Słodkie pieczarki

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Sinistra @ 27 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=811981Czyli jednorazowe wyciśnięcie butelki daje powstanie tych kilku (chyba trzech za każdym razem) ciemnych kół?
Końcówka butelki ma gwint i stąd te kółka. Butelkę tylko delikatnie wciskamy i od razu odstawiamy. Robota idzie jak na taśmie produkcyjnej
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
piękne
daumen.gif
 

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Gratuluję Krysiu! Mam pytanie: do czego jest potrzebna ta szklanka 250 ml ? Jakiej konsystencji jest surowe ciasto? Czy podobnej jak ciasto kruche, które da się wałować? Pozdrawiam serdecznie.
wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dzięki Ilona za wytłumaczenie.
cvety.gif
Tak właśnie ma być

Noemi, ciasto jest takie miękkie, plastyczne. Nie wiem czy da się wałkować, bo kulki toczyłam w dłoniach.
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
a ja się spóźniłam , wysłałam Krystynie wiadomość, ale patrzę i jej nie widzę, może Wy poratujecie?? Właśnie się wzięłam za te pieczarki, ale ciasto wyszło mi bardziej jak krem niż ciasto i ni da rady go uformowac w cokolwiek
icon_sad.gif
Poradzicie co mam zrobić?? Za wiele mąki boje sie dawać, by nie wyszedł klops
icon_sad.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Może spróbuj schłodzić ciasto, ja bym tak zrobiła
icon_smile.gif
chyba najszybciej będzie w zamrażarce
 

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Przed upieczeniem:
DSCN1583_640x479.JPG


Po upieczeniu:
DSCN1588_640x479.JPG DSCN1590_640x479.JPG


Rzeczywiście ciasteczka te rozsypują się w ustach. Wszystkie składniki miksowałam a potem zagniatałam ciasto dłońmi. Inaczej się nie dało. Jeszcze raz dziękuję Krysiu za oryginalny przepis.
Ciekawa jestem, czy można by trochę zmodyfikować ten przepis, by tak bardzo się nie rozsypywały a jednak zachowały swój wygląd po upieczeniu. Pozdrawiam cieplutko.
anbetung.gif



 

Załączniki

  • DSCN1583_640x479.JPG
    DSCN1583_640x479.JPG
    83.2 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCN1588_640x479.JPG
    DSCN1588_640x479.JPG
    109.4 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCN1590_640x479.JPG
    DSCN1590_640x479.JPG
    86.9 KB · Wyświetleń: 4

otylla

Member
Lis 17, 2006
138
0
0
Upieklam je dzisiaj. Faktycznie wyglądają jak pieczarki, dziecko mi ze wstrętem uciekło jak chciałam je poczęstować
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Szybciutko się je robi, fajne plastyczne ciasto, ale po upieczeniu jak dla mnie są za suche. No, ale ja jestem amatorką wilgotnych ciast, więc może nie powinnam się wypowiadać
icon_smile.gif
 

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Monsai @ 27 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=812273a ja się spóźniłam , wysłałam Krystynie wiadomość, ale patrzę i jej nie widzę, może Wy poratujecie?? Właśnie się wzięłam za te pieczarki, ale ciasto wyszło mi bardziej jak krem niż ciasto i ni da rady go uformowac w cokolwiek
icon_sad.gif
Poradzicie co mam zrobić?? Za wiele mąki boje sie dawać, by nie wyszedł klops
icon_sad.gif
Może jednak dałaś za mało mąki. Moje wyszło bardzo sypkie po połączeniu mikserem i dopiero potem udało mi je zagnieść rękami na plastyczną masę. Trzymałam się ściśle przepisu. Do lodówki nie wkładałam.
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy