Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
Karina jesteś niezawodna:))
bussi.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Jestesmy tu po to aby sobie pomagac
icon_smile.gif

Ja z kolei szukam fajnego przepisu na tort miodowy.
W necie kroloja dwa: jeden to tort z plackow miodowych ala miodownik lub stefanka
drugi to tort pszczelarza z orzechowym biszkoptem i miodowym kremem (Dorotus na Moich Wypiekach) taki robila.
Osobiscie sklaniam sie do tego drugiego. Wydaje sie fajnie puszysty.
Ktos go robil, moze go polecic? A moze macie jakis inny fajny przepis na delikatny miodowy tort?

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Zrobilam w koncu tort pszczelarza, tylko zredukowalam ilosc miodu, bo miod z woda do nasaczania to ulepek byl, a wiem, ze klientka nie lubi zbyt slodkich tortow.
Ilosc miodu w kremie tez ograniczylam, zoabaczymy, mam nadzieje, ze bedzie smakowac.

Tort znowu w ksztalcie kosza z balonem:
ZIB_9803.jpg

Załączniki

• ZIB_9803.jpg
    ZIB_9803.jpg
    339.8 KB · Wyświetleń: 1

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Super są te Twoje balonowe torty. Ja niestety nie robiłam miodowego tortu. Gdzieś miałam przepis na biszkopt z miodem, szukałam, ale diabeł ogonem przykrył. Pewnie jak nie będzie potrzebny, to sam wejdzie w ręce.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dostalam wlasnie wiadomosc od klienta - ojca dziewczynki - ze tort miodowy (pszczelarza) byl bardzo dobry.
Mowil, ze z reguly wogole nie jada bo nie lubi ciast, ale ten torcik mu bardzo smakowal
icon_mrgreen.gif

Tak wiec jesli bedziecie miec zamowienie na cos podobnego to polecam.
Jedyne moje zmiany to byla znaczna redukcja ilosci miodu w przepisie, do nasaczenia uzylam wody z miodem i cytryna a smietane z mascarpone tez doslodzilam miodem do smaku.
Ogolnie dalam ze trzy razy mniej miodu niz w przepisie, miod i tak byl wyczuwalny ale calosc nie byla dzieki temu wsciekle slodka.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nat_alia

Member
Kwi 19, 2012
68
0
0
Szukam pomysłu na tort dla syna (siódme urodziny ) do szkoły i nie wiem sama. Cy samochód, może statek, a może coś prostszego... hm... może ktoś coś podpowie?

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
kopara opada!!!!!!!!!!!!
icon_eek.gif
jak Ty to robisz???przecież to bmw to arcydzieło
daumen.gif
marzyłby mi się taki torcik..kolor i marka zgadza się z moim autkiem..o kurcze,boska ona jest
anbetung.gif

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzieki
icon_redface.gif

Bmw jest banalnie proste do wykonania.
Pieczesz prostokatny biszkopt (przekrajam bo na 3 warstwy) i maly okragly (21cm tortownica) cieniutki, grubosci jednej warstwy.
Prostokatnemu biszkoptowi delikatnie wycinasz talie ( na ksztalt klepsydry) i delikatnie zaokraglasz narozniki.
Okragly biszkopt przymierzasz na prostokatnym na ok 2/3 dlugosci i pod katem scinasz cztery strony (przednia i tylna szybe pod mniejszym katem ok 45 stopni, boczne pod wiekszym ok 60 stopni) jedno z tych scinek zachowac, to bedzie tylny spoiler (w miejscu bagaznika).
Skladasz tort, nie dawac za duzo kremu, zeby maska nie byla zbyt wysoko, to nie jeep. Potem dodajesz "szoferke", pod nia tez przelozenie kremu). Pomiedzy prostokatny biszkopt a szoferke wetknac spoiler bagaznika (ostra krawedzia do gory).
Delikatnie zaokraglic maske, kremem wyrownac wszystkie nierownosci.
Aby uzyskac prztloczenia na maske przykrylam ja folia spozywcza i pod katem odcisnelam linie (uzylam raczki tluczka do miesa).

Zarys swiatel i grila zrobilam maselkiem utartym z cukrem pudrem i czarnym barwnikiem.
Najpierw wycisnelam wszystko co docelowo mialo byc czarne, psiknelam czarnym sprayem spozywczym, kola i znaczki bmw zrobilam z marcepana, reszta detali to odrobina smietany w kolorach bialy, zolty i czerwony(tylne swiatla)
I to wszystko.
Brzmi bardziej skomplikowanie niz to jest w rzeczywistosci.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dzisiaj torcik z samolotami.
Już robiłam taki rok temu, dziewczyna zobaczyla fotke na fb i poprosila o taki sam dla synka.
ZIB_9959.jpg

Załączniki

• ZIB_9959.jpg
    ZIB_9959.jpg
    461 KB · Wyświetleń: 0

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
taaa...banalnie proste wykonanie...
gruebel_2.gif
jesteś normalnie mistrzynią w tym co robisz...a ten z samolotami-normalnie brak słów-te samoloty też sama lepiłaś??masz zdolne ręce..
Karina-albo jakieś inne cinki macie jakieś sprawdzony krem orzechowy?krem kawowy Kariny-był ekstra-dziękuje,ale teraz muszę zrobic orzechowy,a znam tylko taki że śmietanę z maskarpone posypuję mielonymi orzechami włoskimi,ale może macie jakiś lepszy?z góry bardzo dziękuje!

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Justee @ 26 Apr 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1573048taaa...banalnie proste wykonanie...
gruebel_2.gif
jesteś normalnie mistrzynią w tym co robisz...a ten z samolotami-normalnie brak słów-te samoloty też sama lepiłaś??masz zdolne ręce..
Karina-albo jakieś inne cinki macie jakieś sprawdzony krem orzechowy?krem kawowy Kariny-był ekstra-dziękuje,ale teraz muszę zrobic orzechowy,a znam tylko taki że śmietanę z maskarpone posypuję mielonymi orzechami włoskimi,ale może macie jakiś lepszy?z góry bardzo dziękuje!
Czy lepszy, nie wiem. Mam taki:
Krem orzechowy na 1 przełożenie tort 24 cm
300 ml śmietanki 36%
200g masy kajmakowej
100g zmielonych orzechów
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć, podgrzać. Dodać do zmiksowanej masy kajmakowej.
Ubić śmietankę, połączyć z masą. Dodać orzechy.
albo maślany:
szklanka zmielonych orzechów zaparzonych w mleku, pół kostki masła, razem zmiksować i serek mascarpone, możesz dodać rumu dla polepszenia smaku albo
0,5 l kremówki, ubić,
dodać 80 g cukru pudru
dodać 100 g mielonych orzechów laskowych i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, wymieszać delikatnie i krem gotowy, najlepiej smakuje z ciemnym biszkoptem.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Samolociki lepilam sama, lepi sie latwo, wiecej roboty jest z ich malowaniem.
Krem orzechowy....cos tam kombinowalam z nutella i siekanymi orzechami laskowymi, ale nie bylam zadowolona z efektu wiec Ci nie pomoge...
Krem H-elen wydaje sie byc super. Moznaby dac w nim orzechowego kajmaku zeby jeszcze podkrecic smaczek
icon_mrgreen.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Karina jest tu naszą mentorką. Ja krem orzechowy robiłam na szybko.Mascarpone z nutellą. To delikatnie mieszałam z ubitą śmietaną 36%. Na koniec posiekane orzechy, ale lepiej było gdy posypałam już rozsmarowany krem.

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Witam,wszystkie pozytywnie zakręcone /Totrowo/ .Karinko ogromna prośba może masz jakiś wzór tortu ,w miarę nie skomplikowanego na komunię dla dziewczynki .
Twoje torty są zachwycające i zawsze takie dopracowane ,klientka nie chce tortu z masy cukrowej które zazwyczaj robię tylko taki pokrywany masą tradycyjną ,a ja niestety nie jestem w tym mistrzem,więc zwracam się do mistrzyni tej kategorii .
Z góry dziękuje za pomoc.
anbetung.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
..na Was zawsze można liczyć,dziękuje za przepisy na krem orzechowy,chyba wypróbuje krem maślany z dodatkiem mascarpone
bussi.gif
cvety.gif

chyba na jakiś czas muszę kończyć swoją przygodę z tortami...mąż nie wytrzymuje tego mojego ciągłego zarywania nocy..smutno mi,ja tak to kocham robić..trzymajcie się kobiety,i miłego tortowania!!!buziaki ogromne!!!będzie mi Was brakowało...

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Mentorka, Mistrzyni, kurde nie zawstydzajcie mnie.
icon_redface.gif
Samo tak jakos wychodzi...

Joka, najprostsze torty komunijne to mysle, ze to te okragle...
Robilam cos takiego w zeszlym roku, jesli ma byc to dla dziewczynki to moznaby dekoracje zdrobic nie kolorowa a w delikatnym rozu i srebrze. Kielich srebrny, rozaniec perlowy, winogronka i falbanka ze smietany w rozu.
W tym roku tez mam zamowienia na komunie i czesc z nich ma miec wlasnie dekoracje w blekicie i srebrze dla chlopcow a w rozowym i srebrze dla dziewczynek. Komunie sa 9 maja.

tutaj przyklady:
ZIB_9027.JPG
ZIB_9032.JPG

Ksiazka tez nie jest trudna, ale zawsze to wiekszy tort niz okragly
ZIB_8991.JPG

W dugim poscie podesle Ci fotke ksiazki (co prawda na bierzmowanie) ale wlasnie w tej kolorystyce, idealnym dla dziewczynek.

Załączniki

• ZIB_9027.JPG
    ZIB_9027.JPG
    144.7 KB · Wyświetleń: 0
  • ZIB_9032.JPG
    ZIB_9032.JPG
    131.5 KB · Wyświetleń: 0
  • ZIB_8991.JPG
    ZIB_8991.JPG
    156.4 KB · Wyświetleń: 0

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Teraz ksiazka w rozu, ktora sie nie zmiescila...
ZIB_9075.JPG

Torty komunijne nie sa trudne, wystarczy wczesnie przygotowac sobie wszystkie elementy (u mnie z marcepana) a potem je tylko poukladac na torcie.
Ksiazeczka do nabozenstwa na jednym z tortow to byl wafel przelozony czekolada i oblozony marcepanem.

Ja w tym roku mam cztery komunijne, wiec juz niedlugo bede kleila cala dekoracje i przechowywala je w kontenerku, coby sobie ulatwic robote.

Justee, nie przejmuj sie, chyba kazda z nas juz to przechodzila, moj maz najpierw do tortowania podchodzil sceptyczne, potem kazal mi odpuscic, a teraz jest ze mnie dumny...
Co prawda ja teraz nie pracuje zawodowo wiec mam wiecej czasu na tortowanie, ale sama pamietam jak trudno mi bylo pogodzic prace z nawalem tortow i niedosypianiem po nocach..
Trzymaj sie cieplo i czekamy na Twoj powrot!
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• ZIB_9075.JPG
    ZIB_9075.JPG
    170.8 KB · Wyświetleń: 0

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
Karina ,śliczne są te torty ,a ten różowy wprost bajeczny , spróbuję zrobić coś takiego. jeszcze jedno pytanie ,dekoracje z marcepana robisz kolorowe czy później malujesz?
Jeszcze raz dzięki wielkie
bussi.gif
.Ja mam na 10 maja 2torty w tym jeden bezglutenowy ,a taki będę robić pierwszy raz . Zobacze może coś mi wyjdzie .
I jeszcze jedno ,czym falbanki po wierzchu bita śmietana czy krem maślany, Na allegro jest marcepan -lukier plastyczny to to samo czy może robisz sama .Przepraszam za nadmiar pytań .
Pozdrawiam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy