Slodkie buleczki z serem
Klasyczne kolaczyki - krazki z ciasta drozdzowego z kopczykiem nadzienia serowego, mieciutkie i pyszne
1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy lub 5 dag swiezych
1/2 szklanki cieplego mleka
1 lyzka cukru
1/2 szklanki maki
4 duze zoltka
1/2 szklanki cukru pudru
2 lyzki cukru waniliowego
3 szklanki maki
4 lyzki roztopionego masla
Nadzienie serowe:
4 lyzki miekkiego masla
1/2 szklanki cukru pudru (lub wiecej)
1 zoltko
1 lyzka cukru waniliowego
400-500g sera twarogowego
Nadzienie serowe: Utrzec maslo z cukrem pudrem i zoltkiem, dodac cukier waniliowy i roztarty ser. Dobrze utrzec, az masa serowa bedzie gladka. Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac cukier i make, dobrze wymieszac i zostawic do wyrosniecia, okolo 10-15 mniut. W tym czasie rozpuscic maslo, ubic zoltka z cukrem. Przesiac make do duzej miski, dodac wyrosniety rozczyn i ubite z cukrem zoltka, dobrze polaczyc i wyrabiac az ciasto jest gladkie i lsniace (jezeli ciasto jest za geste, dolac troche cieplego mleka), wlac rozpuszczone maslo i ciagle wyrabiac az ciasto zacznie odchodzic od reki. Uformowac w kule i zostawic do wyrosniecia w misce, az podwoi objetosc. Przelozyc ciasto na stolnice, delikatnie wywalkowac na grubosc 1 1/2 - 2cm, wycinac koleczka i ukladac na wylozonej pergaminem blasze. Przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia. Uzywajac dna malej szklaneczki, lekko zrobic plytke wglebienia w buleczkach, nalozyc nadzienie serowe i posmarowac rozbeltanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 20-30 minut.
Jak kazde drozdzowe ciasto - pyszne jeszcze cieple
Klasyczne kolaczyki - krazki z ciasta drozdzowego z kopczykiem nadzienia serowego, mieciutkie i pyszne
1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy lub 5 dag swiezych
1/2 szklanki cieplego mleka
1 lyzka cukru
1/2 szklanki maki
4 duze zoltka
1/2 szklanki cukru pudru
2 lyzki cukru waniliowego
3 szklanki maki
4 lyzki roztopionego masla
Nadzienie serowe:
4 lyzki miekkiego masla
1/2 szklanki cukru pudru (lub wiecej)
1 zoltko
1 lyzka cukru waniliowego
400-500g sera twarogowego
Nadzienie serowe: Utrzec maslo z cukrem pudrem i zoltkiem, dodac cukier waniliowy i roztarty ser. Dobrze utrzec, az masa serowa bedzie gladka. Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac cukier i make, dobrze wymieszac i zostawic do wyrosniecia, okolo 10-15 mniut. W tym czasie rozpuscic maslo, ubic zoltka z cukrem. Przesiac make do duzej miski, dodac wyrosniety rozczyn i ubite z cukrem zoltka, dobrze polaczyc i wyrabiac az ciasto jest gladkie i lsniace (jezeli ciasto jest za geste, dolac troche cieplego mleka), wlac rozpuszczone maslo i ciagle wyrabiac az ciasto zacznie odchodzic od reki. Uformowac w kule i zostawic do wyrosniecia w misce, az podwoi objetosc. Przelozyc ciasto na stolnice, delikatnie wywalkowac na grubosc 1 1/2 - 2cm, wycinac koleczka i ukladac na wylozonej pergaminem blasze. Przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia. Uzywajac dna malej szklaneczki, lekko zrobic plytke wglebienia w buleczkach, nalozyc nadzienie serowe i posmarowac rozbeltanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 st.C przez okolo 20-30 minut.
Jak kazde drozdzowe ciasto - pyszne jeszcze cieple

