- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Śniadaniowe ciasto z jabłkami i suszoną żurawiną
Źródło przepisu:
http://aynmark.blogspot.com/2007/01/blog-post_15.html
Składniki:
1 filiżanka* puree z jabłek ( musu jabłkowego)
1/4 filiżanki niskotłuszczowego niesłodzonego jogurtu
2 jajka
1/4 filiżanki oleju
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1/2 filiżanki suszonych żurawin
1 filiżanka obranego i drobno posiekanego jabłka
1 filiżanka mąki pszennej białej
1/2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 filiżanka płatków owsianych
1/2 filiżanki ciemnego cukru
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
filiżanka =250 ml
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C /350 F.
Posmarować masłem formę keksową 23x12 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm.
Wymieszać rzadkie składniki ( od musu jabłkowego do esencji waniliowej).
Dodać żurawinę i jabłko.
W dużej misce zmieszać suche składniki ( od mąki do cynamonu).
Dodać mieszaninę jabłkową i wymieszać wszystko do połączenia składników.
Przełożyć do formy. Piec w przypadku keksówki 60 – 65 minut, w przypadku tortownicy – 50 – 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Studzić w formie przez 5 minut, a potem przełożyć na ażurową podstawkę.
Posypać cukrem pudrem.
Można po pokrojeniu na porcje zamrozić.
Moja wersja :
-domowy mus jabłkowo – gruszkowy ( z imbirem)
-1 średnie jabłko i jedna gruszka, obrane i drobno posiekane
-jogurt naturalny 0,1 % z Lidla
-mąka razowa orkiszowa
-tortownica o średnicy 22 cm
-czas pieczenia - 45 minut
Ciasto nie ma może wybitnej urody, ale jest naprawdę pyszne.
Mało słodkie, pulchne, wilgotne, aromatyczne. A do tego proste i szybkie w wykonaniu. Polecam miłośnikom pełnoziarnistych wypieków.
Ze względu na mufinkowaty sposób wykonania, następnym razem spróbuję zrobić w formie muffinkowej .

Źródło przepisu:
http://aynmark.blogspot.com/2007/01/blog-post_15.html
Składniki:
1 filiżanka* puree z jabłek ( musu jabłkowego)
1/4 filiżanki niskotłuszczowego niesłodzonego jogurtu
2 jajka
1/4 filiżanki oleju
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1/2 filiżanki suszonych żurawin
1 filiżanka obranego i drobno posiekanego jabłka
1 filiżanka mąki pszennej białej
1/2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 filiżanka płatków owsianych
1/2 filiżanki ciemnego cukru
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
filiżanka =250 ml
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C /350 F.
Posmarować masłem formę keksową 23x12 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm.
Wymieszać rzadkie składniki ( od musu jabłkowego do esencji waniliowej).
Dodać żurawinę i jabłko.
W dużej misce zmieszać suche składniki ( od mąki do cynamonu).
Dodać mieszaninę jabłkową i wymieszać wszystko do połączenia składników.
Przełożyć do formy. Piec w przypadku keksówki 60 – 65 minut, w przypadku tortownicy – 50 – 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Studzić w formie przez 5 minut, a potem przełożyć na ażurową podstawkę.
Posypać cukrem pudrem.
Można po pokrojeniu na porcje zamrozić.
Moja wersja :
-domowy mus jabłkowo – gruszkowy ( z imbirem)
-1 średnie jabłko i jedna gruszka, obrane i drobno posiekane
-jogurt naturalny 0,1 % z Lidla
-mąka razowa orkiszowa
-tortownica o średnicy 22 cm
-czas pieczenia - 45 minut
Ciasto nie ma może wybitnej urody, ale jest naprawdę pyszne.


Ze względu na mufinkowaty sposób wykonania, następnym razem spróbuję zrobić w formie muffinkowej .




Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: