Śmietanowiec

chinka

Member
Wrz 5, 2005
101
0
0
To był mój debiut, jeżeli chodzi o przepisy z tego forum...Chciałam zrobić to ciacho na urodzinki moje i męża (obchodzimy tego samego dnia
icon_smile.gif
) i wielka klapa
icon_sad.gif

śmietana niezesztywniała tylko zrobiła się wodnista. dodawałam powoli żelatyne i do pewnego momentu wydawało mi się że śmietana sztywnieje, niestety po dodaniu ostatniej porcji żelatyny ręce mi opadły :evil:
nie wiem czy coś zrobiłam nie tak czy smietana była zła??
czy jestem jedyną osobą której nie wyszło to wspaniałe ciacho??

chinka

Member
Wrz 5, 2005
101
0
0
wlewałam wystudzoną, a co do wody to dałam tak jak w przepisie 1/2 l
nie wiem co było nie tak...
wiem napewno, że spróbuję je zrobic ponownie może się uda, a jak nie to będzie oznaczać że jestem beztalenciem

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
pewnie z zelatyna bylo cos nie tak, rodzaj smietany nie ma na to wplywu. 1/2 l wody, 8 czubatych lyzeczek zelatyny i 1 litr smietany-takie proporcje i zawsze sie zsiada, czasem jak przedobrzę z wielkoscią łyczeczek, to az za bardzo i za szybko się ścina (pare dni temu robilam i nie zdazylam nawet ulozyc truskawek na ciescie jak juz mi zesztywniala i musialam rozpuszczac nad gazem :roll: )

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Zachęcona pięknymi fotkami zrobiłam i ja to ciasto. Swoje zdjęcia wstawię po południu.
Smaczny bardzo jest ten śmietanowiec.
Mam tylko jedno pytanie - czy nasączałyście biszkopt? Bo ja nie, i następnym razem chyba jednak tak zrobię. Chociaż byś może przyczynę suchości nalezy upatrywać w mniejszej ilości śmietany (liczyłam, że ona trochę nasączy biszkopt) - bo robiłam ciasto w mniejszej tortownicy (23cm), wobec czego musiałam trochę tej śmietany ująć - inaczej miałabym wieżę zamiast tortu ;)

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Posmarowalam tylko smietana wierzch, jak proponowala BeataSz. Biszkopt wilgotny. Mimi, ze bez krojenia, to raczej wyzszy stosunkowo byl od Waszych i nie byl suchy.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja nie nasączam, biszkopt w lodówce wilgotnieje wystarczająco. tak ja JotHa mówi, smaruję go jeszcze rzadką śmietaną przed ulożeniem truskawek i jest OK. Myślę, że nasączony może potem nie utrzymać się pod ciążarem śmietany, to duże ciasto jest

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Aha, i muszę powiedzieć, że pięknie wyglądają wasze śmietanowce <!--emoid:D--><!--endemo--> A Dziuni jest bardzo puszysta śmietanka, moja taka nie wychodzi, chyba za krótko ubijam <!--emoid:oops:--><!--endemo-->

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Wczoraj zrobiłam śmietanowca, pyszniutkie ciasto na takie upały.
Upiekłam biszkopt z 4 jaj w blaszce 24x40 cm. Poukładałam na nim truskawy, trafiły mi się ogromniaste, końcówki wystają jeszcze nad galaretkę, zalałam całą śmietaną i po zastygnięciu wylałam na śmietanę 2 galaretki truskawkowe. Pychta.
Zdjęcie nie jest za rewelacyjne, ale dzisiaj cały sprzęt elektroniczny w domu sie na mnie dąsa

2652.jpg

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
zdjęcie jest piękne :!: , ciasteczko bardzo apetyczne, aż mi się znów chce ( chociaż dopiero parę dni temu robiłam :lol: )

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy