Justee @ 26 Apr 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1573048taaa...banalnie proste wykonanie...jesteś normalnie mistrzynią w tym co robisz...a ten z samolotami-normalnie brak słów-te samoloty też sama lepiłaś??masz zdolne ręce..![]()
Karina-albo jakieś inne cinki macie jakieś sprawdzony krem orzechowy?krem kawowy Kariny-był ekstra-dziękuje,ale teraz muszę zrobic orzechowy,a znam tylko taki że śmietanę z maskarpone posypuję mielonymi orzechami włoskimi,ale może macie jakiś lepszy?z góry bardzo dziękuje!Czy lepszy, nie wiem. Mam taki:
Krem orzechowy na 1 przełożenie tort 24 cm
300 ml śmietanki 36%
200g masy kajmakowej
100g zmielonych orzechów
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć, podgrzać. Dodać do zmiksowanej masy kajmakowej.
Ubić śmietankę, połączyć z masą. Dodać orzechy.
albo maślany:
szklanka zmielonych orzechów zaparzonych w mleku, pół kostki masła, razem zmiksować i serek mascarpone, możesz dodać rumu dla polepszenia smaku albo
0,5 l kremówki, ubić,
dodać 80 g cukru pudru
dodać 100 g mielonych orzechów laskowych i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, wymieszać delikatnie i krem gotowy, najlepiej smakuje z ciemnym biszkoptem.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.