Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Najnowszy torcik. Motyw przewodni Madagaskar
icon_mrgreen.gif

ZIB_8373.jpg
 

Załączniki

  • ZIB_8373.jpg
    ZIB_8373.jpg
    306.9 KB · Wyświetleń: 1

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Tym razem połączyłam śmietanę roślinną ze zwierzęcą. Ubiłam oddzielnie i połączyłam. Inaczej warzy się. Ciekawy, lekki smak.
zwinker2.gif
 

Załączniki

  • IMG_20131109_113125.jpg
    IMG_20131109_113125.jpg
    65.2 KB · Wyświetleń: 0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Karina wow !świetny !! Twój też kadarma
daumen.gif
kiedys spróbuję Twojego pomysłu połączenia ,a czy do śmietany zwykłej dodajesz mascarpone czy robisz z samej zwierzęcej i potem dodajesz roślinną ?
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Jeśli jest sama zwierzęca czasami dodaję mascarpone, jeśli dodaję do niej owoce wolę dodać żelatynę - 2 łyżeczki na 0,5l. Teraz pierwszy raz łączyłam roślinną ze zwierzęcą pól na pół. Kiedyś próbowałam zwierzęca łączyć ze śnieżką ale nic z tego. Może spróbuję kiedyś ponownie.
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
wieki mnie tutaj nie bylo, torty cudowne a z królem Julianem i pingwinami odjazd
icon_smile.gif

móje przy waszych to normalnie jak wymoki wygląda
icon_mrgreen.gif

 

Załączniki

  • DSC08659.JPG
    DSC08659.JPG
    34.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC09415__1_.JPG
    DSC09415__1_.JPG
    43.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Torty extra!
daumen.gif

A to dwa z bitej śmietany:
 

Załączniki

  • _s0.zmniejszacz.pl__s0.zmniejszacz.pl_DSCN6277_zmniejszacz_pl_198169_137837.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl__s0.zmniejszacz.pl_DSCN6277_zmniejszacz_pl_198169_137837.jpg
    31 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6238_zmniejszacz_pl_774164.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_DSCN6238_zmniejszacz_pl_774164.jpg
    142.7 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Oreo byly zrobione tak:
dwa biszkopty czekoladowe w blaszkach 27 cm, kazdy z 11 jajek, przekrojony na 4 warstwy kazdy.
Warstwy, ktore mialy robic za ciastka przelozone byly maslanym kremem czekoladowym a w sam srodek byla masa smietanowa z mascarpone z pokruszonymi ciastkami oreo.
Biala masa ne dojezdzalam do samego brzegu, zeby moc pozniej dekoracyjna tylka zrobic to z zewnatrz.

"Ciastko" z gory, to ktore lezalo na tym pierwszym usztywnilam od spodu, gdyz biszkopty, ktore pieke sa baaardzo delikatne, jak puszek, i z pewnoscia by sie wygielo i rozwalilo.
W tym cely kupilam okragle wafle tortowe (takie dosyc grube, z jednej strony maja duza a drugiej drobna kratke) i dwa wafle dokladnie skeilam roztopiona czekolada i z obu stron tez wysmarowalam czekolada, zeby nie rozmiekla od nasaczenia torta. Zrobila sie bardzo sztywna, wodoszczelna czekoladowa patera pod ciasto.

W miejscu, w ktorym jedno "ciastko" lezy na drugim wbilam kilka grubych czekoladowych paluszkow jako stelaz i wzmocnenie, zeby sie ciasto nie zapadlo, a tylko oparlo waflowa patera o wbite czekoladowe paluszki.

Napierw dekorowalam "ciastko" z dolu, potem, OSOBNO "ciastko" z gory (to bylo dekorowane lezac na miseczce, abym mogla paluszkami lapiac od spodu polozyc jedno na drugim nie niszczac brzegow).

Klasc jedno "ciastko" na drugim dopiero jak oba sa juz w pelni ozdobione, w innym przypadku nie uda sie dojechac dekoracja w zakamarkach i nie bedzie juz tak fajnie wygladalo.

Dekorowalam smietana z mascarpone wymieszana z czekoladowym granache (roztopiona czekolada ze smietana i ostudzona) z czarnym i brazowym barwnikiem zeby przyciemnic kolor.

Kolejnosc dekorowania:

Gora nakladana nozem na gladko,

Brzegi nakladane tylka do robiena duzych platkow roz nr 123

Napisy wyciskane tylka nr 263

Calosc piknieta czarnym spozywczym spayem

I na koniec biala warstwa ciastka wycisneta tylka 1ES

Gotowe!
Samo dekorowanie zajelo mi 20 minut, jest naprawde banalnie proste, ale przygotowanie ciasta do dekoracji - ponad dwie godziny...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

elapawelec

Member
Lip 6, 2013
22
0
0
Karina, fajnie 'ubierasz" swoje torty.
A to mój pierwszy miś.
Zaskoczył mnie tym, że tak łatwo mi poszło.
Waga 1390 g.
 

Załączniki

  • tort__misiek.jpg
    tort__misiek.jpg
    805.7 KB · Wyświetleń: 0

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziewczyny mam do was pytanko. Ostatnio robiłam myszkę miki z bitej śmietany po całej nocy leżakowania carne kolory zaczeły farbować inne...czy macie na to jakąś rade?? Za bardzo sie nie specjalizuje w rysowaniu na tortach ale klientka sie uparła:D
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy