Solanki

h-elen

Member
Contributor
Lut 16, 2008
7,777
14
38
Tym razem z masłem orzechowym. I to jest to, co będę powtarzać.
Dodam, że mąka torfowa a smarowałam cieniutko masłem orzechowym z odrobiną oleju. Posypałam prażonymi wcześniej orzechami włoskimi, które nadały wyjątkowy smak
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Jak zwykle pyszne. Posypałam tylko grubą solą.
lecker.gif
 

qd

Member
Contributor
Sie 28, 2005
5,923
1
38
Solanki solanki! Radość chłopakom moim! Dawno nie było, a one muszą być jedzone świeże, ledwo ostygnięte. Najtrudniej wycelować tak, żeby się wstrzelić w kalendarz obydwu jednocześnie.

solanki_cc.jpg
 

Załączniki

  • solanki_cc.jpg
    solanki_cc.jpg
    160.1 KB · Wyświetleń: 52

Buka

Member
Contributor
Wrz 19, 2004
23,671
8
38
Śliczne te solanki, uwielbiam. Kiedyś, najlepsze dla mnie, jak były grubo posmarowane dobrą owczą bryndzą, posypane szczypiorem i papryką w proszku, nazywano je kozami. I zimne piwo.
icon_wink.gif
To se ne wrati, nie ma już takiej dobrej bryndzy.
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Member
Contributor
Sie 28, 2005
5,923
1
38
Buka @ 31 Dec 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1688614Śliczne te solanki, uwielbiam. Kiedyś, najlepsze dla mnie, jak były grubo posmarowane dobrą owczą bryndzą, posypane szczypiorem i papryką w proszku, nazywano je kozami. I zimne piwo.
icon_wink.gif
To se ne wrati, nie ma już takiej dobrej bryndzy.
icon_sad.gif
Czasami na Słowacji udaje się nabyć dobrą czysto owczą bryndzę na wagę. Ostra w smaku, cudowna!

Chociaż ja akurat takiego zestawu nie miałam przyjemności spróbować. U nas solanki chadzają bez dodatków, albo z masłem i dobrym żółtym serem. Może być i z twarożkiem, chociaż to jakby profanacja
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Member
Contributor
Wrz 19, 2004
23,671
8
38
Teraz zdjęcia wczytują sie w zbyt dobrej jakości, Guciu. Jak my to wytrzymamy? :>