MONISIA284

Member
Sty 1, 2012
32
0
0
Witam Wszystkich.Jestem nowa tutaj i troszke sie gubie ale troche tu pokombinuje -za pomyłki sorki ;). też zaczełam piec torciki dla siebie ,nie wygladaja jak wasze ale dzieki Wam ucze sie . a to jeden moich z pierwszych dla mojego meża na urodzinki

Załączniki

• Zdj_cie003.jpg
    Zdj_cie003.jpg
    2.2 MB · Wyświetleń: 0

MONISIA284

Member
Sty 1, 2012
32
0
0

Załączniki

• Zdj_cie220.jpg
    Zdj_cie220.jpg
    1.7 MB · Wyświetleń: 0

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Tym razem starałam się połączyć masę na bazie bitej śmietany z ozdobami z masy cukrowej, dla teściowej na urodziny ;)

jednak jestem średno zadowolone z efektu końcowego
gruebel_2.gif

Załączniki

• mi__1_zdj_cie.JPG
    mi__1_zdj_cie.JPG
    337.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
lambethka @ 9 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1239581cudny misiek! zahir nie badz zbyt krytyczna. Misiu jest przepiekny i tort tez wyglada slicznie. Ja bym taki chciala dostac
icon_biggrin.gif
Dziękuję Lambethko
bussi.gif
na Ciebie zawszę mogę liczyć ale w zamyśle miał on wyglądać troszkę inaczej, jednak nie będę łączyć mas śmietanowych z cukrowymi bo do każdej trzeba podchodzić inaczej
wink.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
no masy smietanowe rozpuszczaja cukrowe..ale taka dekoracja nalozona niedlugo przed podaniem tortu powinna wytrzymac. Ja jestem oczarowana misiem i nawet jak zamiary byly inne to tort i tak wyszedl cudasnie
anbetung.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Zahir2006 torcik jest świetny!!! Bardzo mi się podoba
icon_biggrin.gif
Pomysłowe wykończenie tortu. Jak boisz się łączyć masę cukrową ze śmietaną, to zastąp masę cukrową masą marcepanową. Ona podobno nie rozpuszcza się na śmietanie
icon_wink.gif

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
hej! witam was śledzę ten wątek od jakiegoś czasu i zafascynowało mnie to co robicie więc się dołączam
icon_smile.gif
a oto mój pierwszy tort robiony na zamówienie hehe właśnie został odebrany i umieram ze stresu czy na pewno będzie smakował heh
icon_neutral.gif

Załączniki

• 2012_01_09_15.16.32.jpg
    2012_01_09_15.16.32.jpg
    335.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 2012_01_09_15.15.31.jpg
    2012_01_09_15.15.31.jpg
    333.6 KB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
masę mam z tutejszych przepisów troszkę zmodyfikowana
icon_smile.gif
rumowo - kawowa . Juz dzisiaj wiem , ze smakowało ehh ciekawe czy zawsze będę się tak denerwowała
gruebel_2.gif

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Anna5 @ 9 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1239874Zahir2006 torcik jest świetny!!! Bardzo mi się podoba
icon_biggrin.gif
Pomysłowe wykończenie tortu. Jak boisz się łączyć masę cukrową ze śmietaną, to zastąp masę cukrową masą marcepanową. Ona podobno nie rozpuszcza się na śmietanie
icon_wink.gif
Teraz zauważyłam Twojego posta, dziękuję bardzo i za dobrą radę też, ja bawię się w robienie tortów tylko okolicznościowo dla najbliższej rodziny więc testy wykonuję na orginale a, że nie zawsze wychodzi to co bym chciała to już inna bajka. Więc w razie czego ratuję sie improwizując i maskując to co sie nie udało, ale pewnie większość z nas ma chociaż jedno takie doświadczenie za sobą
icon_wink.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Subtelna ja zawsze się denerwuję, choć już nie tak jak na początku
icon_wink.gif

Zahir raczej każda z nas, a klienci i obdarowani i tak się zachwycają, więc nie ma się co przejmować
icon_wink.gif

Street Racer

Member
Sty 6, 2012
16
0
0
Witajcie - prezentuję po raz pierwszy na tym forum mój własny wyrób - tort na urodziny koleżanki
icon_mrgreen.gif

Tort orzechowo-czekoladowy z masą maślaną i po raz pierwszy z własnoręcznie w całości wykonaną dekoracją, róże wykonane z masy maślano-bezowej (tzw. swiss butter cream)
icon_mrgreen.gif

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Street Racer piękny tort, jaki masz przepis na masę maślano-bezową?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Street Racer

Member
Sty 6, 2012
16
0
0
Przepis zapożyczyłam z YouTube ale potem znalazłam go również na tym forum
icon_smile.gif
- dla przypomnienia
icon_smile.gif

Krem maślany na bazie szwajcarskiej bezy
- 1 część białek
- 2 części cukru drobnego
- 3 części masła

Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła.
- szczypta soli
- aromat (olejek)
- barwnik w paście(płynny nadmiernie rozrzedza masę

Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie będzie juz czuć kryształków cukru - potrwa to 3-4 minuty. Następnie masę ubijać aż przestygnie i napowietrzy się, około 4-5 minut. Teraz nalezy zmienić mieszało miksera na płaskie(wiosło, chodzi pewnie o to, żeby nie napowietrazyć zbytnio masy) i mieszając dodawać masło pokrojone na nieduże kawałki. Na początku masa będzie wyglądała na zwarzoną, należy ją więc ubijac aż osiągnie kremową konsystencję i będzie charakterystycznie "plaskać". Teraz mozna dodać aromat i barwnik.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy